Να επανορθώσουμε τα διαχρονικά λάθη και τις σημαντικές παραλείψεις μας σε σχέση προς το πρόσωπό του Ρόμπερτ Μενέντεζ: Ο μεγαλύτερος φιλέλληνας στην Ιστορία

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Φωτογραφία via Senator Bob Menendez, flickr




Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΡΦΙΤΗ*

Κατά την προσωπική άποψή μου, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι ο ισχυρότερος, πολυτιμότερος και διαχρονικά πιστός φίλος της Κύπρου και προασπιστής των δικαίων του αγώνα μας για εθνική και φυσική επιβίωση.

Εξαιτίας του εξαιρετικά σημαντικού αξιώματός του ως Προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ από το 2021, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ δεν έπαψε ποτέ να υπερασπίζεται – λόγοις και έργοις – θέσεις αρχών και πολιτικής σε κάθε βήμα και κάθε περίπτωση.

Διακήρυξε κατ’ επανάληψη ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι θέμα εισβολής και κατοχής και ως τέτοιο θα πρέπει να τύχει αντιμετώπισης και επίλυσης.

Χαρακτηριστικές είναι οι επανειλημμένες δηλώσεις του ότι «Η Κυπριακή Δημοκρατία στενάζει κάτω από τη μπότα του  τούρκου εισβολέα» και πως θα αγωνιστεί να φύγει από την Κύπρο και ο τελευταίος τούρκος στρατιώτης.-

  • δηλώσεις και οι θέσεις του προσλαμβάνουν ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα την στιγμή που όλοι σχεδόν οι ημέτεροι πολιτικοί, σε Κύπρο και Ελλάδα, πιθηκίζουν και αναμασούν τα λόγια τους αποφεύγοντας να τοποθετηθούν επί της ουσίας και εκκολάπτουν νεοφανείς θεωρίες περί αποδοχής της πραγματικότητας και ανοχής των δεδομένων και παραγώγων της τουρκικής εισβολής και της κατοχής.

Να υπενθυμίσουμε επίσης τους αγώνες του για τερματισμό ή απαγόρευση των εξοπλιστικών προγραμμάτων προς την τουρκία – και ιδιαίτερα για τα πολεμικά αεροσκάφη F16  – τη στιγμή που οι ηγεσίες στην Κύπρο και την Ελλάδα κρατούσαν . . . γραμμή άμυνας και σιωπής!

Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι κατά τα τελευταία χρόνια έχουμε αγκαλιάσει με το επιβαλλόμενο σθένος και την απαιτούμενη ειλικρίνεια τους σθεναρούς αγώνες του Αμερικανού Γερουσιαστή και πολύ περισσότερο δεν του έχουμε επιδείξει την πρέπουσα εκτίμηση και ενθάρρυνση για τα όσα πολύτιμα εφόδια έχει προσφέρει στους αγώνες μας.

Η προγραμματισμένη επίσκεψη στο νησί μας αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να μας δώσει μια ευκαιρία να επανορθώσουμε τα διαχρονικά λάθη και τις σημαντικές παραλείψεις μας σε σχέση προς το πρόσωπό του.

Θεωρώ την κάθοδο του στην Κύπρο ως εξαιρετικά σημαντική , τόσο για την απόδοση των οφειλομένων τιμών και του χρέους μας όσο και ως δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την παρουσία του για τον περαιτέρω συντονισμό των ενεργειών και των πολιτικών μας ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων που προδιαγράφονται το προσεχές φθινόπωρο.

Και εξηγούμαι:

Στο επίπεδο της απόδοσης των τιμών, η Κυπριακή Πολιτεία οφείλει ΠΑΡΑΥΤΑ την ονοματοδοσία Κεντρικής Λεωφόρου της Πρωτεύουσας με το όνομα «Λεωφόρος Ρόμπερτ Μενέντεζ». Το παράδειγμα της Πρωτεύουσας θα μπορούσαν να αντιγράψουν και οι υπόλοιποι Δήμοι της ελεύθερης Κύπρου.

Στο επίπεδο του σχεδιασμού πολιτικής και στρατηγικής κρίνω ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να προγραμματίσει σειράν συσκέψεων των αρμοδίων Πολιτειακών Αξιωματούχων με τον Αμερικανό Γερουσιαστή. Να αγγίξουν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων και να καταγράψουν σε βάθος όλα τα θέματα της εξωτερικής και αμυντικής μας πολιτικής.

Να καταθέσουν με ειλικρίνεια και πραγματισμό τις δυνάμεις και τις αδυναμίες μας και να ιχνηλατήσουν τα περαιτέρω βήματά μας. Από κοινού και σε πλήρη συνεννόηση.

Και αυτή η αναγκαιότητα αποκτά ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα με τις νέες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές συνθήκες ,όπως έχουν διαμορφωθεί με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας και τον συνακόλουθο πρωταγωνιστικό ρόλο των ΗΠΑ στα διεθνή δρώμενα.

  • Με λίγα λόγια. Πως μπορούν οι ΗΠΑ να καλύψουν τα κενά της πολιτικής και διπλωματικής ισχύος που έχουμε απωλέσει από τη, συνεπαγόμενη των εξελίξεων , απώλεια στήριξης από τη Ρωσία.

Να διερευνήσουμε σε βάθος τις δυνατότητες, τις προοπτικές και τις πρακτικές για την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού που σχεδιάζεται και υλοποιείται από το βαθύ τουρκικό κράτος και τους εγκάθετούς του στην Κύπρο.

Οι προκλήσεις και τα τετελεσμένα που επιχειρούνται επί των ημερών μας στην περιοχή της Πύλας αλλά και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου , ας δώσουν την επιπρόσθετη δυναμική για τη χάραξη της απαιτούμενης στρατηγικής που ελλείπει μονίμως στους χειρισμούς μας.

Με την ευκαιρία να αναφέρω ότι είναι άξιον απορίας γιατί η ίδια κινητικότητα και παρόμοιες αντιδράσεις για την επιχειρούμενη αλλαγή του status quo  στην Πύλα δεν σημειώθηκαν και για τις επιτευχθείσες – δυστυχώς – αλλαγές του status quo στην Αμμόχωστο, τουλάχιστον από το  2020 μέχρι σήμερα.

Θεωρούμε ξοφλημένη την περίπτωση της τύχης της Αμμοχώστου ή ήσσονος  σημασίας;

Ή μήπως γιατί η περιοχή της Πύλας γειτνιάζει με το έδαφος των Βρετανικών Βάσεων και θίγονται τα συμφέροντα της ούτω καλούμενης «εγγυήτριας δύναμης της Μεγάλης Βρεττανίας ; »

Οι αρμόδιοι οφείλουν κάποιες απαντήσεις στους Αμμοχωστιανούς, και όχι μόνο!

* Ανδρέας Μορφίτης
Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου
21/8/2023

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Απάντηση στον τεχνοκράτη που πιστεύει πως φταίνε οι Ελληνοκύπριοι: Το κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής κ. Συμεού, δεν είναι “θέμα” εισαγωγικών:

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: