«Κραυγή βοήθειας» από Κύπρο στην Ε.Ε. για τον αριθμό ρεκόρ παράνομων αφίξεων Σύριων: Είμαστε σε κατάσταση κρίσης, φτάνουμε τα όρια μας, λέει ο Ιωάννου στον Guardian

FILE PHOTO: Άφιξη παράτυπων μεταναστών στο Λιμανάκι της Κάτω Πάφου. Αρχείο HellasJournal/ΚΥΠΕ/Κ.ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ




Η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει την Κύπρο να διαχειριστεί τον αριθμό ρεκόρ των Σύριων μεταναστών που φτάνουν στο νησί από τον Λίβανο, δήλωσε σε συνέντευξη στην εφημερίδα Guardian ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

«Πρόκειται για κραυγή βοήθειας», ανέφερε ο κ. Ιωάννου, μιλώντας για «πολύ απότομη» αύξηση των συγκεκριμένων ροών. «Είμαστε σε κατάσταση κρίσης, φτάνοντας στα όριά μας», πρόσθεσε.

Όπως συμπλήρωσε, η κυπριακή Κυβέρνηση «πιστεύει σθεναρά πως ο Λίβανος θα πρέπει να λάβει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ», καθώς η χώρα φιλοξενεί «2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες».

Υποστήριξε ότι θα πρέπει να συζητηθεί ένα πακέτο βοήθειας παρόμοιο με εκείνο που συμφωνήθηκε μεταξύ ΕΕ και Αιγύπτου τον περασμένο μήνα, ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε επιπλέον πως 13 χρόνια μετά τον πόλεμο στη Συρία θα πρέπει να «επαναξιολογηθεί» η χώρα, και να αναζητηθούν ασφαλείς ζώνες επί του εδάφους της, καθώς και νομικές οδοί εγκατάστασης πολιτών σε αυτές.

Το δημοσίευμα επεσήμανε τις συναφείς επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με ΕΕ και Λίβανο.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΜΚ

 

Σε εξέλιξη η συνάντηση Χριστοδουλίδη με το Λιβανέζο πρωθυπουργό για το μεταναστευτικό -Συνάντηση των 2 αντιπροσωπειών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: