Έχουμε πρόβλημα… Ακόμη και στις ελληνικές πόλεις που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, οι παθόντες δεν κατηγορούν την κλιματική κρίση, λέει η εφημερίδα Guardian

FILE PHOTO: Φωτιά καίει θάμνους και δέντρα στην περιοχή Βάτι, στη Ρόδο, Τρίτη 25 Ιουλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ




Τον επείγοντα χαρακτήρα της διαχείρισης του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής προσπαθεί να αναδείξει άρθρο γνώμης που φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα The Guardian (κείμενο Christy Lefteri).

Σημειώνει ότι είναι κάτι που δεν αφορά μόνο το μέλλον αλλά και το παρόν και όλοι πρέπει να κατανοήσουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί. Προς επίρρωση των ισχυρισμών της η αρθρογράφος αναφέρει ότι ακόμη και στις ελληνικές πόλεις που έχουν ισοπεδωθεί από τις πυρκαγιές, οι άνθρωποι δεν κατηγορούν την κλιματική κρίση.

Όπως ειδικότερα σημειώνει,  το καλοκαίρι του 2021 πέταξε στην Ελλάδα για να μάθει περισσότερα για τις δασικές πυρκαγιές εκεί, καθώς ήθελε να ακούσει τις ιστορίες των ανθρώπων και  να καταλάβει τι σημαίνει να εκτοπίζεται κανείς από την εστία του μετά από μια περιβαλλοντική καταστροφή.

Στο πλαίσιο αυτό πέρασε πολύ χρόνο στο Μάτι, όπου  μίλησε με ντόπιους . Ενώ όμως περίμενε να ακούσει  πολλά για τις απώλειες που υπέστησαν οι παθόντες, δεν περίμενε να δοθεί τόσο μεγάλη έμφαση στο θέμα της  απόδοσης των ευθυνών αν και κατανοούσε πλήρως  πόσο απελπισμένα χρειάζονταν οι άνθρωποι να κατηγορούν μια απτή οντότητα – ένα άτομο, μια ομάδα ανθρώπων, την κυβέρνηση.

Οι ισχυρισμοί για εμπρησμό και για κακή διαχείριση της πυρκαγιάς έπρεπε πράγματι να διερευνηθούν και να αντιμετωπιστούν.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι αυτό [που την εξέπληξε ήταν ότι οποιαδήποτε αναφορά στο μεγαλύτερο ζήτημα της κλιματικής κρίσης και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, θεωρούνταν παράταιρη.

Οι επιζώντες ένιωθαν ότι αυτά τα ζητήματα δεν είχαν καμία σχέση με αυτό που υπέφεραν και ότι οι άνθρωποι που ήταν πραγματικά υπόλογοι έπρεπε να πληρώσουν, εξηγεί η αρθρογράφος.

ΠΗΓΗ: The Guardian, κείμενο Christy Lefteri – Even in Greek towns razed by wildfires, people don’t blame the climate crisis. That must change

To «κίνημα της πετσέτας» γίνεται θέμα στην εφημερίδα NY Times: Δεν υπάρχει χώρος για εμάς, οι Έλληνες πολεμούν για την κατάληψη της παραλίας από τις ακριβές ξαπλώστρες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: