Οι Αττίλες παραβίασαν το FIR Λευκωσίας και το διαφημίζουν μετά …μουσικής: Εν μέσω του θρήνου του κυπριακού λαού για τους νεκρούς της δεύτερης εισβολή (video)

Απαράδεκτη αφίσα του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για τη δεύτερη άνανδη εισβολή στην Κύπρο. Φωτογραφία T.C. Millî Savunma Bakanlığı, @tcsavunma




Νέα τουρκική πρόκληση, αυτή τη φορά από αέρος, από την κατοχική Τουρκία, η οποία ενώ σταμάτησε να ενοχλεί την Ελλάδα στο Αιγαίο, συνεχίζει να επιτίθεται και να προσβάλει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Με ένα βίντεο διάρκειας 50 δευτερολέπτων, το οποίο συνοδεύεται με ανάλογη …μουσική υπόκρουση, το τουρκικό υπουργείο άμυνας διαφημίζει εκπαιδευτικές ασκήσεις τουρκικών μαχητικών στο FIR Λευκωσίας, μετέδωσε η Χριστίνα Μαύρου στο Omega.

Σε διεθνή εναέριο χώρο της Μεσογείου, στα νότια της Κύπρου η άσκηση, με τη συμμετοχή πολεμικών και υποστηρικτικών αεροσκαφών λέει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο.

Η Άγκυρα, ως πάντα πράττει, δεν αιτήθηκε άδειας από τις κυπριακές αρχές, σπεύδοντας την ίδια ώρα να απαντήσει στην AntiNAVTEX που εξέδωσε χθες το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης για τη νέα γεώτρηση του Αμπτουλχαμίτ Χαν, εντός της περιοχής ευθύνης της Δημοκρατίας.

“Δεν είναι το κράτος που ιδρύθηκε το 1960, επομένως σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζουμε την Eλληνοκυπριακή Διοίκηση -όπως χαρακτηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία- ως τον όρο Κύπρος”, αναφέρεται μέσω του υδρογραφικού σταθμού της Αττάλειας.

Πάντως, γύρω από το τουρκικό γεωτρύπανο, το οποίο βρίσκεται ήδη στο σημείο γεώτρησης, καταγράφεται αυξημένη παρουσία πολεμικών σκαφών.

ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ότι AntiNAVTEX εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία ως απάντηση στη navtex που είχε εκδώσει η Τουρκία για τις έρευνες του «Αμπντουλχαμίντ Χαν».

Η AntiNAVTEX εκδόθηκε μέσω του Ράδιο Κύπρος στο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας & Διάσωσης Κύπρου (ΚΣΕΔ).

Το ΚΣΕΔ αναφέρει ότι οι εργασίες γεώτρησης από το Αμπτουλχαμίντ Χαν και τα υποστηρικτικά σκάφη «Μιμριμάχ», «Αϊμπουκέ» και «Κουτσί Ιχλάν» δεν έχουν συντονιστεί με τις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι επικίνδυνες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Υποδεικνύεται πως ο μόνος εξουσιοδοτημένος σταθμός στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι το ΚΣΕΔ.

Η οδηγία ισχύει μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 22.59. Η προειδοποίηση έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση των εργασιών του τουρκικού γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο.

  • Το τουρκικό γεωτρύπανο «Abdülhamid Han» βγήκε την Παρασκευή στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ρόδου.

Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, δεσμεύει την περιοχή για έρευνες για ένα διάστημα έξι μηνών, από τις 10 Αυγούστου 2023 έως τις 6 Φεβρουαρίου 2024.

Αυτό, δε, αξίζει να επισημανθεί, συμβαίνει σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν «βγει από τον πάγο», οι διπλωματικές επαφές -μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν στις 12 Ιουλίου στο Βίλνιους- έχουν πυκνώσει και οι δύο πλευρές δείχνουν διαρκή διάθεση ειρηνικής διευθέτησης των μεταξύ τους ζητημάτων.

Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας την Τρίτη στην 14η Διάσκεψη των Πρεσβευτών, που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει να τσακωθεί με κανέναν και αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με τις γειτονικές της χώρες, είπε:

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας γύρω από τη χώρα μας. Ο διάλογος και η διπλωματία θα είναι τα δύο σημαντικότερα εργαλεία μας για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Δώδεκα μήνες μετά την ένταξή του στον τουρκικό εξερευνητικό στόλο και την παρθενική του αποστολή, το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» βγαίνει ξανά στη θάλασσα, σύμφωνα και με όσα έκανε γνωστά σε ανάρτησή του στο Twitter o Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

«Ένα χρόνο μετά την ένταξή του στον εξερευνητικό στόλο της Τουρκίας, το γεωτρητικό πλοίο Abdülhamid Han είναι έτοιμο για τη νέα του αποστολή στη Μεσόγειο. Λέμε ‘βίρα τις άγκυρες’ και ‘πρώτα ο Θεός’» είπε χαρακτηριστικά ο Μπαϊρακτάρ, αναρτώντας, μάλιστα, και σχετικό βίντεο.

Μια ακόμη αποφράδα ημέρα η σημερινή… «Κανένας δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται»: 49 χρόνια από τον δεύτερο Αττίλα, η Κύπρος αντέχει, αρνείται να υποταχθεί στον εισβολέα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: