Απάντηση στον τεχνοκράτη που πιστεύει πως φταίνε οι Ελληνοκύπριοι: Το κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής κ. Συμεού, δεν είναι “θέμα” εισαγωγικών:

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΡΦΙΤΗ*

Κατ’ αρχάς δηλώνω ότι το άρθρο του φίλου Ανδρέα Συμεού, με τίτλο «Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισαγωγικών» που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες Αλήθεια και Πολίτης στις 9/8/2023 με εξέπληξε δυσάρεστα.

Απλά γιατί γνωρίζω πως ο Ανδρέας Συμεού υπήρξε ένας διακεκριμένος τεχνοκράτης στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και υπό την ιδιότητά του αυτή συμμετείχε σε εκδήλωση του ΚΥΚΕΜ με δική μου πρόσκληση για να μιλήσει σε διάλεξη με θέμα «Ο Παράγοντας του περιουσιακού στο Κυπριακό πρόβλημα».

Είναι επίσης γνωστόν ότι υπήρξε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το περιουσιακό από το 2008-2012 και από το 2014-2015.

Με βάση λοιπόν αυτές τις δύο βασικές ιδιότητές  του, μού προκάλεσε εντύπωση γιατί κατέφυγε σε ειρωνικά σχόλια, υπεραπλουστεύσεις και αφορισμούς για να τοποθετηθεί σε ένα σοβαρό -κατά την άποψή μου- ζήτημα που προέκυψε με αφορμή την αντικατοχική εκδήλωση της Αμμοχώστου που πραγματοποιήθηκε στις 5/8/2023.

Συνοπτικά υπενθυμίζω στον φίλο κ. Συμεού ότι τα προβλήματα που προέκυψαν στην όλη ιστορία της αντικατοχικής οφείλονται κυρίως στους εξής λόγους:

  1. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης και η πρόσκληση του κ. Σουλεϊμάν Ουλουτσάϊ κοινοποιήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 31/7/23 για να συζητηθεί και να ληφθούν αποφάσεις στη συνεδρία της 2/8/23. Άρα δεν τηρήθηκαν οι οφειλόμενες δημοκρατικές διαδικασίες για την απαιτούμενη συζήτηση των θεμάτων.
  2. Ο κ. Σουλεϊμάν Ουλουτσάϊ προσκλήθηκε , και αποκαλείται από τον Δήμαρχο Αμμοχώστου ως Δήμαρχος Αμμοχώστου χωρίς εισαγωγικά!

Εδώ να υπογραμμίσω στον κ. Συμεού ότι, όσο και αν ειρωνεύεται στο κείμενό του τα εισαγωγικά, αυτά έχουν τη σημασία τους και  αν τα αφαιρέσουμε όπως υποστηρίζει, θα δεχτούμε και την τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, τον Πρόεδρο της Τ.Δ.Β.Κ., τη Βουλή της ΤΔΒΚ και όλους τους θεσμούς της.

3. Είναι λοιπόν άξιον απορίας εάν ο κ. Συμεού διαπραγματευόταν στην Ομάδα Εργασίας για το περιουσιακό ως εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας με την αντίστοιχη Ομάδα της Τ.Δ..Β.Κ. (χωρίς εισαγωγικά).

  1. Ναι φίλε μου Ανδρέα ! Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και ως τέτοιο θα έπρεπε να το αντιμετωπίζουμε από το 1974 και εντεύθεν.

Αντίθετα με την πάροδο του χρόνου διολισθήσαμε σε έσχατα σημεία υποχωρήσεων και καταλήξαμε ύστερα από 49 ολόκληρα χρόνια να διερωτόμαστε αν θα βάλουμε ή όχι εισαγωγικά στα παράγωγα της εισβολής και τους θεσμούς που παράνομα και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου δημιουργήθηκαν και εμπεδώθηκαν, ακόμα και στη δική μας αντίληψη.

Και αυτό εμπεδώνεται χρόνο με τον χρόνο, αφ’ ενός μεν από την άψογα σχεδιασμένη και εκτελεσμένη τουρκική διπλωματία και προπαγάνδα , αφ’ ετέρου δε  από τους ερασιτεχνικούς και απαράδεκτους χειρισμούς της δικής μας πλευράς.

  1. Γνώρισα τον Σουλεϊμάν Ουλουτσάϊ στην πρώτη επίσκεψή του στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου.

Ένας ευγενικός και προσηνής άνθρωπος, διαλεκτικός και χαμηλών τόνων. Γλυκύτατος , όπως δήλωσα και στην τηλεοπτική παρέμβαση μου προς τον ΑΛΦΑ στις 3/8/2023.

Αυτά όμως τα χαρίσματα δεν είναι αρκετά – σε πολιτικούς όρους – για να τον αναγορεύσουμε ως υπέρμαχο των δικαίων, είτε των Αμμοχωστιανών είτε των υπολοίπων συμπολιτών μας, ούτε και – από όσα γνωρίζω- έχει δώσει δείγματα γραφής για τέτοια σύμπλευση.

Δείγματα γραφής δίδει από αρκετές δεκαετίες ο συμπατριώτης μας Σενέρ Λεβέντ που καταδικάζει σε κάθε άρθρο του την τουρκική εισβολή και κατοχή και στηλιτεύει νυχθημερόν τους κατοχικούς ηγέτες και τους Νεοσουλτάνους της Άγκυρας, χωρίς να τον καλέσει κανένας Δήμαρχος σε  καμμιά αντικατοχική εκδήλωση .

  1. Συμφωνώ με την επίκληση του άρθρου 173 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαφωνώ όμως με τη διαπίστωση του κ. Συμεού περί χωριστών δήμων  ότι το άρθρο δεν εφαρμόστηκε λόγω υπαιτιότητας της δικής μας πλευράς.

Απλούστατα δεν εφαρμόστηκε  γιατί η τουρκανταρσία του 1963 ήταν καλά σχεδιασμένη από το βαθύ κράτος της Τουρκίας δια του σχεδίου Νιχάτ Ερίμ το 1956 για διχοτόμηση της Κύπρου.

Φροντίζουμε όμως σε κάθε περίπτωση να αυτομαστιγωνόμαστε και να απαλλάτουμε την Τουρκία και τα όργανά της στην Κύπρο από τις ευθύνες.

Αφού λοιπόν το άρθρο 173 δεν εφαρμόστηκε ποτέ, κατά συνέπειαν δεν εγκρίθηκαν ούτε τ/κ Δημαρχεία ούτε τ/κ Δήμαρχοι. Τόσο απλό!

Αναμένω επί τούτου γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

  1. Δεν θα σχολιάσω τα ειρωνικά σχόλια του φίλου μου Ανδρέα Συμεού για το άτομό μου όπου γράφει ότι «…..Ένας εκλελεγμένος (χωρίς εισαγωγικά) σύμβουλος του Δήμου Αμμοχώστου (χωρίς εισαγωγικά) σημείωσε σε άρθρο του και σχολίασε την χορωδία των τ/κ επειδή έφερε την κλεμμένη συμβολική επωνυμία του Κάστρου της Αμμοχώστου «Οθέλλος».

Ναι φίλε Ανδρέα Συμεού.

Ως Αμμοχωστιανό με ενοχλεί και με θλίβει κάθε κλεμμένη ονομασία που μου θυμίζει την κατεχόμενη πόλη μου: Πύργος του Οθέλλου, Σαλαμίνα, Έγκωμη κ.ο.κ

  1. Όλα τα τηλεοπτικά κανάλια που ειρωνεύεται ο κ. Συμεού ότι χρησιμοποιούν εισαγωγικά και αποκαλούν «ψευδοδήμαρχο Αμμοχώστου» τον κ. Ουλουτσάϊ ας καταργήσουν επιτέλους «τα ψευδο…..» και τα «ο λεγόμενος…..» και ας αποκαλούν κράτος την τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και Πρόεδρο τον Ερσίν Τατάρ χωρίς ποτέ να βάλουν ξανά τα εισαγωγικά που ενοχλούν τον φίλο μου Ανδρέα.

Έτσι για να τελειώνουμε με τους τύπους και να ασχοληθούμε με την ουσία των πραγμάτων.

Τελικά το πρόβλημα δεν είναι τα εισαγωγικά. Το πρόβλημα είμαστε εμείς οι ίδιοι.

* Ανδρέας Μορφίτης
Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου
4/8/2023

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Αυτή είναι η απάντηση για την αντικατοχική εκδήλωση της Αμμοχώστου: Έκρυψαν ότι προσκάλεσαν τον παράνομο “ψευτο”-δήμαρχο της κατεχόμενης πόλης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: