Οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου καταδίκασαν τη δεύτερη εισβολή του Αττίλα: Τα κυπριακά κόμματα ζητούν δράση για ανατροπή των τετελεσμένων

FILE PHOTO: O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μιλά στην αντικατοχική εκδήλωση του δήμου Αμμοχώστου. Photo Credit: Σταύρος Ιωαννίδης, Stavros Ioannides, ΡΙΟ, ΓΤΠ




Λαός και πολιτεία καταδικάζουν την μαύρη επέτειο της εναρξης της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής και τιμούν τους ηρωικούς νεκρούς και αγνοούμενους.

Έκκληση προς όλους να συνεχίσουν τον αγώνα για επίλυση του Κυπριακού, απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων στη Δερύνεια. Μάλιστα επέδωσε και υπόμνημα για την Αμμόχωστο σε μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Αυτοί που πρόδωσαν την Κύπρο πρόδωσαν και την Αμμόχωστο και όχι μόνο. Τέτοιες μέρες το μυαλό μας πάει ειδικά στην Αμμόχωστο, ασφαλώς και στη Μόρφου και σε όλες τις πόλεις που παράνομα κατέχει η Τουρκία, γιατί οι πραξικοπηματίες φρόντισαν να αφήσουν ανοχύρωτη και ουσιαστικά να παραδώσουν αμαχητί την Αμμόχωστο στην Τουρκία»

«Εμείς δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε ποτέ με τη διχοτόμηση γιατί η διχοτόμηση αποτελεί πηγή για νέες περιπέτειες για το λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Το ΔΗΚΟ τονίζει πως είναι επιβεβλημένη η ανάγκη για ενότητα και συλλογική στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για ενεργότερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ενώ η ΕΔΕΚ προειδοποιεί για κινδύνους.

«Αποτελεί χρέος μας να διασφαλίσουμε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και ότι όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας θ’ αξιοποιηθούν με στόχο την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας».

«Ο δεύτερος Αττίλας είναι μια από τις πολλές αποδείξεις ότι η Τουρκία πέραν από επιθετική, είναι ταυτόχρονα μια αναξιόπιστη χώρα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται», αναφέρει το Δημοκρατικό Κόμμα.

«Τώρα, που είμαστε ενόψει μιας διαφαινόμενης κινητικότητας, η ΕΔΕΚ αποστέλλει ξεκάθαρα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους, τυχόν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, χωρίς η Τουρκία να εγκαταλείψει, όχι μόνο τη θέση για «λύση» δύο κρατών, αλλά και τη θέση για «κυριαρχική ισότητα και ισότιμο καθεστώς», αναφέρει η ΕΔΕΚ.

Την μαύρη επέτειο της δεύτερης φάσης της εισβολής και τις τραγικές συνέπειες της καταδικάζουν και τα υπόλοιπα κόμματα στέλνοντας μήνυμα ενότητας.

Η ΔΗΠΑ τονίζει ότι η αναβίωση μιας άκρως επικίνδυνης ρητορικής αναθεωρητισμού και επεκτατισμού, μέσω επιβολής νέων τετελεσμένων που αποσκοπούν στην οριστική διχοτόμηση, είναι δυστυχώς το αποτέλεσμα της ατιμωρησίας της Τουρκίας και της ανοχής της διεθνούς κοινότητας, που επέτρεψε για 49 χρόνια νια διαιωνίζεται ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής μιας μικρής χώρας.

Από την πλευρά του το Κίνημα Οικολόγων τονίζει πως συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στην κατοχή και στα σχέδια της Τουρκίας όπως εξαγγέλλονται, με τη λεγόμενη γαλάζια πατρίδα, την εισβολή στην ΑΟΖ και στον εποικισμό της Αμμοχώστου.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ)τονίζει πως όσα χρόνια και αν περάσουν, δεν εφυσηχάζουμε και δεν εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος στηρίζοντας τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου που κατέθεσε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

Το ιστορικό καθήκον που απορρέει από τη θυσία όσων αντιστάθηκαν στην τουρκική βαρβαρότητα με τίμημα ακόμη και την ίδια τη ζωή τους, επιτάσσει όπως καταβάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Είναι το χρέος μας στους ηρωικούς νεκρούς και τα αθώα θύματα της τουρκικής εισβολής, αλλά και η ευθύνη μας απέναντι στις επερχόμενες γενιές, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Πώς βλέπει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ την πρωτοβουλία για ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε.: Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου αποκαλύπτει τις επιδιώξεις του Γκουτέρες για το Κυπριακό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: