Μία επικίνδυνη, για το Ισραήλ, συζήτηση, εξελίσσεται στις ΗΠΑ και ενοχλεί: Συνεχίστε τη στρατιωτική βοήθεια καλεί την Ουάσιγκτον η Ιερουσαλήμ

O Λευκός Οίκος …συννεφιασμένος. Φωτογραφία Hellas Jourrnal




Με άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Jerusalem Post, ο αναλυτής και πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Yaakov Katz διατυπώνει το επιχείρημα ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να τερματίσουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ.

Τίτλος της ανάλυσης: «Η καλύτερη επένδυση των ΗΠΑ προς το Ισραήλ είναι να συνεχίσουν την στρατιωτική βοήθεια»

Ο αναλυτής αναφέρει τα εξής:

Εισαγωγικά ας καταγραφεί ότι το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές στις ΗΠΑ που ισχυρίζονται ότι έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου για το Ισραήλ να απογαλακτιστεί από τις ΗΠΑ αναφορικά με την χρηματική βοήθεια που λαμβάνει ως ενίσχυση στο ευρύτερο εξοπλιστικό του πρόγραμμα. Μοιραία, η συζήτηση αυτή απασχολεί πλέον και τους Ισραηλινούς.

Για την ιστορία της υπόθεσης, το 2016, ΗΠΑ και Ισραήλ υπέγραψαν δεκαετή συμφωνία, βάσει της οποίας, οι ΗΠΑ θα καταβάλουν στο Ισραήλ ετησίως 3,8 δις δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια. Η συμφωνία θεωρήθηκε η μεγαλύτερη που έχουν συνάψει ποτέ οι ΗΠΑ με άλλο κράτος και σαν αντιστάθμισμα προέβλεπε ότι το Ισραήλ υποχρεούταν να δαπανά τα χρήματα στην αμερικανική αμυντική βιομηχανία και όχι στην εγχώρια.

Ο Ισραηλινός αναλυτής υποστηρίζει ότι η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια πρέπει να συνεχιστεί και αντικρούει ένα προς ένα τα επιχειρήματα που διατυπώνει η Δεξιά και η Αριστερά στις ΗΠΑ υπέρ της κατάργησης της βοήθειας.

Έτσι, για το μεν επιχείρημα της αμερικανικής Δεξιάς ότι η κατάργηση είναι επιβεβλημένη διότι συνιστά ανάμειξη των ΗΠΑ στα εσωτερικά του Ισραήλ, ο Katz επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ ανακατεύονται στην εσωτερική πολιτική του Ισραήλ με πολλές άλλες αφορμές.

Αναφορικά δε με το άλλο επιχείρημα ότι η ισραηλινή αμυντική πολιτική δεν πρέπει να αναζητά το αμερικανικό δεκανίκι, ο συντάκτης υπογραμμίζει ότι η ανάγκη του Ισραήλ να αγοράζει όπλα από άλλες χώρες είναι δεδομένη και για αυτό θα ήταν πιο σώφρον για τις ΗΠΑ να μην σπρώχνουν το Ισραήλ στις αγορές της Ρωσίας, της Κίνας ή της Ευρώπης.

«Άλλωστε», ο Katz συμπληρώνει, «η ανάγκη ο αμυντικός εξοπλισμός να συντηρείται ή να επιδιορθώνεται με ανταλλακτικά ανά τα χρόνια, κάνει εκ των πραγμάτων την εξάρτηση του Ισραήλ από τον προμηθευτή του υλικού στενή και αναπόφευκτη».

Μεταπηδώντας στην αμερικανική Αριστερά, ο αναλυτής επιχειρεί και εκεί την αποδόμηση των επιχειρημάτων που προκύπτουν από δύο διακριτές τάσεις εντός της πτέρυγας:

Σύμφωνα με την πρώτη σχολή σκέψης, ο τερματισμός της βοήθειας είναι αναγκαίος επειδή το ποσό των 4 δις δολαρίων είναι πολύ μεγάλο για ένα κράτος πλούσιο σαν το Ισραήλ.

Σε αυτό το επιχείρημα ο αναλυτής αντιτάσσει το γεγονός ότι, με δεδομένο ότι η χώρα του δαπανά 5% του ΑΕΠ της στην άμυνα (σ.σ. και αυτό το ποσό μεταφράζεται περίπου σε 24 δις), το επίδομα των 4 δις δεν φαντάζει καθοριστική βοήθεια, ενώ είναι σαφώς φθηνότερο απ’ό,τι θα δαπανούσαν οι ΗΠΑ, εάν επέλεγαν άλλης μορφής στήριξη, όπως π.χ. την αποστολή εκστρατευτικού σώματος.

Ενδιαφέρον εδώ να σημειωθεί ότι ο αναλυτής αναφέρει πως ακόμα και εάν οι ΗΠΑ προσφέρονταν για κάτι τέτοιο, είναι ζήτημα τιμής για τις Ισραηλινές Δυνάμεις να το αρνηθούν.

Επιπλέον, ο αναλυτής επισημαίνει ότι, με οικονομικο-στρατηγικούς όρους, «η επένδυση» των 4 δις έχει πολύ καλή «απόδοση» και αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:

  • αρχικά επειδή στέλνει ισχυρό μήνυμα προς τους εχθρούς του Ισραήλ (Ιράν, Χαμάς, Χεζμπολάχ) ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν και προστατεύουν τον σύμμαχο τους στη Μέση Ανατολή και αφ’ ετέρου επειδή, η ρήτρα δαπάνης του ποσού εντός της αγοράς των ΗΠΑ διασφαλίζει την πρόσβαση του Ισραήλ στις πλέον προηγμένες τεχνολογικά εξοπλιστικές λύσεις, γεγονός που εγγυάται και την στρατιωτική υπεροχή αυτού, προϋπόθεση αρκετά σημαντική για την ισορροπία στην περιοχή.

Τέλος, η στρατιωτική σύζευξη των δύο χωρών εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου δια-λειτουργικότητα, η οποία είναι αμοιβαία επωφελής συνθήκη.

Σύμφωνα με την δεύτερη σχολή σκέψης, ο τερματισμός της βοήθειας είναι επιβεβλημένος για να σταλεί το μήνυμα στο Ισραήλ ότι, αναφορικά με το Παλαιστινιακό, δεν αξίζει την βοήθεια γιατί καταπατά βασικές αξίες του δυτικού κόσμου, που οι ΗΠΑ κατά τα άλλα σέβονται και προασπίζονται.

Ο συντάκτης αφιερώνει μικρή έκταση στην αντίκρουση του επιχειρήματος και αρκείται στο να αντιτάξει ότι το κίνητρο πίσω από το επιχείρημα είναι κατ’ αρχήν μικροπρεπές και ορμάται από την εμπαθή διάθεση πολλών στην Αμερική να δουν το Ισραήλ στριμωγμένο στη γωνία και κάτω από τον ηθικοπλαστικό έλεγχο των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: Jerusalem Post, Yaakov Katz – America’s best investment in Israel is continuing military aid

Άθλια επίθεση εναντίον του γερουσιαστή Μενέντεζ: Τα τσιράκια του Ερντογάν αποκαλύπτουν πόσο τρέμουν και φοβούνται τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: