«Κύπρον, οὗ μ’ ἐθέσπισεν»: Ο ισχυρός προχωρά όσο του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος υποχωρεί όσο του επιβάλλει η αδυναμία του, έγραψε ο Θουκυδίδης…

FILE PHOTO: Ισχυρό μήνυμα ετοιμότητας και αποτροπής. Συγχαρητήρια στο προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ και όλων των Υπηρεσιών για την εντυπωσιακή και έμπλεα μηνυμάτων παρέλαση στην ελεύθερη Λευκωσία. Φωτογραφία PIO, ΓΤΠ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ Κ. ΣΤΡΑΤΟΥ*

Κάτι πολύ βαρύ κρύβεται πίσω από την κουρτίνα των σχέσεων μας με την Τουρκία. Δεν είναι μόνο οι παραληρηματικές, προκλητικές δηλώσεις στις οποίες προβαίνουν διαρκώς αξιωματούχοι των γειτόνων και οι συνήθεις παραβιάσεις του εναερίου χώρου μας ούτε οι επιεικώς αδιευκρίνιστες αναφορές δικών μας ομολό-γων τους ενόψει των προσπαθειών για επανέναρξη του μεταξύ μας διαλόγου που μας προϊδεάζουν για κάτι τέτοιο.

Είναι κάτι πολύ πιο ανησυχητικό.

Φαίνεται πως μεταξύ εκείνων που φοβικά, ανιστόρητα και αυτοκτονικά επιζητούν τον, με κάθε κόστος και υποχώρηση, συμβιβασμό με την Άγκυρα, ωριμάζει η ιδέα πως κοντοζυγώνει ο καιρός που ο οικονομικά καθημαγμένος, πατριωτικά ακαθοδήγητος, κοινωνικά απελπισμένος και ειδησεογραφικά λοβοτομημένος λαός μας, θα μπορέσει να αποδεχτεί ό, τι του σερβίρουν στο όνομα της «ειρήνης» τάχα.

  • Πριν σφίξουν λοιπόν τα γάλατα, καλό είναι να θυμηθούμε βασικές αρχές από την Ιστορία, τη Γεωπολιτική, τη Στρατηγική και τις Διεθνείς Σχέσεις. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά να για μην πάμε σαν το σκυλί στ’ αμπέλι και εμείς και η εθνική μας επιβίωση.

Προφανώς αυτές δεν απηχούν τις απόψεις «πολεμαχαρών πατριδοκάπηλων» και «μιλιταριστών» που δεν αντιλαμβάνονται την αξία της ειρηνικής διαπραγμάτευσης και συνύπαρξης μεταξύ των λαών. Κάθε άλλο. Αποτελούν απόσταγμα όσων εντέλλονται να κάνουν όσοι θέλουν να ζουν ελεύθεροι, με αξιο-πρέπεια σε δημοκρατικά καθεστώτα. Που ‘σαι Ρήγα Φερραίε να μας δεις …

Έτσι λοιπόν επειδή ο Θουκυδίδης μας επισημαίνει ότι: «Ο ισχυρός προχωρά όσο του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος υποχωρεί όσο του επιβάλλει η αδυναμία του», έρχεται ο Ιούλιος Καίσαρας για να μας πει πως: «Si vis pacem para bellum (αν θέλεις ειρήνη , προετοιμάσου για πόλεμο)», ενώ ο Σουν Τζου μας θυμίζει ότι ελλοχεύει πάντα η περίπτωση ο εχθρός να διαθέτει τη : «Μεγαλύτερη τέχνη στον πόλεμο είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς μάχη».

Ας θυμηθούμε τώρα τα δύο αξιώματα της Εθνικής μας θέσεως. Το πρώτο, μία, και μόνη, διαφορά υφίσταται προς επίλυση με την Τουρκία:

  • Η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Το δεύτερο τα ανατολικά σύνορα του Ελληνισμού εκτείνονται από τον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου μέχρι την μαρτυρική Κύπρο μας.

Η μοίρα κάθε σπιθαμής αυτού του ζωτικού χώρου είναι ενιαία και αδιάσπαστη ως όλον και τυχόν ρήγμα στην άμυνα μας, σε οποιοδήποτε σημείο του, θα συμπαρασύρει μετά βεβαιότητας και τα υπόλοιπα.

Τούτων δοθέντων, ας επιχειρήσουμε έναν συνδυασμό. Καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει με την Τουρκία, αν δεν αποχωρήσει και ο τελευταίος στρατιώτης των κατοχικών δυνάμεων της και δεν αποκατασταθεί η ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως ορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Όσο αυτό δεν γίνεται αποδεκτό, θα πρέπει να εξετάζεται η σκοπιμότητα λειτουργίας του Προξενείου της Κομοτηνής και φυσικά ο λόγος να εξακολουθήσουν οι τουριστικές και λοιπές επα-φές κάθε μορφής με τη γείτονα. Σε δύο βάρκες δεν γίνεται να πατάμε συνέχεια …

Η φράση «Ἐς γῆν ἐναλίαν Κύπρον, οὗ μ’ ἐθέσπισεν» είναι από την τραγωδία «Ελένη» του Ευριπίδη. Τη λέει ο τρωικός ήρωας Τεύκρος ο Τελαμώνιος από τη Σαλαμίνα:

«Στην Κύπρο την θαλασσοφίλητη, όπου μου όρισε να κατοικήσω ο Απόλλων, χτίζοντας πόλη την Σαλαμίνα, με τ’ όνομα του πατρικού νησιού μου». Κάτι συνδέσεις που κάνει η Ιστορία αλλά και το θέλημα του Θεού, ε;!

* Γιώργος  Κ.  Στράτος
Δικηγόρος – Δημοσιογράφος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

27 χρόνια από τη θυσία του Ισαάκ και του Σολωμού: Οι στυγνοί δολοφόνοι τους δεν τιμωρήθηκαν ποτέ… Οι δύο λεβέντες που απορρόφησαν την Ιστορία μας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: