Το 3+1 Belh@rra του Νίκου Δένδια, τι ξεκαθαρίζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Η «σφήνα» για το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας και η αναφορά στα work horse F-16

Η φρεγάτα ΚΙΜΩΝ έχει πλέον πάρει κανονικό σχήμα πολεμικού πλοίου και αναμένεται τον Σεπτέμβριο να “πέσει” στο νερό ώστε να συνεχιστεί η κατασκευή της. Όμως την ερχόμενη εβδομάδα οι Γάλλοι κόβουν και το τρίτο κομμάτι χάλυβα σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη των εργασιών και για το τρίτο ελληνικό πλοίο. Πηγή: Naval Group




Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Η φράση του υπουργού Εθνικής άμυνας Νίκου Δένδια κατά την ομιλία του στη Βουλή στις προγραμματικές δηλώσεις, περί «3+ 1 φρεγατών Belh@rra» ήδη σήκωσε τη δική της σκόνη.

Ιδίως στην παρούσα συγκυρία όπου πολλά γεγονότα μαρτυρούν «δαιδαλώδεις» ενέργειες, οι οποίες δείχνουν ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα γύρω από το πολεμικό ναυτικό, ίσως ακόμη και για πλοία μεταχειρισμένα.

Δεύτερες και τρίτες ίσως σκέψεις μεταφέρονται μέσω διαδρόμων σε γραφεία και στελέχη επιτελείων.

Και οι χρήστες των πολεμικών πλοίων επαναλαμβάνουν ότι ο πολύπαθος στόλος γερνά…

Ποιες θα είναι οι αποφάσεις τελικά κι αν θα υπάρξουν νεότερες εισηγήσεις από το αρμόδιο επιτελείο προς τον υπουργό είναι κάτι που θα φανεί τους επόμενους μήνες.

Κι εκεί ίσως θα μπορεί κανείς να κρίνει αν η πολιτική, η διπλωματία κι άλλες λεπτομέρειες που σχετίζονται με τις γεωστρατηγικές σχέσεις υπερπηδούν τις μονάδες αιχμής.

  • Πάντως στην παρούσα στιγμή, κύκλοι του υπουργείου Εθνικής άμυνας σ’ ότι έχει να κάνει με την αποστροφή στον λόγο του κου. Δένδια ξεκαθαρίζουν δυο πράγματα.

Το πρώτο είναι ότι η option για την +1 φρεγάτα Belh@rra συνεχίζει να υφίσταται και μάλιστα αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν ενημερώσει το υπουργείο ότι το ενδεχόμενο του δικαιώματος προαίρεσης θα συνεχίσει και τον επόμενο χρόνο να είναι ανοιχτό.

Το δεύτερο που σημειώνεται είναι ότι βρισκόμαστε στην πρώτη εβδομάδα της νέας διακυβέρνησης και δεν έχει ληφθεί απολύτως καμία απόφαση!

Βεβαίως το δικαίωμα άσκησης προαίρεσης αν πάρουμε αυστηρά την υπογεγραμμένη ελληνογαλλική συμφωνία έχει ήδη λήξει από την εβδομάδα που πέρασε κατά την οποία αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση και έγιναν οι παραδόσεις παραλαβές των υπουργείων.

Και παράλληλα μια ακόμη υπενθύμιση η οποία είχε φτάσει από την Γαλλία, έλεγε ότι θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η πίστωση χρόνου καθώς η νέα ελληνική κυβέρνηση την χρειάζεται προκειμένου να λάβει ενδεχομένως αποφάσεις για την ενίσχυση του στόλου.

Δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι ο υπουργός δεν ανέφερε την λέξη «κορβέτες», γεγονός που δείχνει ότι το πρόγραμμα αυτό που
αναπτερώνει τόσο τον στόλο, όσο και το ναυπηγοεπισκευαστικό τοπίο, ίσως περνά σε δεύτερη μοίρα…

Ο δεύτερος άξονας της πολιτικής στο υπουργείο Εθνικής άμυνας αφορά τη συνέχιση της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με την ομιλία του κου. Δένδια εκτός των ιδιαίτερα προβεβλημένων προγραμμάτων, μίλησε και για τα 37 F-16 Block 50 και την αναβάθμισή τους.

Σε αυτό το σημείο σημειώνεται ότι οι πληροφορίες που ήδη έχει γράψει η Hellasjournal λένε ότι η συγκεκριμένη αναβάθμιση θα φέρει τα «50άρια» της Αγχιάλου στο επίπεδο Viper κι όχι στο Block 52 plus Advanced.

«Δεύτερος άξονας είναι η συνέχιση, η επιτάχυνση των εξοπλιστικών μας προγραμμάτων.

Δεσμευόμαστε για την επάρκεια των προγραμμάτων να διασφαλίσουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας θα διαθέτουν τους υλικούς πόρους που απαιτούνται, βεβαίως όπως αυτοί οριοθετούνται από τις οικονομικές δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας.

  • Τα 24 Rafale, οι 3 + 1 Belhara, τα 83 F-16 που αναβαθμίζονται σε επίπεδο Viper, τα 19 προγράμματα προμηθειών, 11,5 δις ευρώ με πιο εμβληματικό αυτό της απόκτησης των + 20 F-35, τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη 5 ης  γενεάς στον πλανήτη, η αναβάθμιση των 37 μαχητικών F-16 block50.

Όλα αυτά θα βελτιώσουν κατά πολύ τις δυνατότητές μας. Επίσης θα δούμε με προσοχή τα παλιά προγράμματα που για διάφορους λόγους αντιμετωπίζουν προβλήματα.»

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νέος υπουργός κατανάλωσε πολλές από τις πρώτες ώρες που βρίσκεται στο κτίριο της Λ. Μεσογείων με τον κάθε αρχηγό ξεχωριστά.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν λένε ότι ζήτησε απ’ όλους τους αρχηγούς προτεραιοποίηση των αναγκών που υπάρχουν, διότι η
δημοσιονομική ελάφρυνση των δυο προηγούμενων ετών έχει τελειώσει.

Και η Ελλάδα όπως λένε όλες οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένεται ότι θα δώσει τη δική της μάχη στην Ευρώπη σ’ ότι έχει να κάνει με τα κονδύλια για την άμυνα καθώς αυτά αφορούν όχι μόνο την υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας αλλά και του Ευρωπαϊκού εδάφους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

Δένδιας για εθνικά θέματα: «Διαμορφώνουμε ισχυρή δύναμη αποτροπής που μπορεί αν χρειαστεί να δώσει απάντηση στο πεδίο»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: