Μαγική πανσέληνος με φόντο τα αρχαία στολίδια του ελληνικού τοπίου: Η αρμονία των αρχαίων μνημείων συνταξιδεύει στην αιωνιότητα με το λαμπρό άστρο

Η πανσέληνος, γνωστή και ως «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου», ανατέλλει πίσω από το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, την Τρίτη 1 Αυγούστου 2023. Ο φετινός Αύγουστος έχει 2 πανσελήνους, στις 1 και 31 του μήνα, η πρώτη που ονομάζεται «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» και η δεύτερη «Μπλε Πανσέληνος». ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Παντού είναι μαγική η αποψινή πανσέληνος. Λίγα τοπία όμως στον κόσμο μπορούν να ανταγωνιστούν το ελληνικό όταν αυτό ενθέτει στη λάμψη της Σελήνης τα αρχαία του στολίδια.

Όπως για παράδειγμα αυτή η φωτογραφία από το Σούνιο, όπου η αρμονία των αρχαίων μνημείων συνταξιδεύει στην αιωνιότητα με το λαμπρό άστρο, παραδίδοντάς μας μια ανεπανάληπτη «ορθογραφία».

Ορθογραφία; Ναι, έτσι το ένιωθε ο Οδυσσέας Ελύτης το ελληνικό τοπίο, γράφοντας βεβαίως για το Αιγαίο.

Παραθέτουμε το σχετικό χωρίο από τα Δημόσια και Ιδιωτικά:

«Θέλω νὰ πιστεύω – καὶ ἡ πίστη μου αὐτὴ βγαίνει πάντοτε πρώτη στὸν ἄγωνά της μὲ τὴ γνώση – ὅτι ὅπως καὶ νὰ τὰ ἐξετάσουμε, ἡ πολυαιώνια παρουσία τοῦ ἑλληνισμοῦ πάνω στὰ δῶθε ἢ ἐκεῖθε του Αἰγαίου χώματα ἔφτασε νὰ καθιερώσει μίαν ὀρθογραφία, ὅπου τὸ κάθε ὠμέγα, τὸ κάθε ὕψιλον, ἡ κάθε ὀξεῖα, ἡ κάθε ὑπογεγραμμένη δὲν εἶναι παρά, ἕνας κολπίσκος, μιὰ κατωφέρεια, μιὰ κάθετη βράχου πάνω σε μιὰ καμπύλη πρύμνας πλεούμενου, κυματιστοὶ ἀμπελῶνες, ὑπέρθυρα ἐκκλησιῶν, ἀσπράκια ἢ κοκκινάκια, ἐδῶ ἢ ἐκεῖ ἀπὸ περιστεριῶνες καὶ γλάστρες μὲ γεράνια».

Η πανσέληνος, γνωστή και ως «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου», ανατέλλει πίσω από το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, την Τρίτη 1 Αυγούστου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Πίσω στα πιο πεζά:

Το φαινόμενο της υπερσελήνης σημειώνεται όταν μια πανσέληνος βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της με τη Γη, με αποτέλεσμα να φαίνεται έως και 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σύγκριση με τις πιο απόμακρες φάσεις της.

Το πρώτο σούπερ φεγγάρι που απολαμβάνουμε απόψε επισυμβαίνει επειδή η πανσέληνος απέχει «μόλις» 357.530 χιλιόμετρα από τη Γη.

Το φεγγάρι θα είναι ακόμη πιο κοντά το βράδυ της Τετάρτης 30 Αυγούστου: Σε απόσταση 357.344 χιλιομέτρων.

Όταν λέμε «πιο κοντά» πρέπει να έχουμε στο νου ότι το φεγγάρι βρίσκεται σε απόσταση περίπου 405.696 χιλιομέτρων στην πιο απομακρυσμένη περιφορά του από τη Γη.

Παρατηρητές που χρησιμοποιούν κιάλια ή τηλεσκόπια μπορεί ακόμη και να διακρίνουν χαρακτηριστικά όπως η σεληνιακή θάλασσα, δηλαδή οι σκοτεινές πεδιάδες που σχηματίσθηκαν στο σώμα του Φεγγαριού από αρχαίες ροές ηφαιστειακής λάβας, υπό την προϋπόθεση ο ουρανός να είναι διαυγής.

Η πανσέληνος συμβαίνει μία φορά σε κάθε σεληνιακό κύκλο, η οποία διαρκεί 29,5 ημέρες. Καθώς το φεγγάρι περιφέρεται σε ελλειπτική διαδρομή, υπάρχουν στιγμές που είναι πιο κοντά στη Γη από ό,τι άλλες.

Η τελευταία φορά που εμφανίστηκαν δύο πανσέληνοι τον ίδιο μήνα ήταν το 2018 και το φαινόμενο δεν θα συμβεί ξανά μέχρι το 2037.




Στην Αττική και άλλες περιοχές της χώρας διοργανώθηκαν εκδηλώσεις για την πρώτη υπερ-πανσέληνο του Αυγούστου.

Ο Μακάρτνεϊ επιστρέφει στην Αυστραλία για να ζωντανέψει ξανά τη θρυλική συναυλία των Beatles το 1964

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: