Η Λευκωσία να ΜΗΝ έχει εμπιστοσύνη στη “φιλοτουρκική” Μόσχα: Ναι, μας “έπεισε” με την ανακοίνωση της η πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λευκωσία…

Ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λευκωσία, Μουράτ Ζιάζικοφ κατά τη συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνο Κόμπο. Φωτογραφία Υπουργείο Εξωτερικών




Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ Χ. ΒΙΚΕΤΟΥ, Αγγελιαφόρος

H πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, σε ανακοίνωση της, η οποία χρησιμοποιεί τους όρους «βορράς του νησιού» και «μη αναγνωρισμένη στον κόσμο λεγόμενη “Τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου”», αναφέρει:

«Δεν είναι μυστικό ότι ένας σημαντικός αριθμός Ρώσων ζει στο βορρά του νησιού, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις – έως μερικές δεκάδες χιλιάδες άτομα. Δεν θα εμβαθύνουμε στις συνθήκες για το πώς έφτασαν εκεί, αλλά αυτό είναι ένα αντικειμενικό, αδιαμφισβήτητο γεγονός. Φυσικά, οι άνθρωποί μας χρειάζονται την προξενική φροντίδα και βοήθεια σε μια σειρά καθημερινών ζητημάτων, την προστασία των νόμιμων τους συμφερόντων”.

Στην “συγκινητική και καθησυχαστική” ανακοίνωση προστίθεται:

“Ο μηχανισμός παροχής προξενικών υπηρεσιών έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες αυτού του εδάφους, διότι πρόκειται για τη μη αναγνωρισμένη στον κόσμο λεγόμενη “Τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου”. Αυτό απαιτεί την ειδική προσέγγιση έτσι ώστε να βρεθούν βέλτιστοι τρόποι, φυσικά, σε στενή επαφή με τους συναδέλφους στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Ταυτόχρονα, στην ανακοίνωση προστίθεται:

«Πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα της προξενικής προστασίας και της φυσικής φροντίδας των Ρώσων είναι καθαρά διοικητικού και τεχνικού χαρακτήρα, αν και με έντονο ανθρωπιστικό συστατικό. Επιπλέον, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη θέση αρχών της Ρωσίας για τη διευθέτηση του Κυπριακού.

  • Οι προσεγγίσεις μας παραμένουν αναλλοίωτες, βασίζονται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων αυτών υπ΄αριθμ. 541 (1983) και υπ΄αριθμ. 550 (1984). Προκαλούν σύγχυση ακατάλληλες εικασίες σχετικά με αυτό το θέμα, οι προσπάθειες ανακάλυψης μιας τεχνητής σύνδεσης μεταξύ αυτών των θεμάτων».

Από την άλλη το Κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, σε δική του ανακοίνωση, με την οποία υιοθετεί αυτή της Ρωσικής πρεσβείας , αναφέρει:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει εις γνώση του τα δημοσιεύματα τα οποία αφορούν ενδεχόμενη ρωσική παρουσία, υπό την μορφή προσωρινών διευθετήσεων, για διευκόλυνση προξενικής αρωγής σε Ρώσους υπηκόους που διαμένουν παράνομα στα κατεχόμενα, σε περιπτώσεις εκτάκτων περιστατικών».

Επίσης, προστίθεται ότι εντός αυτού του πλαισίου, «το Υπουργείο σημειώνει Η Κυπριακή Δημοκρατία βρισκόταν και βρίσκεται σε διαβούλευση με τη Ρωσική Ομοσπονδία προς εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης αυτού του ενδεχομένου, κατά τρόπο που να συνάδει με τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εντός αυτού του πλαισίου, το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει επίσης τη σημερινή διευκρινιστική ανακοίνωση της Ρωσικής Πρεσβείας στη Λευκωσία.

Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε σχετική διερεύνηση στη Λευκωσία, αλλά και σε επίπεδο Πρεσβείας μας στη Μόσχα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία βρισκόταν και βρίσκεται σε διαβούλευση με τη Ρωσική Ομοσπονδία προς εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης αυτού του ενδεχομένου, κατά τρόπο που να συνάδει με τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Κατανοούμε την ανάγκη για προξενική φροντίδα. Όμως, πρέπει να υπάρχει και διαφάνεια (Γκλάσνοστ, ρωσικά: гла́сность), εκτός και αν η πρεσβεία έχει αλλεργία με την λέξη. Στους ξένους διπλωματικούς κύκλους δεν είναι μυστικό ότι τα πιο προηγμένα συστήματα παρακολούθησης τα διαθέτει η πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Γι’ αυτό, αντί να κρύβεται, ας απαντήσει η ρωσική πρεσβεία στις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • *Μπορεί με τρόπο τεκμηριωμένο να αποδείξει την αναφορά στην ανακοίνωση: ”Οι προσεγγίσεις μας παραμένουν αναλλοίωτες, βασίζονται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων αυτών υπ΄αριθμ. 541 (1983) και υπ΄αριθμ. 550 (1984)”.

*Πόσοι είναι οι Ρώσοι πολίτες, που ήρθαν παράνομα και ζουν στα κατεχόμενα;

*Πόσοι από αυτούς έχουν και «ταυτότητα» της ούτω καλούμενης «τδβκ;

*Πόσοι έχουν συνάψει γάμο με Τουρκοκύπριους/ες ή με πρόσωπα , που ήρθαν στα κατεχόμενα από την Τουρκία;

*Πόσοι αγόρασαν ελληνοκυπριακές ιδιοκτησίες;

*Πόσοι ασχολούνται με μεγάλες επενδύσεις και σε ποιους τομείς;.

Η δε κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ανοικτά «μάτια και αυτιά» και να μην υιοθετεί ότι της σερβίρουν…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Διευκολύνουν τη γιορτή του μίσους και του φανατισμού η κυπριακή Αστυνομία και οι “ειρηνευτές” του ΟΗΕ: Οι Τούρκοι τιμούν τους δολοφόνους των Ελλήνων της Κύπρου στα Κόκκινα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: