Αυτή είναι η απάντηση για την αντικατοχική εκδήλωση της Αμμοχώστου: Έκρυψαν ότι προσκάλεσαν τον παράνομο “ψευτο”-δήμαρχο της κατεχόμενης πόλης

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΡΦΙΤΗ*

Με αφορμή το σάλο και τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν, με επίκεντρο την πρόσκληση για συμμετοχή του λεγόμενου «Τουρκοκύπριου “Δημάρχου” Αμμοχώστου» στην καθιερωμένη ετήσια αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, αισθάνομαι την ανάγκη – και με συναίσθηση της ευθύνης ενός εκλελεγμένου Δημοτικού Συμβούλου- να καταθέσω γεγονότα και θέσεις που πιστεύω πως θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση των πραγματικών διαστάσεων του όλου θέματος.

1. Κατ’ αρχήν αναφέρω ότι το πρόγραμμα της αντικατοχικής εκδήλωσης αποστάληκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Δημοτικό Συμβούλιο, την Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023 και ώρα 11.10 π.μ.

Στο πρόγραμμα αυτό αναφερόταν – για πρώτη φορά – ότι θα συμμετάσχει η τ/κ χορωδία “Othello Polyphonic choir” χωρίς καν να αναφέρεται ότι θα παραστεί και ο τ/κ λεγόμενος “Δήμαρχος” της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Στο μήνυμα αυτό καλούνταν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να παραστούν στην προγραμματισθείσα συνεδρία της Τετάρτης 2/8/2023 για έγκριση και επικύρωση του απεσταλμένου προγράμματος της αντικατοχικής εκδήλωσης της 5/8/2023 και του προϋπολογισμού της.

2. Την επόμενη μέρα 1/8/23 απέστειλα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επείγουσα επιστολή στον Δήμαρχο Αμμοχώστου με κοινοποίηση σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, στην οποία ανέφερα μεταξύ άλλων τα εξής:

«. . . το πλήρες πρόγραμμα και ο χαρακτήρας της εκδήλωσης υποβλήθηκε πολύ καθυστερημένα και σε χρόνο που δεν προσφέρεται για οποιαδήποτε σκέψη και εισήγηση.
• Η συμμετοχή τ/κ χορωδίας – και μάλιστα με την κλεμμένη συμβολική επωνυμία του κάστρου της Αμμοχώστου ΟΘΕΛΛΟΣ – θα έπρεπε να συζητηθεί έγκαιρα και εκτενώς σε συνεδρία της ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου και ανεξάρτητα από οποιουσδήποτε λόγους προβάλλονται για τη συμμετοχή της, και μάλιστα στην κορυφαία αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου μας.
• Ζητήματα και πρωτοβουλίες τόσο σοβαρά θα πρέπει να τυγχάνουν της δέουσας μελέτης και προσοχής όλων των παραμέτρων και επιπτώσεών τους .
• Κατά την ταπεινή μου άποψη εξακολουθούν να λαμβάνονται σοβαρές αποφάσεις κατά τρόπο επιπόλαιο, επιφανειακό και χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες.»

Αναφορικά με τη συνεχιζόμενη τακτική και πρακτική του Δήμου Αμμοχώστου να αποκαλεί τον παράνομα εκλελεγμένο “Δήμαρχο” της κατεχόμενης πόλης μας ως «τ/κ Δήμαρχο Αμμοχώστου» αναφέρω τα εξής:

Στις 10/12/2013 διαφώνησα τότε με την «κοινή ανακοίνωση του Δημάρχου Αμμοχώστου κ. Αλέξη Γαλανού και του τούρκου “Δημάρχου” Αμμοχώστου κ. Oktay Kayalp» – αυτός ήταν ο τίτλος του κοινού ανακοινωθέντος- υποστηρίζοντας ότι ο εκάστοτε “Δήμαρχος” της κατεχόμενης Αμμοχώστου είναι παράνομος και παράγωγο της τουρκικής κατοχής της πόλης μας.

Προς τούτο υποστήριζα ότι το άρθρο 173 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας προέβλεπε την διάταξη ότι «Χωριστοί δήμοι θα δημιουργηθώσιν εις τας πέντε μεγαλυτέρας πόλεις της Δημοκρατίας, ήτοι την Λευκωσίαν, Λεμεσόν, Αμμόχωστον, Λάρνακα και Πάφον υπό των τούρκων κατοίκων αυτών, υπό τον όρον ότι ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας θέλουσιν εντός τεσσάρων ετών από της ενάρξεως της ισχύος του Συντάγματος εξετάσει το ζήτημα, αν ο χωρισμός ούτος των δήμων των ειρημένων πόλεων θα συνεχισθεί ή όχι».

Ως γνωστόν τα γεγονότα του 1963 και η συνακολουθήσασα τουρκανταρσία δεν κατέστησαν δυνατή την συνταγματική έγκριση του διαχωρισμού των Δήμων.

Επειδή η τακτική να αποκαλείται τ/κ Δήμαρχος ο παράνομα εκλελεγμένος εκπρόσωπος της κατεχόμενης πόλης μας συνεχιζόταν , απέστειλα στις 10/10/2014 στον τότε Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας επιστολή με την οποία ζητούσα την επί τούτου γνωμάτευση του.

Ο Γενικός Εισαγγελέας μου απάντησε ότι είναι νομικός σύμβουλος του Κράτους και μόνο η Κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει τη γνωμάτευσή αυτή.

  • Θεωρώ λοιπόν τα πρόσφατα γεγονότα ως μια πρόκληση προς την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα σχετική γνωμάτευση για να διευκρινιστεί αυτή η ουσιώδης διαφωνία, της οποίας η σημασία είναι προφανής.

Τέλος επιθυμώ να τονίσω ότι ουδείς Κρατικός Φορέας, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ή Αρχή Τοπικής Αυτοδιοίκησης δικαιούται να δημιουργεί τετελεσμένα ή και προηγούμενα στην οποιαδήποτε Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε νομιμοποιείται να προβαίνει σε ενέργειες που επηρεάζουν πολιτικούς και διπλωματικούς χειρισμούς που είναι εκτός της σφαίρας των αρμοδιοτήτων τους.

Και οι δύο περιπτώσεις των χειρισμών των Δημάρχων Αμμοχώστου (2013 και 2023). θεωρώ πως εκφεύγουν του πλαισίου των αρμοδιοτήτων τους. Έκαστος εις τα εφ ώ ετάχθη.

Τελικά , και ανεξαρτήτως των εξελίξεων που επεσυνέβησαν με την ακύρωση της συμμετοχής του λεγόμενου τ/κ Δημάρχου Αμμοχώστου , ζημιωμένη και τραυματισμένη αποβαίνει η δική μας πλευρά με τους επιπόλαιους χειρισμούς και πρωτοβουλίες ορισμένων επωνύμων και ανωνύμων.

Υ.Γ. Στον αγώνα μας για απελευθέρωση της χώρας μας από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και την επανένωση της Πατρίδας μας έχουν ασφαλώς θέση και όσοι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες συντάσσονται μαζί μας.

Με νούσιμες ενέργειες και πρωτοβουλίες και με συντονισμένο και προγραμματισμένο τρόπο ώστε να μην καταλήγουν σε τραγικά , και τελικά επιζήμια αποτελέσματα ,όπως η πρόσφατη περίπτωση!

* Ανδρέας Μορφίτης
Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου
4/8/2023

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Και στο βάθος τα ενεργειακά, επιχειρεί να στήσει συνεργασίες ο Ερντογάν: Γιατί δεν πήγε ο αλ Σίσι στην Άγκυρα; Ο Ερντογάν θέλει τον Νετανιάχου στην Τουρκία…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: