Η πυρκαγιά στον Έβρο είναι η χειρότερη στην ιστορία της Ε.Ε., ομολογεί η Κομισιόν: Φόβοι ότι θα βρεθούν περισσότερες απανθρακωμένες σοροί όταν σβήσουν οι φλόγες

Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη 29 Αυγούστου 2023 με αφορμή τη συνέχιση της επιχειρησιακής βοήθειας από τη Γαλλία, στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να στηρίξει την Ελλάδα στην καταπολέμηση των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ, STR




Ως «τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.)» παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δασική πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη, στο βαθμό που έχει κάψει μια περιοχή μεγαλύτερη από την πόλη της Νέας Υόρκης από τότε που ξεκίνησε πριν από δέκα ημέρες, γράφει η βρετανική εφημερίδα The Times.

Σημειώνεται ειδικότερα ότι η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της ΕΕ ανέφερε ότι η πυρκαγιά βόρεια της Αλεξανδρούπολης έχει κάψει περισσότερα από 810 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) δήλωσε ότι σχεδόν τα μισά πυροσβεστικά αεροσκάφη που διαθέτει η ΕΕ  είχαν αναπτυχθεί εκεί. «Αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2000, όταν το ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών δασικών πυρκαγιών άρχισε να καταγράφει δεδομένα», ανέφερε η υπηρεσία.

Από την πλευρά της η ελληνική πυροσβεστική υπηρεσία έκανε γνωστό ότι η πυρκαγιά είναι «ακόμη εκτός ελέγχου» στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς, στα βορειοανατολικά της χώρας.

Από τότε που ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου, η πυρκαγιά στοίχισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 18 μετανάστες. Οι αρχές φοβούνται ότι μπορεί να βρεθούν περισσότερες απανθρακωμένες σοροί όταν σβήσουν οι φλόγες, επειδή ο Έβρος είναι ένα δημοφιλές σημείο εισόδου από την Τουρκία στην ΕΕ για χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες κάθε χρόνο.

Έντεκα αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο από τον στόλο της ΕΕ έχουν σταλεί στην Ελλάδα για να βοηθήσουν περισσότερους από 400 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τη Σερβία, τη Σλοβακία, την Τσεχία και την Αλβανία.

Οι δορυφορικές εικόνες υπογραμμίζουν την έκταση της καταστροφής, καθώς χιλιάδες στρέμματα πυκνού δάσους  έχουν μετατραπεί σε στάχτη.

Η Παναγιώτα Μαραγκού, επικεφαλής του τμήματος διατήρησης του ελληνικού τμήματος του Παγκόσμιου Ταμείου Άγριας Ζωής (WWF), δήλωσε ότι τουλάχιστον το 30% του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου έχει χαθεί στις φλόγες.

Είπε ότι το εθνικό πάρκο ήταν «μια από τις πιο σημαντικές προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, ίσως και σε διεθνή κλίμακα» λόγω της υψηλής βιοποικιλότητάς του.

Σημειώνεται ότι οι περιβαλλοντολόγοι έχουν κατηγορήσει εδώ και καιρό την Ελλάδα ότι ξοδεύει περισσότερα κονδύλια για την κατάσβεση πυρκαγιών παρά για την πρόληψη.

«Έχουμε δει στην περίπτωση της Δαδιάς και στην περίπτωση της πυρκαγιάς στον Έβρο γενικότερα, μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην Ευρώπη, ότι ένα σύστημα που βασίζεται αποκλειστικά στην καταστολή των πυρκαγιών δεν λειτουργεί», τόνισε η Μαραγκού σύμφωνα με το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: The Times – Greek wildfire burning for ten days is EU’s largest ever

Για ενδέκατη συνεχή ημέρα, 475 πυροσβέστες δίνουν μάχη με την πυρκαγιά που καταστρέφει το δάσος στο εθνικό πάρκο Δαδιάς, στα βορειοανατολικά της χώρας, ενώ έχουν αποσταλεί από τον ευρωπαϊκό στόλο 11 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο επισημαίνει το δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro (μέσω του AFP) με τίτλο “Η Ελλάδα αντιμετωπίζει “τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ”.

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη “μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ“, δήλωσε την Τρίτη o εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Balazs Ujvari, τονίζοντας ότι η ΕΕ κινητοποιεί επί του παρόντος σχεδόν το ήμισυ των κοινών ευρωπαϊκών αεροπορικών πόρων. Σημειώνεται ότι η ΕΕ επεξεργάζεται τη δημιουργία μιας αυτόνομης αεροπορικής πτέρυγας, η οποία θα χρηματοδοτείται από την ΕΕ και θα περιλαμβάνει 12 αεροσκάφη και θα είναι πλήρως επιχειρησιακή έως το 2030.

Στην Ελλάδα, 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε στις 19 Αυγούστου και έχει ήδη κάψει περισσότερα από 81.000 εκτάρια. Η έκταση που κάηκε είναι οκταπλασια του μεγέθους του Παρισιού…, σχολιάζεται.

Στον Έβρο η πυρκαγιά, η οποία έχει εξαπλωθεί σε ένα μέτωπο σχεδόν 10 χιλιομέτρων, είναι “ακόμη εκτός ελέγχου“, δήλωσε στο AFP ένας από τους εκπροσώπους των Ελλήνων πυροσβεστών.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, τρεις πυρκαγιές παραμένουν προβληματικές και το βράδυ της Τρίτης η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας συνέστησε την εκκένωση του χωριού Κοτρωνιά, κοντά στη Δαδιά. Συνολικά, 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 6 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα έχουν κινητοποιηθεί στον Έβρο και στο γειτονικό διαμέρισμα Ροδόπης, το οποίο επίσης πλήττεται από τις φλόγες.

Η βλάστηση είναι τόσο πυκνή σε αυτή την περιοχή που οι φλόγες συχνά δεν είναι ορατές και το νερό που ρίχνει η πυροσβεστική συχνά δεν φτάνει στις φωτιές που καίνε στο έδαφος, σύμφωνα με τους δασοφύλακες του Έβρου.

Αν συνυπολογίσουμε τις δασικές εκτάσεις που κάηκαν από την πυρκαγιά στον νότιο Έβρο, μιλάμε για μια τεράστια οικολογική καταστροφή. Η εικόνα είναι τραγική“, δήλωσε η δασολόγος και επικεφαλής της Εταιρείας Προστασίας της Βιοποικιλότητας της Θράκης, Δώρα Σκαρτσή.

Επιπλέον, το δάσος της Δαδιάς, τονίζεται, είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική οικονομία, υποστηρίζοντας τη δασοκομία, τη μελισσοκομία και τις τουριστικές δραστηριότητες στον Έβρο, έναν από τους φτωχότερους νομούς της χώρας. Μόνο στο δήμο Αλεξανδρούπολης κάηκαν περισσότερα από 4.000 αιγοπρόβατα και 50 ποιμνιοστάσια, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ενώ καταστράφηκαν επίσης αποθήκες με ζωοτροφές, δήλωσε τη Δευτέρα στην ΕΡΤ ο Κώστας Ντουνάκης, πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Κτηνοτρόφων.

Μετά το πέρας της υπουργικής σύσκεψης της Τρίτης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοινώθηκαν τα αναγκαία μέτρα αναδάσωσης στην περιοχή του Έβρου και στο όρος Πάρνηθας, κοντά στην Αθήνα, το οποίο έχει επίσης καταστραφεί από άλλη μια πυρκαγιά τις τελευταίες ημέρες. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανακοίνωσε αντιπλημμυρικά έργα και αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους, αγρότες και κατοίκους που έχασαν τα σπίτια τους.

Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες γύρω από τη Μεσόγειο, μαστίζεται φέτος το καλοκαίρι από πολυάριθμες πυρκαγιές που έχουν κάψει μέχρι στιγμής 120.000 εκτάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ελληνικού Εθνικού Αστεροσκοπείου – τριπλάσιες από τον ετήσιο μέσο όρο από το 2006, σύμφωνα με το EMS.

Η κυβέρνηση αποδίδει τις πυρκαγιές στην κλιματική αλλαγή. “Αυτό είναι το πιο δύσκολο καλοκαίρι από πλευράς καιρικών συνθηκών, γεγονός που καθιστά το έργο των αρχών (…) πολύ πιο δύσκολο“, δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

ΠΗΓΗ: Le Figaro (AFP) – La Grèce affronte «le plus grand incendie jamais enregistré dans l’UE»

Η Άγκυρα και η Τεχεράνη “συμμαχούν” και ενώνονται εναντίον των Κούρδων του Ιράκ: Θέλουν τη δημιουργία μίας υποτελούς ή αποδυναμωμένης κουρδικής περιοχής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: