Η κλοπή δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Βρετανικό Μουσείο με τα περιορισμένα χρήματα στο ταμείο του: Άρθρο γνώμης της εφημερίδας Guardian

FILE PHOTO Η είσοδος του Βρετανικού Μουσείου. EPA, TOLGA AKMEN




Η βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσιεύει άρθρο γνώμης του Simon Jenkins στο οποίο επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι τα μουσεία είναι ουσιαστικά εικονικά. Ελάχιστα από τα αντικείμενά τους κατασκευάστηκαν γι’ αυτά.

(Κατασκευάστηκαν) για να τα κατέχουν, να τα χρησιμοποιούν, να τα απολαμβάνουν και να τα εμπορεύονται. Δεν προορίζονταν για να αποσπαστούν από το περιβάλλον τους με θεμιτά ή αθέμιτα μέσα, και στη συνέχεια να τοποθετηθούν σε μια γυάλινη βιτρίνα ή να θαφτούν σε γιγαντιαία κρατικά θησαυροφυλάκια, και  τα περισσότερα από αυτά για να μην ξαναδούν ποτέ το φως της ημέρας.

Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα τόσο αγαπημένο ίδρυμα που κανείς δεν ρωτάει ποτέ για ποιο λόγο. Ελάχιστα (αντικείμενα της συλλογής του) αφορούν τη Βρετανία – αντίθετα, διαθέτει τουλάχιστον 8 εκατομμύρια κυρίως αρχαιολογικά αντικείμενα που έχουν συγκεντρωθεί από όλο τον κόσμο, εκ των οποίων μόλις το 1% εκτίθεται.

Το γεγονός ότι μερικές εκατοντάδες από αυτά φαίνεται να έχουν εξαφανιστεί δεν προκαλεί έκπληξη. Ούτε είναι συγκλονιστικό, δεδομένου ότι κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει ότι τα αντικείμενα αυτά υπήρξαν ποτέ.

Ο πρόεδρος των διαχειριστών του μουσείου, George Osborne, υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα ότι αυτό το ατύχημα οφειλόταν στο  «κοινό σκεπτικό» της ομάδας των διαχειριστών.

Ο Osborne ισχυρίζεται ότι χρειάζεται 1 δισ. λίρες για επείγουσες επισκευές και για την αναδιάταξη των αιθουσών μόνιμης έκθεσης. Το ποσό αυτό δεν πρόκειται ποτέ να προέλθει από την κυβερνητική επιχορήγηση έργων ύψους μόλις 75 εκατομμυρίων λιρών ετησίως για όλα τα μουσεία. Το μουσείο πρέπει να βρει μόνο του τα χρήματα αλλιώς θα χρεοκοπήσει.

Κανένα μουσείο δεν μπορεί να επιμεληθεί εκατομμύρια αντικείμενα όταν η οροφή του καταρρέει. Θα πρέπει πράγματι να φυλάει τους θησαυρούς του κόσμου για μια επιστημονική ελίτ, αλλά αυτό δεν χρειάζεται να σημαίνει 8 εκατομμύρια από αυτούς. Δυναμικά μουσεία στις ΗΠΑ, όπως το Μουσείο Τέχνης Kimble στο Fort Worth του Τέξας, στρέφονται στην αγορά και την πώληση για να ενημερώσουν τις συλλογές τους, μια διαδικασία γνωστή ως «προοδευτική αποαξιοποίηση».

Το 2017, το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε μια έκθεση που αμφισβητούσε το κατά πόσον «η αποτελεσματική διαχείριση των συλλογών μπορεί να είναι πραγματικά αποτελεσματική και αποδοτική χωρίς κάποιες εκποιήσεις».

Η απάντηση πρέπει να είναι ότι, εντός των κατάλληλων ορίων, στους διαχειριστές θα πρέπει να επιτρέπεται η εκποίηση των συλλογών τους, είτε για να τις βελτιώσουν είτε για να αντιμετωπίσουν μια κρίση. Όπως διαπίστωσε το μουσείο με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η σπασμωδική άρνηση ακόμη και να συζητηθούν τέτοια ζητήματα απλώς δημιουργεί εχθρούς.

Άλλα, νεότερα μουσεία σε όλο τον κόσμο ενημερώνονται ότι δεν μπορούν ποτέ, μα ποτέ να ελπίζουν ότι θα εκθέσουν αντικείμενα από αυτοκρατορίες που έχουν εκλείψει προ πολλού, και ότι τα αντικείμενα αυτά πρέπει να παραμείνουν για πάντα σε ένα θησαυροφυλάκιο του Bloomsbury.

Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Τουλάχιστον τα μουσειακά αντικείμενα θα πρέπει να μπορούν να πωλούνται σε άλλα μουσεία. Το θέμα της εξεύρεσης μια πηγής χρηματοδότησης υφίσταται πέραν πάσης αμφιβολίας.

Η ελεύθερη είσοδος στο μουσείο, εκτός από τις ειδικές εκθέσεις, δεν αποτελεί ηθικό ζήτημα, αλλά μάλλον ένα μέσο για να διατηρηθεί η επιχορήγησή του ως κορυφαίο πόλο έλξης επισκεπτών. Το Met της Νέας Υόρκης χρεώνει πλέον 30 δολάρια, το Rijksmuseum του Άμστερνταμ 22,50 ευρώ και το Λούβρο 17 ευρώ. Είναι ανήθικοι;

Μπορούν να γίνουν συμφωνίες για τα παιδιά και τους φοιτητές, αλλά η δωρεάν είσοδος στα μουσεία είναι απλώς μια γενναιόδωρη δωρεά των Βρετανών φορολογουμένων, κυρίως σε ξένους τουρίστες.

Το Βρετανικό Μουσείο συνήθιζε να καυχιέται ότι ο πολιτισμός του ήταν δωρεάν, όπως το NHS. Τίποτα δεν είναι δωρεάν, όπως είμαι σίγουρος ότι έλεγε ο Osborne ως Υπουργός Οικονομικών. Θα πρέπει να πάρει μια βαθιά ανάσα και να χρεώσει ( την είσοδο).

Τίτλος: «Theft isn’t the only problem facing the cash-strapped British Museum – and I have some answers»
Υπότιτλος: «The museum’s sprawling collections should be consolidated, with items sold to fund much-needed developments»

ΠΗΓΗ: Guardian, Simon Jenkins 

Απαράδεκτο βρετανικό δημοσίευμα: Συνδέει το δίκαιο ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με Ουαλούς εθνικιστές και τους κομμουνιστές της Κίνας!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: