Απαράδεκτο βρετανικό δημοσίευμα: Συνδέει το δίκαιο ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με Ουαλούς εθνικιστές και τους κομμουνιστές της Κίνας!!!

FILE PHOTO: epa04450799 View at a sculpture of ‘The Parthenon Marbles’ collection at the British Museum in London, Britain. EPA, FACUNDO ARRIZABALAGA




Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph επισημαίνει εισαγωγικά ότι «οι Ουαλοί εθνικιστές συντάχθηκαν με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και την ελληνική κυβέρνηση ζητώντας την επιστροφή αρχαίων αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο.

Στον απόηχο των αποκαλύψεων ότι περισσότερα από 2.000 αντικείμενα εκλάπησαν από το μουσείο, η Ελλάδα επαναδιατύπωσε τις απαιτήσεις της για τα ‘Ελγίνεια Μάρμαρα’ και το φερέφωνο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας απαίτησε την “επιστροφή όλων των κινεζικών πολιτιστικών κειμηλίων”.

Το Plaid Cymru έχει στο παρελθόν υποστηρίξει τις εκκλήσεις για την επιστροφή μιας χρυσής κάπας ηλικίας σχεδόν 4.000 ετών από το Βρετανικό Μουσείο στην Ουαλία και τώρα η Liz Saville-Roberts, επικεφαλής της ομάδας του κόμματος στο Westminster […] δήλωσε:

“Σχεδόν 2.000 αντικείμενα αξίας εκατομμυρίων εκλάπησαν από το Βρετανικό Μουσείο. Το επιχείρημα ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, η Χρυσή Κάπα του Mold ή η Ασπίδα του Moel Hebog [σ.σ. πρόκειται για δύο εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου που προέρχονται από την Ουαλία] είναι πιο ασφαλή στο Λονδίνο δεν ευσταθεί πλέον. 

Η ασπίδα Moel Hebog δεν εκτίθεται καν, παρά το γεγονός ότι ο θησαυρός είναι ηλικίας άνω των 3.000 ετών. Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί το Βρετανικό Μουσείο είναι ότι είναι η πιο ασφαλής τοποθεσία γι’ αυτά. 

Για την Ουαλία, για την Ελλάδα και για πολλές χώρες που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, αυτό το επιχείρημα έχει υπονομευθεί σοβαρά από αυτή την ιστορία. Είναι καιρός να αντικρίσουμε το γεγονός ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν κατέχει το δικαίωμα επί αυτών των θησαυρών και ότι απαιτείται μια συζήτηση ενηλίκων όσον αφορά τον επαναπατρισμό τους“».

«Οι ανησυχίες για την ασφάλεια» αναφέρει ακολούθως το δημοσίευμα «χρησιμοποιήθηκαν για να επαναδιατυπωθούν αξιώσεις επαναπατρισμού, με την υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας Δρ Λίνα Μενδώνη να δηλώνει ότι το σκάνδαλο “ενισχύει το μόνιμο και δίκαιο αίτημα της χώρας μας για την οριστική επιστροφή” των ‘Ελγινείων Μαρμάρων’. […]”

“Το Βρετανικό Μουσείο δεν είναι νομικά σε θέση να συμμορφωθεί με κανένα από αυτά τα αιτήματα επαναπατρισμού, καθώς ο νόμος περί Βρετανικού Μουσείου του 1963 εμποδίζει την ηγεσία του να εκχωρεί αντικείμενα, και παραμένει εμπόδιο για όσους αγωνίζονται για την επιστροφή των θησαυρών, από τη Νιγηρία έως την Ινδία […]» επισημαίνει ο συντάκτης.

«Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε:

“Η χρυσή κάπα του Mold έχει δανειστεί τόσο στο Μουσείο του Wrexham όσο και στο Εθνικό Μουσείο της Ουαλίας στο Κάρντιφ τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ έχει δανειστεί διεθνώς, πιο πρόσφατα το 2021 στο Halle της Γερμανίας.

Έξι εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται το μουσείο κάθε χρόνο για να γνωρίσουν αυτή τη συλλογή παγκόσμιας κλάσης, και η χρυσή κάπα του Mold εκτίθεται σε όλους αυτούς, δωρεάν, ούσα κορυφαίο έκθεμα της αίθουσας για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Η συλλογή δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να περιηγηθούν και να κατανοήσουν τις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ αυτοκρατοριών, εθνών και λαών, είτε μέσω του εμπορίου, είτε μέσω κατακτήσεων, είτε μέσω συγκρούσεων, είτε μέσω ειρηνικών ανταλλαγών”».

ΠΗΓΗ: Telegraph – Welsh nationalists say gold cape is not safe at British Museum – Plaid Cymru has joined calls from other countries to repatriate artefacts in wake of theft revelations

Η πυρκαγιά στον Έβρο είναι η χειρότερη στην ιστορία της Ε.Ε., ομολογεί η Κομισιόν: Φόβοι ότι θα βρεθούν περισσότερες απανθρακωμένες σοροί όταν σβήσουν οι φλόγες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: