Η ισλαμική Τουρκία εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των Ειρηνευτών: Ισχυρίζεται ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ήταν η αιτία της έντασης στην Πύλα και όχι οι κατοχικές δυνάμεις

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν. Φωτογραφία Hakan Fidan, @fidanhakantr




Θύμωσε το υπουργείο Εξωτερικών της κατοχικής Τουρκίας με την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), με την οποία καταδικάζεται η επίθεση των κατοχικών δυνάμεων εναντίον των μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

Σε ανακοίνωση του, το φερέφωνο του Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζεται ότι τα μέλη του Σ.Α. δήθεν διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και γράφει ότι αιτία της έντασης και μέρος του προβλήματος είναι η ίδια η Ειρηνευτική Δύναμη.

Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση:

Η δήλωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 21 Αυγούστου 2023 σχετικά με την κατασκευή του δρόμου Άρσους – Πύλας στο έδαφος της (παράνομης «τδβκ», (σ.σ.: όπως αποκαλούν το ψευδοκράτος) απέχει εντελώς από την πραγματικότητα.

Αντί να συνεισφέρει θετικά στο θέμα, η δήλωση κάνει τη διαδικασία πιο δύσκολη. Η διατύπωση που χρησιμοποιείται για τα γεγονότα της 18ης Αυγούστου διαστρεβλώνει (δήθεν) τα γεγονότα και αντικατοπτρίζει παραπλανητικά αυτό που συνέβη. Υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση του ψευτο-«Υπουργείου Εξωτερικών» της (παράνομης) “τδβκ” σχετικά με αυτό το θέμα, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ σε σημερινή του ανακοίνωση και προσθέτει:

«Η κατασκευή του δρόμου Άρσους – Πύλας είναι ένα ανθρωπιστικό έργο που στοχεύει στο να διευκολύνει την άμεση πρόσβαση των πολιτών της (παράνομης) “τδβκ” (όπως αποκαλούν τα κατεχόμενα). Η ειδοποίηση σχετικά με το οδικό έργο έγινε πολύ νωρίτερα. Ως εκ τούτου, η σωματική επέμβαση στρατιωτών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP) στις εργασίες οδοποιίας ήταν η αιτία της έντασης.

Στις 18 Αυγούστου η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κατά παράβαση της “εδαφικής ακεραιότητας” της (παράνομης) «τδβκ», επιχείρησε άδικα να αποτρέψει το οδικό έργο, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο το προσωπικό της όσο και όλους τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στην οδοποιία. Λυπούμαστε που τέσσερα μέλη του προσωπικού της UNFICYP και οκτώ πολίτες της (παράνομης) «τδβκ» τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα της ανεύθυνης συμπεριφοράς της UNFICYP και τους ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση.

Η UNFICYP αναπτύχθηκε στο νησί της Κύπρου το 1964, λίγο αφότου οι Ελληνοκύπριοι κατέλαβαν το εταιρικό κράτος το 1963 και προκάλεσαν το Κυπριακό πρόβλημα. Υποθέτουμε ότι η έκκληση στη δήλωση Τύπου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για «απομάκρυνση όλων των αυθαίρετων κατασκευών» απευθύνεται και στην ελληνοκυπριακή πλευρά –όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία-, η οποία με τα χρόνια κατασκεύασε τον δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας-Αγίας Νάπας που περνάει (δήθεν) από τουρκοκυπριακούς χώρους, τον δρόμο Πύλας-Ορόκλινης που περνά επίσης από τη νεκρή ζώνη, το πανεπιστημιακό κτίριο στην Πύλα και πολλές άλλες κατασκευές που παραβιάζουν τη νεκρή ζώνη.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίζει τις δύο πλευρές στο νησί “ισότιμα” ​​και να ενεργεί αμερόληπτα. Δυστυχώς, εξελίξεις όπως το περιστατικό της 18ης Αυγούστου δείχνουν ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ χάνει την εμπιστοσύνη των Τουρκοκυπρίων και γίνεται μέρος του προβλήματος στην Κύπρο. Είναι καθήκον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποτρέψει αυτή την τάση και να διασφαλίσει ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα επιδείξει την αμεροληψία που αναμένεται από τις ειρηνευτικές αποστολές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Το ψευδοκράτος παραληρεί για την ανακοίνωση του Σ.Α. του ΟΗΕ: Χαρακτηρίζει κυρίαρχο “κράτος” το κατοχικό καθεστώς, απορρίπτει την φιλοτουρκική “Διζωνική Ομοσπονδία”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: