Ξεκίνησε η μαζική αντεπίθεση της Ουκρανίας για ανακατάληψη των κατεχομένων, από τη Ρωσία, εδαφών: Με άρματα και χιλιάδες στρατιώτες εκπαιδευμένους από τη Δύση

epa10769449 Relatives, friends, and comrades of late Ukrainian serviceman Mykyta Krasnovyd, call sign ‘Optymist’, attend his farewell ceremony at the Volodymyrsky Cathedral in Kyiv, Ukraine, 26 July 2023 Mykyta Krasnovyd died in August 2022 near the city of Mykkolaiv during the Russia – Ukraine war but his remains have only now been returned. EPA, SERGEY DOLZHENKO




Η κύρια επίθεση της Ουκρανίας, ύστερα από δύο μηνών συγκρούσεις, βρίσκεται απόψε σε εξέλιξη στα νοτιοανατολικά της χώρας, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι του Πενταγώνου την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, χιλιάδες Ουκρανοί μαχητές, «ξεχύθηκαν και λαμβάνουν μέρος σε μάχες» εναντίον των ρωσικών δυνάμεων. Πολλοί από αυτούς είναι εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι από τη Δύση και μέχρι τώρα, δεν συμμετείχαν σε συγρούσεις.

Οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, και ενημέρωσαν για λεπτομέρειες της ουκρανικής εκστρατείας. Τα σχόλιά τους συνδυάζονταν με αναφορές από το πεδίο της μάχης την Τετάρτη, όπου οι μάχες, σύμφωνα με πληροφορίες, ξέσπασαν κατά μήκος της νότιας γραμμής του μετώπου στην περιοχή της Zaporizhzhia.

Τα άρματα μάχης που παραχώρησε η Δύση εμπλέκονται στην ώθηση της Ουκρανίας να ανακαταλάβει εδάφη της στην περιοχή της Ζαπορίζια, παραδεχθηκε στο Telegram ο Βλαντιμίρ Ρόγκοφ, Ρώσος αξιωματούχος στην Ουκρανία.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο εκπρόσωπος του Συμβούλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας κάθε άλλο παρά «είναι σε αδιέξοδο» ακόμη και αν δεν προχωρά αρκετά γρήγορα.

Ο Κίρμπι έκανε τις δηλώσεις όταν ρωτήθηκε για τον ρυθμό της αντεπίθεσης της Ουκρανίας στην ενημέρωση τύπου.

«Ο ίδιος ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι δεν προχωρά τόσο γρήγορα όσο θα ήθελε και ότι δεν προχωρούν καθημερινά όσο μακριά θα ήθελαν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να πάρουν θέση επ’ αυτού», είπε ο Κίρμπι.

Και πρόσθεσε: «Αυτό είπε, ότι κινούνται, δεν είναι αδιέξοδο. Δεν είναι παγωμένα. Οι Ουκρανοί κινούνται».

Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου είπε ότι η Ουάσιγκτον «θα διασφαλίσει ότι αυτοί (οι Ουκρανοί) έχουν τα είδη των πολεμικών εφοδίων και των δυνατοτήτων που χρειάζονται για να παραμείνουν σε κίνηση».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο ρωσικός στρατός υποστήριξε σήμερα ότι απώθησε μια μεγάλη επίθεση των Ουκρανών, στην οποία ενεπλάκησαν πολλές εκατοντάδες στρατιώτες, κοντά στο Ορίχιβ, στη νότια Ουκρανία, έναν από τους τομείς όπου επικεντρώνεται από τον Ιούνιο η αντεπίθεση του Κιέβου.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν «επιθετικές επιχειρήσεις» ευρείας κλίμακας σήμερα το πρωί κοντά στο Ορίχιβ.

Στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ανέφερε ότι επρόκειτο για μια «μαζική επίθεση από τις δυνάμεις τριών ταγμάτων, με την υποστήριξη αρμάτων», δηλαδή μια επιχείρηση σπάνιας έντασης σε αυτή τη φάση των συγκρούσεων, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες στρατιώτες.

«Όλες οι επιθέσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αποκρούστηκαν, διατηρούμε τις θέσεις μας», πρόσθεσε το υπουργείο.

Σήμερα η Ουκρανία δεν έχει κάνει καμία αναφορά για τις επιχειρήσεις της σε αυτόν τον τομέα. Οι δυνάμεις του Κιέβου επιδιώκουν να προωθηθούν προς το Ρομπότινε, που απέχει μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το Τοκμάκ, σε μια ζώνη κατεχόμενη από τη Ρωσία.

Ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει επίσης ότι συνεχίζει να προωθείται προς το Λιμάν, στο βορειοανατολικό μέτωπο. Μάχες διεξάγονται στην περιοχή αυτήν γύρω από το χωριό Σεργκίιφκα, το οποίο, σύμφωνα με τη Μόσχα, έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

  • Η Μόσχα ανακοινώνει πως αποκρούστηκε επίθεση με USVs εναντίον πολεμικού πλοίου της στη Μαύρη Θάλασσα

Ρωσικό πολεμικό στη Μαύρη Θάλασσα μπόρεσε να αποκρούσει ουκρανική επίθεση, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης μετά την ανακοίνωση της Μόσχας την περασμένη εβδομάδα πως τερματίζει τη συμφωνία η οποία επέτρεπε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών έπειτα από έναν χρόνο.

Η ουκρανική επίθεση εναντίον της κορβέτας Σεργκέι Κοτόφ, που ανήκει στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας, έγινε με δυο τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USVs), εξήγησε το υπουργείο. Το Κοτόφ άνοιξε πυρ και κατέστρεψε τα δυο USVs σε απόσταση 1.000 και 800 μέτρων αντίστοιχα· δεν τραυματίστηκε κανείς και το σκάφος συνέχισε τη περιπολία του, πάντα σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία έχει διαμηνύσει πως θα θεωρεί στο εξής οποιοδήποτε πλοίο κινείται προς την κατεύθυνση ουκρανικών λιμένων στη Μαύρη Θάλασσα στρατιωτικό στόχο.

Η Ουκρανία, αντιδρώντας, έχει διαμηνύσει πως θα βάλει στο στόχαστρο ρωσικά σκάφη και ρωσικά λιμάνια.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες πως η σύνοδος του συμβουλίου NATO-Ουκρανίας θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ασφάλεια των λιμανιών και των εξαγόμενων ουκρανικών σιτηρών.

Πληροφορίες από: New York Times
Μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το dpa
Μόσχα και Κίεβο

Η Σουηδία κατηγορεί ευθέως τη Μόσχα ότι βρίσκεται πίσω από τα σκηνικά με το κάψιμο του Κορανιού: Προσπαθούν να βλάψουν την υποψηφιότητά μας στο ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: