Εντολή εκκένωσης στην Αγία Παρασκευή και τον Άγιο Νικόλαο: Αναζωπύρωση της φωτιάς στην Πάρνηθα, επί ποδός οι πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις

Το ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά στο Στείρι στην Βοιωτία, όπου υπέστη ζημίες από την φωτιά, την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023. Το μοναστήρι έχει εκκενωθεί ενώ η φωτιά έχει κάψει ένα από τα παλαιότερα κτίρια αφού πρώτα έκαψε την σκεπή του και τον περίβολο του μοναστηριού. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παναγιώτης Πραγιάννης




Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Πάρνηθα. Η φωτιά που μαινόταν εντός της χαράδρας, έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και κατευθύνεται προς την κορυφογραμμή.

Πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον περιορισμό της, σημειώνει η ΕΡΤ σε ανταποκρίσεις απ’ όλα τα πύρινα μέτωπα.

Ενώ η φωτιά στην Πάρνηθα βρισκόταν σε ύφεση φούντωσαν ξανά οι φλόγες λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα δόθηκε εντολή εκκένωσης για τις περιοχές της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Νικολάου προς το κέντρο το Αχαρνών.

Στις 5 το πρωί η πύρινη λαίλαπα μπήκε στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής.

Παράλληλα εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών: Θρακομακεδόνες, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες τραυματίστηκε πυροσβέστης στην προσπάθειά του να κατασβήσει την πύρινη λαίλαπα στο Μετόχι. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ όπου και τον παρέλαβε.

Σε χαράδρα έκαιγε η πυρκαγιά στην Πάρνηθα έπειτα από την ολοήμερη μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός στην ΕΡΤ, δεν εμπνέει ανησυχία η φωτιά. Σύμφωνα με τον ίδιο αλλά και πληροφορίες από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, οι φλόγες δεν έπληξαν τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού.

Μέχρι να πέσει το σκοτάδι ελικόπτερα ενεργούσαν συνεχώς στο μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ στην ουρά της φωτιάς 7 πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractors έκαναν το ένα μετά το άλλο ρίψεις επιβραδυντικού υγρού από την πλευρά του Ασπροπύργου, του Μενιδίου και των Δερβενοχωρίων.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών που επιχειρούν και θα συνεχίσουν να επιχειρούν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας επικεντρώνονται στο να σβήσουν τις κατά τόπους εστίες της πυρκαγιάς, τα λεγόμενα «καντηλάκια» και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αναζωπυρώσεις.

Παράλληλα με τη χρήση εκσκαφτικών μηχανημάτων θα συνεχιστεί η προληπτική διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, σε συνέχεια αυτών που υπήρχαν ήδη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Ειδικό σχέδιο από την Πυροσβεστική με δασοκομάντος που έχουν μπει στο βουνό πριν πέσει το φως της ημέρας μέσα από μονοπάτια που εντοπίστηκαν από drone της Πυροσβεστικής που επιτηρούσε και έδινε εικόνα για το μέτωπο της πυρκαγιάς πίσω από τον οικισμό της Αγίας Παρασκευής.

  • Ώρες αγωνίας στο Μενίδι

Στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι στάχτη έγιναν σπίτια και αυτοκίνητα. Η Βαλέρια Δολαψάκη και η κάμερα της ΕΡΤ βρέθηκαν μπροστά από ένα σπίτι που έχει παραδοθεί στις φλόγες ενώ από τη μανία της φωτιάς δεν γλύτωσαν τέσσερα αυτοκίνητα.

Μήνυμα εκκένωσης έλαβαν στις 10:30 οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι. Με λάστιχα, οι πολίτες, προσπαθούσαν να προλάβουν το κακό. Το βράδυ της Τρίτης (22/8), άνδρες της Αστυνομίας απεγκλώβισαν την κυρία Κούλα από το σπίτι της στο Μενίδι, που είχε περικυκλωθεί από τη φωτιά. Συγκινητική είναι η στιγμή που θέλει να προσφέρει καφέ στους αστυνομικούς, επειδή είναι κουρασμένοι.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν φωτογραφίες με τον κάτοικο της Φυλής, που έσωσε ζώα μέσα από τα πύρινα μέτωπα. Το όνομα του, είναι Λεωνίδας Ρόδης. Σε λίγους μήνες μάλιστα ετοιμάζεται να γίνει πατέρας.

«Για μένα είναι ήρωας κάθε μέρα! Ο δικός μου ήρωας!» έγραψε στον λογαριασμό της στο Facebook η σύζυγός του. Οι καπνοί κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική και οι κάτοικοι με λιγοστά υπάρχοντα, τρέχουν να σωθούν. Εθελοντές και πυροσβέστες διασώζουν ζώα από τις φλεγόμενες αυλές.

Δραματικές οι ώρες και στη Μονή της Αγίας Παρασκευής, αλλά και στα γύρω σπίτια. Με αυτοθυσία, κάτοικοι και πυροσβέστες, ανέβηκαν στις στέγες για να τα διασώσουν. Το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, εκκενώθηκε προληπτικά.

Τα μέτωπα της φωτιάς στην Πάρνηθα, κατέγραψε από τα 35.000 πόδια, ο κυβερνήτης της πτήσης Τίρανα – Ηράκλειο, Σταμάτης Διβάρης.

Πηγή: ΕΡΤ: Θοδωρής Παναγιωτίδης: Πάρνηθα, Βαλέρια Δολαψάκη και Γιώργος Σιδέρης: Αγία Παρασκευή στο Μενίδι, Μάκης Νασιάδης: Έβρος, Παύλος Σαρόγλου και Δημήτρης Σταματάκης: Έβρος, Ευτυχία Πενταράκη: Ιστορική μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία

  • Δύσκολη η κατάσταση στους οικισμούς Στείρι και Ζάλτσα

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Βοιωτία, ιδιαίτερα στους οικισμούς Στείρι και Ζάλτσα.

Εστάλη μήνυμα μέσω 112 στους κατοίκους των οικισμών να απομακρυνθούν εσπευσμένα από την περιοχή, να κατευθυνθούν προς Κυριάκι και Δίστομο αντίστοιχα, εξαιτίας της φωτιάς.

Πυροσβεστικές δυνάμεις προβλέπουν ολονύχτια μάχη. Η φωτιά απειλεί επίσης την ευρύτερη περιοχή και καταβάλλονται προσπάθειες να περιοριστεί.

Στο χωριό Στείρι, μέτωπο βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από σπίτια. Πυροσβέστες και αστυνομικοί απομάκρυναν κατοίκους που κινδύνευαν.

Παράλληλα κάτοικοι στις περιοχές Περιστερά και Άγιος Νικόλαος καλούνται να είναι σε ετοιμότητα. Έλαβαν νωρίτερα ειδοποίηση μέσω 112.

«Αυτή τη στιγμή μαίνεται φωτιά με πολύ μεγάλο ανάπτυγμα. Η νύχτα είναι πολύ δύσκολη με μεγάλα μέτωπα που κινούνται απειλητικά σε Στείρι, Δίστομο, Ελικώνα» επισήμανε ο περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός περιγράφοντας την κατάσταση.

Οι άνεμοι στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Με το πρώτο φως της μέρας θα αρχίσουν ξανά να επιχειρούν εναέρια μέσα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Γ. Παλαμιώτη
Λαμία, Greece

Περισσότερα από 617.000 στρέμματα κατέκαψε μέχρι σήμερα η πυρκαγιά στον Έβρο και πάνω από 50.000 στη Φυλή Αττικής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: