Το δράμα των αγνοουμένων είναι η πιο οδυνηρή συνέπεια του διπλού εγκλήματος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου: Οι ήρωες έδωσαν την ύστατη μάχη, γνώριζαν ότι ο θάνατος ήταν αναπόφευκτος

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε σε εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Αγνοουμένους, στο Πανόραμα Αγνοουμένων, στον Κόρνο. Διακρίνονται ο υφυπουργός Άμυνας της Ελλάδας Νίκος χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνταντίνος Φλώρος. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε χθες το βράδυ ότι η πιο οδυνηρή συνέπεια του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής είναι το θέμα των αγνοουμένων, των οικογενειών και των αγαπημένων τους προσώπων που αναμένουν τόσα χρόνια να ενημερωθούν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων.

Αναφέροντας μεταξύ άλλων το Πέντε Μίλι, τον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας, την Ομορφίτα, την Τύμπου και άλλες περιοχές, όπου δόθηκαν μεγάλες και δύσκολες μάχες κατά την εισβολή, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι οι άνδρες της Εθνικής Φρουράς, κληρωτοί και εθελοντές και “οι Ελλαδίτες αδελφοί μας που υπηρετούσαν στις τάξεις της και φυσικά οι άνδρες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου”, προέβαλαν ηρωική αντίσταση για να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλάσιες δυνάμεις των Τούρκων εισβολέων.

“Σε ετούτες τις περιοχές που άφησαν την τελευταία τους πνοή, τραυματίστηκαν ή και χάθηκαν τα ίχνη τους και έκτοτε η τύχη τους αγνοείται”, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος καλωσόρισε τους εξ Ελλάδος συγγενείς αγνοουμένων, δηλώνοντάς τους ότι “η σκέψη μας, εδώ και 49 χρόνια, βρίσκεται και στους δικούς τους, τους δικούς μας ανθρώπους. Η μνήμη μας επιστρέφει και στους άνδρες της ΕΛΔΥΚ που στις 22 Ιουλίου, μετά από αντεπίθεση, έφτασαν μέχρι το Κιόνελι, επιφέροντας σοβαρές απώλειες στα τουρκικά στρατεύματα”.

Αναφερόμενος στο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, είπε ότι εκεί, στις 14 Αυγούστου 1974 ξεκίνησε “η φονική και άνιση μάχη”, όπου οι ήρωες έδωσαν την ύστατη μάχη, γνωρίζοντας ότι ο θάνατος ήταν αναπόφευκτος.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε εκφράσεις διαμαρτυρίες που είπε ότι άκουσε νωρίτερα, υπογράμμισε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για όλες τις κυπριακές κυβερνήσεις από το 1974 μέχρι σήμερα “για την πίκρα, για τη δυσαρέσκεια, για όλα αυτά που νιώθετε ότι ως Πολιτεία δεν έχουμε ανταποκριθεί”.

Την ίδια στιγμή, όμως, πρόσθεσε, “είμαστε εδώ και μέσα από τα πολύ δραστήρια οργανωμένα σας σύνολα για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες ανησυχίες, τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζετε”.

Σημείωσε ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, τα συρματοπλέγματα, η διαχωριστική γραμμή δεν μπορούν να αποτελούν το μέλλον της πατρίδας μας.

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, ανέλαβε την πρωτοβουλία, μέσα από ένα συγκεκριμένο πλάνο και σχεδιασμό, για ένα πιο πρωταγωνιστικό ρόλο από πλευράς ΕΕ, πάντα εντός του πλαισίου των ΗΕ, για σπάσιμο του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017.

“Συνομιλίες που θα οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, μιας λύσης που θα διασφαλίζει και στην Κύπρο τις αρχές και αξίες της ΕΕ”, τόνισε, προσθέτοντας ότι η λύση θα απαλλάσσει την Κύπρο από αναχρονιστικές εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

“Λύση που στην πράξη θα άρει την κατοχή και θα επιτρέπει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους τούτου του τόπου να συνυπάρξουν, μακριά από οποιουσδήποτε διαχωρισμούς, υπό καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας. Αυτό, εξάλλου, οφείλουμε σε όλους τους ήρωές μας που έπεσαν για να προστατέψουν τούτο τον τόπο. Αυτό οφείλουμε στα παιδιά μας, στο μέλλον της πατρίδας μας”, κατέληξε.

Συγγενείς αγνοουμένων σε εκδήλωση μνήμης και τιμής, στο Πανόραμα Αγνοουμένων, στον Κόρνο. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO
  • ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΗΓΕΤΗ

Ουσιαστικά αποτελέσματα αναμένει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, να προκύψουν από την κοινή επίσκεψή του με τον κατοχικό ηγέτη στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, μιλώντας στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Αγνοουμένους στο Πανόραμα Αγνοουμένων στον Κόρνο, το βράδυ της Τετάρτης. Πρόσθεσε ότι η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την πολιτεία.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι μια από τις πρώτες του ενέργειες ήταν να απευθυνθεί στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, για μια από κοινού επίσκεψη στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, αλλά και η έκδοση, με αφορμή την κοινή επίσκεψη, ενός κοινού ανακοινωθέντος που θα στέλνει το μήνυμα για την ανάγκη επιτάχυνσης όλων των σχετικών με το θέμα διεργασιών.

Πρόσθεσε ότι έχει συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι η συνάντηση δεν είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά “αναμένουμε να προκύψουν ουσιαστικά αποτελέσματα”, διευκρινίζοντας ότι αυτό σημαίνει επιτάχυνση, στην πράξη, όλων των σχετικών διεργασιών.

Ο Ερντογάν μεταφέρει στα κατεχόμενα μία δήθεν “χαρμόσυνη είδηση”! Εορτές και πανηγύρια για την άνανδρη εισβολή του Αττίλα, θρήνος στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: