Η θέση του Guardian για τις απώλειες του Βρετανικού Μουσείου: Ένα διπλωματικό αυτογκόλ και ένα προπαγανδιστικό πραξικόπημα των Εθνών

Φωτογραφια αρχειου των μαρμαρων του Παρθενωνα στο Βρεττανικο Μουσειο στο Λονδινο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ορεστης Παναγιωτου




Η εξαφάνιση των έργων τέχνης χάρισε ένα προπαγανδιστικό πραξικόπημα στα έθνη που αγωνίζονται για την επιστροφή των ιστορικών θησαυρών υποστηρίζει σε άρθρο γνώμης η εφημερίδα The Guardian υπό τον τίτλο “The Guardian view on the British Museum losses: a diplomatic own goal”.

Oι αποκαλύψεις σχετικά με την εξαφάνιση αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο, που οδήγησαν στην παραίτηση του διευθυντή του, Hartwig Fischer, το βράδυ της Παρασκευής, είναι εντυπωσιακές.

Τα περισσότερα από τα εξαφανισμένα αντικείμενα μπορεί να μην είναι μεγάλης αξίας: σχεδόν χίλια προήλθαν από κληροδότημα της οικογένειας ενός συλλέκτη του 18ου αιώνα και είχαν αποθηκευτεί σε ένα συρτάρι χωρίς καν να έχουν καταγραφεί ξεχωριστά.

Αλλά η αφήγηση είναι καταστροφική. Όταν άνοιξε το συρτάρι, όπως έχει αναφερθεί, παρέμειναν μόνο επτά αντικείμενα. Το μουσείο είχε προειδοποιηθεί το 2021 ότι αντικείμενα από τη συλλογή του εμφανίζονταν προς πώληση, αλλά ο κ. Fischer δήλωσε ότι, μετά από εσωτερική έρευνα, ήταν βέβαιος ότι όλα είχαν καταγραφεί.

Μόνο όταν ειδοποιήθηκε το διοικητικό συμβούλιο, λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα. Μέχρι τη στιγμή που οι κλοπές δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ένα ανώτερο μέλος του προσωπικού είχε απολυθεί και είχε κληθεί η Μητροπολιτική Αστυνομία. Τώρα έφυγε και ο ίδιος ο διευθυντής.

Λίγες ημέρες αργότερα, η επικεφαλής του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων επιτέθηκε, λέγοντας ότι το μουσείο δεν μπορεί πλέον να ισχυρίζεται ότι είναι καλύτερο από την Ελλάδα στην προστασία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Δέσποινα Κουτσούμπα αναφερόταν, φυσικά, στη μακροχρόνια διαμάχη για την κυριότητα των μαρμάρων του Παρθενώνα. Η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε στην εφημερίδα “Το Βήμα” ότι το περιστατικό “ενισχύει το μόνιμο και δίκαιο αίτημα της χώρας μας για την οριστική επιστροφή [τους]”.

Δεν θα έχει περάσει απαρατήρητο από τον George Osborne, τον πρόεδρο των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργό Οικονομικών, ότι αυτή είναι η γλώσσα μιας διπλωματικής επίθεσης. Ο ίδιος περιορίστηκε στο να αποκρούσει αδύναμα λέγοντας ότι το περιστατικό “ενισχύει μόνο την υπόθεση του επανασχεδιασμού του μουσείου που έχουμε ξεκινήσει”.

Οι λεπτομέρειες αυτού του “επανασχεδιασμού” αξίας ενός δισεκατομμυρίου λιρών – που περιλαμβάνουν μια σημαντική ανακατασκευή και τη δέσμευση να γίνει ένα μουσείο με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα – πρόκειται να αποκαλυφθούν αυτό το φθινόπωρο.

Όμως το πλαίσιο, το οποίο ο κ. Osborne έθεσε σε ομιλία του προς τους διαχειριστές πέρυσι, κατέστησε σαφές πόσο αδύνατο είναι οποιοδήποτε τέτοιο όραμα να κυλήσει ελεύθερο από αξιώσεις για την επιστροφή, κατά τα λόγια του, “των θησαυρών που κρατάμε υπό την προστασία μας για όλη την ανθρωπότητα”.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της αστυνομικής έρευνας, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πόσο εκτεταμένα έχει παραβιαστεί αυτή η εμπιστοσύνη. Ο Tim Loughton, πρόεδρος της διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας για το Βρετανικό Μουσείο, κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα την Ελλάδα για “απροκάλυπτο καιροσκοπισμό“. Αλλά ο μύλος των φημών έχει φουντώσει, με ανεπίσημες αναφορές ότι η κλοπή από εσωτερικούς υπαλλήλους στα βρετανικά μουσεία είναι ευρέως διαδεδομένη εδώ και χρόνια.

Tο προσωπικό στη συντριπτική πλειονότητα είναι αναμφίβολα ειλικρινές και αφοσιωμένο σε ένα επάγγελμα που αφορά τόσο την έρευνα όσο και την έκθεση: η καταλογογράφηση είναι μια εξαντλητική και συνεχής διαδικασία, και το μουσείο δήλωσε ότι πολλά από τα αντικείμενα που λείπουν φυλάσσονταν κυρίως για ακαδημαϊκούς σκοπούς.

Αλλά η κα Κουτσούμπα έχει ένα δίκιο. Η υπόθεση εφιστά την προσοχή στα προβλήματα της υπεύθυνης φροντίδας και επιμέλειας μιας συλλογής που περιλαμβάνει περισσότερα από 8 εκατ. αντικείμενα από όλο τον κόσμο, ορισμένα από τα οποία θα έπρεπε να επιστραφούν.

Αυτή είναι πλέον μια καθοριστική κρίση για το Βρετανικό Μουσείο του 21ου αιώνα. Η επιλογή του διαδόχου του Dr Fischer είναι καθοριστική.

Το μουσείο θα πρέπει να βάλει τάξη στα του οίκου του γρήγορα και αποφασιστικά, αν θέλει να πείσει τους άλλους να ακολουθήσουν την επαναπροσδιορισμό του ως – σύμφωνα με τα λόγια του κ. Osborne – θεματοφύλακα της κοινής ανθρωπότητας μας.

ΠΗΓΗ: The Guardian, The Guardian view on the British Museum losses: a diplomatic own goal

Πανικός στο Λονδίνο: Φοβούνται παγκόσμιο τσουνάμι διεκδικήσεων από το Βρετανικό Μουσείο μετά το τεράστιο σκάνδαλο – Οι παραιτήσεις δεν είναι αρκετές [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: