Είναι ανάγκη η συνεργασία της Ελλάδας (και της Κύπρου) με την Αίγυπτο: Η Αθήνα να βαδίσει στο δρόμο της Λευκωσίας που προσέγγισε το Κάιρο από το 2003!!!

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel Fattah el Sisi (Α), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στην Αίγυπτο, Πέμπτη 03 Αυγούστου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΗΣ




Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΑΒΒΙΔΟΥ*

Στο πλαίσιο των συνεργασιών που αναπτύσσουν η Ελλάδα και η Κύπρος στην ανατολική Μεσόγειο εντάσσονται απαραιτήτως και οι καλές σχέσεις με την Αίγυπτο.

Το γενικότερο νόημα των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αίγυπτο αντανακλάται στην αυτοτέλεια των σχέσεων των δυο χωρών.

Ως εκ τούτου, δεν επηρεάζονται από τις σχέσεις της Ελλάδος με άλλα κράτη στην περιοχή. Επομένως, η ιστορικώς προβληματική σχέση Ελλάδος και Τουρκίας δεν επηρεάζει τις σχέσεις της πρώτης με την Αίγυπτο.

Αυτό, φυσικά, δεν είναι κάτι που συνάγεται μόνο από τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά κυρίως από τη διαχρονικότητα των σχέσεων της Αιγύπτου με την Ελλάδα και την Κύπρο, η οποία προσδιορίζεται από κοινές ιστορικές αναφορές.

Με άλλα λόγια, δεν είναι απλώς κάποια κράτη που συνυπάρχουν στη Μεσόγειο, αλλά πρόκειται για ένα κοινό ιστορικό υπόβαθρο, το οποίο φαίνεται να εξελίσσεται σε μια διευρυμένη συνεργασία.

  • Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος και Αιγύπτου, αλλά και άλλα υπό μελέτη έργα που αναπτύσσονται στη Μεσόγειο και αλλού αναγνωρίζονται ως έργα κοινού ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό και μόνο καταδεικνύει τη συμβατότητα της συνεργασίας με την Αίγυπτο με τους στόχους, όχι μόνο της ΕΕ, αλλά και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, η Ελλάδα αποτελεί ένα αξιόπιστο κράτος – μέλος στη Μεσόγειο, το οποίο αναβαθμίζεται εξοπλιστικά, άρα και γεωστρατηγικά, κάτι που το καθιστά έναν δελεαστικό σύμμαχο για την Αίγυπτο.

Η ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία είναι συμβατή και με την ελληνο-ισραηλινή συνεργασία, η οποία δίχως άλλο συμπεριλαμβάνει την Κύπρο και τις χωριστές σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ.

Η πρόσφατη συνάντηση των Υπουργών Αμύνης Ελλάδος και Ισραήλ ανέδειξε την αμυντική βιομηχανία, πυλώνα συνεργασίας. Συνειρμικά, θα λέγαμε, ότι οι συνεργασίες της Ελλάδος και της Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ είναι αλληλοτροφοδοτούμενες και ενισχύουν την αμυντική πολιτική και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.

Η ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία καταφέρνει, σε ένα βαθμό, να διευρύνει τις προοπτικές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι ξεκάθαρο ότι η σχέση με την Αίγυπτο δεν θα έπρεπε να ιδωθεί υπό το πρίσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ωστόσο, η συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ, Ελλάδος και Αιγύπτου, η οποία αν και φέρνει μαζί της την περιορισμένη επήρεια των ελληνικών νησιών, ήρθε για να απαντήσει μερικώς στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να επισημανθεί η σχέση Αιγύπτου και Τουρκίας.

  • Αν και η Τουρκία επιδιώκει την επαναπροσέγγιση με την Αίγυπτο, η ρήξη που προηγήθηκε μεταξύ των δυο χωρών λόγω της ισχυρής εμπλοκής του προέδρου Ερντογάν με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, αλλά και στη συνέχεια λόγω των εξελίξεων στη Λιβύη, προετοίμασε το έδαφος για ισχυρούς διπλωματικούς δεσμούς της Αιγύπτου με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σε κάθε περίπτωση, η προσέγγιση της Αιγύπτου υπήρξε πρωτοβουλία Κυπρίων διπλωματών και τεχνοκρατών, η οποία άνοιξε το δρόμο για την πρώτη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ στη Μεσόγειο το 2003 μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου.

Αυτή η συμφωνία, όπως και άλλες που ακολούθησαν, ενεργοποίησαν την περαιτέρω τριμερή συνεργασία και άλλες πολιτικές ενεργειακής ασφάλειας.

*Ειρήνη Σαββίδου
Πολιτικός επιστήμων, επικεφαλής της IS Pegasus Coaching & Consulting Ltd

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Μία τολμηρή απόφαση να πάρετε, κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας: Να χαράξετε νέα στρατηγική και να απορρίψετε την τουρκοδιζωνική! Στα σκουπίδια!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: