Η Σουηδία κατηγορεί ευθέως τη Μόσχα ότι βρίσκεται πίσω από τα σκηνικά με το κάψιμο του Κορανιού: Προσπαθούν να βλάψουν την υποψηφιότητά μας στο ΝΑΤΟ

FILE PHOTO: Swedish Prime Minister Ulf Kristersson EPA/VALDA KALNINA




Η Σουηδία έχει γίνει στόχος εκστρατείας παραπληροφόρησης από «παράγοντες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία» που προσπαθούν να βλάψουν την εικόνα της υποψήφιας χώρας στο ΝΑΤΟ υπονοώντας ότι υποστήριξε τις πρόσφατες καύσεις του Κορανίου, δήλωσε η κυβέρνησή της.

«Η Σουηδία είναι αυτή τη στιγμή στόχος εκστρατειών επιρροής, που υποστηρίζονται από κράτη και κρατικούς παράγοντες, σκοπός των οποίων είναι να βλάψουν τη Σουηδία και τα σουηδικά συμφέροντα», έγραψε ο πρωθυπουργός, Ulf Kristersson, στο Instagram την Τετάρτη.

Η προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την έχει θέσει στο διεθνές προσκήνιο, ενώ ορισμένες διαδηλώσεις στις οποίες διαδηλωτές έκαψαν αντίγραφα του μουσουλμανικού ιερού βιβλίου έχουν εξοργίσει τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο.

Ο Kristersson είπε ότι οι πρόσφατα «καψίματα αντιγράφων θρησκευτικών κειμένων» συμπίπτουν με μια δύσκολη «κατάσταση πολιτικής ασφαλείας».

«Αυτά τα γεγονότα στη συνέχεια αναφέρονται με ανακριβή τρόπο, μερικές φορές με άμεσες εκκλήσεις να βλάψουν τη χώρα μας», συνέχισε.

Σε ξεχωριστή δήλωση, ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας, Carl-Oskar Bohlin, είπε: «Οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία παράγοντες ενισχύουν ανακριβείς δηλώσεις όπως ότι το σουηδικό κράτος βρίσκεται πίσω από τη βεβήλωση των ιερών γραφών.

«Αυτό είναι, φυσικά, εντελώς ψευδές», είπε ο Bohlin, προσθέτοντας ότι τέτοιοι κρατικοί παράγοντες προσπαθούσαν «να δημιουργήσουν διχασμό και να αποδυναμώσουν τη διεθνή θέση της Σουηδίας».

Ο Bohlin είπε ότι υπάρχει κίνδυνος η προσπάθεια να «θέσει σε κίνδυνο την κατάσταση των Σουηδών πολιτών και εταιρειών στο εξωτερικό και να αποτελέσει απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Οι εντάσεις έχουν φουντώσει μεταξύ της Σουηδίας και πολλών χωρών της Μέσης Ανατολής, αφού ένας Ιρακινός πρόσφυγας οργάνωσε δύο διαδηλώσεις στις οποίες βεβήλωσε το Κοράνι.

Στα τέλη Ιουνίου, ο Salwan Momika, 37 ετών, άναψε σελίδες του ιερού κειμένου των μουσουλμάνων έξω από το κεντρικό τζαμί της Στοκχόλμης.

Την περασμένη εβδομάδα οργάνωσε μια παρόμοια διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία του Ιράκ, πατώντας το Κοράνι αλλά έφυγε πριν το κάψει.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας καταδίκασε τις βεβηλώσεις, ενώ τόνισε τις συνταγματικά προστατευόμενες ελευθερίες του λόγου και του συνέρχεσθαι της χώρας.

Ο Mikael Östlund, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ψυχολογικής Άμυνας της Σουηδίας – που ιδρύθηκε το 2022 για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης – είπε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το κάψιμο του Κορανίου ως ευκαιρίες για να προωθήσει την ατζέντα της στα μέσα ενημέρωσης.

«Προφανώς, μια τέτοια φιλοδοξία από την πλευρά της Ρωσίας είναι να μπορέσει να περιπλέξει την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ».

Λίγο μετά το κάψιμο ενός προηγούμενου Κορανίου τον Ιανουάριο, προέκυψε ότι η διαμαρτυρία είχε χρηματοδοτηθεί από έναν ακροδεξιό δημοσιογράφο με συνδέσμους με μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο.

Οι πυρπολήσεις του Κορανίου έχουν αυξήσει διπλωματικές εντάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, με Σουηδούς απεσταλμένους να έχουν κληθεί στην Αίγυπτο, την Αλγερία, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο πρεσβευτής της Σουηδίας απελάθηκε από το Ιράκ, ενώ το Ιράν δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει νέο Σουηδό πρεσβευτή στη χώρα, μετά από επανειλημμένες διαμαρτυρίες σε πρεσβείες τόσο στη Βαγδάτη όσο και στην Τεχεράνη.

Εγκαταλείποντας αιώνες στρατιωτικής μη δέσμευσης, η Σουηδία αποφάσισε να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά η ένταξη της εξακολουθεί να περιμένει την επικύρωση από την Ουγγαρία και την Τουρκία.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η υπηρεσία ασφαλείας της Σουηδίας, Sapo, προειδοποίησε ότι η κατάσταση ασφαλείας της χώρας είχε επιδεινωθεί ως αποτέλεσμα της πρόσφατης διαμάχης για την ελευθερία του λόγου.

«Η εικόνα της Σουηδίας έχει αλλάξει. Έχουμε μετατραπεί από μια ανεκτική χώρα σε μια γη που είναι αντιμουσουλμανική – έτσι μας βλέπουν… κυρίως στα μουσουλμανικά μέρη του κόσμου», είπε η Susanna Trehorning, ανώτερος αξιωματούχος της Sapo, στο σουηδικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT.

Το επίπεδο συναγερμού ασφαλείας της Σουηδίας δεν έχει αλλάξει, ωστόσο, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τρία στην κλίμακα του πέντε, υποδηλώνοντας «αυξημένο κίνδυνο». Το πέντε είναι το υψηλότερο επίπεδο απειλής.

Mε πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

H ΕΕ απορρίπτει κάθε μορφή υποκίνησης θρησκευτικού μίσους: «Η βεβήλωση του Κορανίου είναι προσβλητική και ασεβής», λέει ο Μπορέλ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: