«Μία εβδομάδα δωρεάν διακοπών στη Ρόδο για όσους τουρίστες έφυγαν λόγω της πυρκαγιάς» ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης: Oλοκληρώθηκε η καταγραφή των ζημιών στο νησί [βίντεο]

Τουρίστες περιμένουν να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος κατά την διάρκεια εκκένωσης στην περιοχή Κιοτάρι της νότιας Ρόδου, κατά την διάρκεια απεγκλωβισμού ατόμων, Σάββατο 22 Ιουλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠE, ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ




Μια εβδομάδα δωρεάν διακοπές θα προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές της Ρόδου, σε όσους τουρίστες αναγκάστηκαν να φύγουν νωρίτερα από το νησί λόγω της φωτιάς.

Αυτό όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στο Good Morning Britain ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως οι τουρίστες που το επιθυμούν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη Ρόδο του χρόνου την άνοιξη για να ευχαριστηθούν το νησί και τις ομορφιές του.

«Η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασίες με τις τοπικές αρχές, θα προσφέρει μία εβδομάδα δωρεάν διακοπές στη Ρόδο την ερχόμενη άνοιξη ή το φθινόπωρο» για όλους όσους τις έχασαν λόγω των πυρκαγιών, δήλωσε για την ακρίβεια ο πρωθυπουργός μιλώντας σήμερα το πρωί στο βρετανικό κανάλι ITV.

«Η Ρόδος σήμερα είναι πιο φιλόξενη από ποτέ, το νησί επέστρεψε στην κανονικότητα», τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Και στους υπόλοιπους προορισμούς, αλλά και στη Ρόδο οι Βρετανοί είναι καλοδεχούμενοι και αυτό που αποδείχθηκε από την κρίση των ημερών στο νησί ότι η Ελλάδα είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τέτοιου είδους φαινόμενα σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε στην αντίδραση των κατοίκων, άλλα και στο 112, μια υπηρεσία που είναι άγνωστη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επισήμανε ότι έγινε με μεγάλη ασφάλεια μια μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης περίπου 20.000 ανθρώπων από τη Ρόδο της οποίας μόνο το 15% επηρεάστηκε από τις πυρκαγιές.

Αν θα ήθελε κάποιος να ανταποδώσει τη βοήθεια που δόθηκε στους Βρετανούς από τους Ροδίτες και σε ένδειξη γενναιοδωρίας, αν θέλει να κλείσει ένα πακέτο διακοπών της τελευταίας στιγμής θα ήταν καλό να ψάξει για πακέτα στη Ρόδο, και όσοι έχουν κλείσει τις διακοπές τους στο νησί να μην έχουν κανέναν απολύτως ενδοιασμό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ευχαριστίες από Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέστειλε ευχαριστήριες επιστολές προς τους αρχηγούς των κρατών που συνέδραμαν την Ελλάδα στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Εναέρια και επίγεια μέσα πυρόσβεσης παρείχαν στην Ελλάδα οι: Γαλλία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Ισραήλ, Τουρκία, Αίγυπτος, Ιορδανία, ΗΠΑ, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Μάλτα, Λίβανος και Σερβία.

Ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ζημιών

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η βασική φάση της καταγραφής των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στη Ρόδο.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από την πρώτη στιγμή, στις περιοχές που υποδείχθηκαν και επετράπη η πρόσβαση, τα Κλιμάκια της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου βρέθηκαν στο πεδίο και στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στη Ρόδο, από την

Ειδικότερα, κατά τη βασική φάση των αυτοψιών και των καταγραφών πραγματοποιήθηκαν συνολικά 45 αυτοψίες και καταγραφές των πληγεισών κτιριακών εγκαταστάσεων από τα κλιμάκια, εντοπίζοντας ανά Δημοτική Ενότητα τα παρακάτω:

– Δημοτική Ενότητα Λινδίων, περιλαμβάνοντας τις κοινότητες Λαέρμων και Λάρδου, 7 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) κανένα δε χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνο για χρήση («κόκκινο»), (β) 4 κτίρια χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 3 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

– Δημοτική Ενότητα Νότιας Ρόδου, περιλαμβάνοντας τις κοινότητες Γενναδίου και Ασκληπιείου, 38 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) 6 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»), (β) 18 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 14 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Συνολικά, λοιπόν, και μέχρι στιγμής, από τις 45 αυτοψίες και στις πυρόπληκτες περιοχές των δύο Δήμων, (α) 6 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»), (β) 22 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 17 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Τέλος , σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, αν και έχει ολοκληρωθεί η βασική φάση της διαδικασίας των αυτοψιών στο νησί της Ρόδου, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τον Δήμο, αλλά και επικοινωνίας με τους πολίτες, θα δρομολογήσουν – εάν απαιτηθεί – και την επόμενη περίοδο επίσκεψη στο νησί σε συνέχεια σχετικών αιτημάτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

Ανοίγει εντός της εβδομάδας η πλατφόρμα για αρωγή στους πυρόπληκτους: Ποια είναι τα μέτρα στήριξης [βίντεο]

 

 

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: