Θα παραιτηθεί ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας: Το παρασκήνιο της αποχώρησης… Το τι θα ακολουθήσει είναι ασαφές!

FILE PHOTO: Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου [Δ] Μπεν Γουάλας στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. EPA, TOMS KALNINS




Ο Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από υπουργός Άμυνας στον επόμενο ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου μετά από τέσσερα χρόνια στο αξίωμα αυτό.

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε στους Sunday Times ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες γενικές εκλογές, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποχωρήσει «πρόωρα» και να προκαλέσει ενδιάμεσες εκλογές.

Ο Γουάλας έχει διατελέσει υπουργός Άμυνας υπό τρεις πρωθυπουργούς και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Πηγές είπαν στο BBC ότι αναμένουν τον επόμενο ανασχηματισμό τον Σεπτέμβριο.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ  φέρεται να σχεδιάζει να ταρακουνήσει την κορυφαία ομάδα του, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί η ημερομηνία.

Ο Γουάλας είπε ότι εγκαταλείπει την  πρώτη γραμμή της πολιτικής λόγω των επιπτώσεων της εργασίας του στην οικογένειά του και κύκλοι του είπαν ότι η απόφαση δεν αφορά στην ηγεσία του  Σουνάκ.

Η εκλογική του περιφέρεια Wyre and Preston North πρόκειται να εξαφανιστεί στις επόμενες εκλογές υπό τις επικείμενες αλλαγές συνόρων και είπε στην εφημερίδα ότι δεν θα αναζητήσει νέα.

Η επιβεβαίωση των σχεδίων του από τον 53χρονο στους Sunday Times έρχεται μετά από μέρες εικασιών ότι σκέφτεται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Ήταν πάντα δημοφιλής στα μέλη του κόμματος των Τόρις και η απόφασή του είναι πιθανό να θεωρηθεί ως ένα μεγάλο πλήγμα για το κόμμα από ορισμένους Συντηρητικούς.

Αφήνει επίσης μια μεγάλη κενή θέση στην κυβέρνηση, την οποία θα πρέπει να καλύψει ο Σούνακ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός απέρριψε τα σχόλια του  Γουάλας, στα οποία μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας είχε πει πως η Ουκρανία θα πρέπει να δείξει περισσότερη «ευγνωμοσύνη» για τη στρατιωτική υποστήριξη που της δόθηκε.

Τα σχόλια έγιναν σε μια περιθωριακή εκδήλωση στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, αφού ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε πει ότι ήταν «παράλογο» το ΝΑΤΟ να μην δώσει χρονοδιάγραμμα για τη χώρα του να εξασφαλίσει την ένταξη στο μπλοκ μόλις τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία.

Στο Twitter το βράδυ του Σαββάτου, γράφοντας στα ουκρανικά, ο  Γουάλας είπε ότι τα σχόλιά του είχαν «κάπως παραποιηθεί» και υποστήριξε ότι σε ορισμένα κοινοβούλια «δεν υπάρχει τόσο ισχυρή υποστήριξη όπως στη Μεγάλη Βρετανία».

Είπε ότι τα σχόλιά του δεν αφορούσαν κυβερνήσεις αλλά “περισσότερο πολίτες και μέλη των κοινοβουλίων”.

Σημείωσε την ισχυρή υποστήριξη για την Ουκρανία από το βρετανικό κοινό και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία στην πορεία της για όσο χρόνο χρειαστεί».

Το BBC αναφέρει ότι ο Γουάλας  ενημέρωσε τον πρωθυπουργό στις 16 Ιουνίου για την απόφασή του να αποχωρήσει από το υπουργικό συμβούλιο.

Ο Γουάλας, πρώην στρατιωτικός,  είπε στους Sunday Times:

“Πήγα στην πολιτική στο κοινοβούλιο της Σκωτίας το 1999. Αυτά είναι 24 χρόνια. Έχω περάσει πάνω από επτά χρόνια με τρία τηλέφωνα δίπλα στο κρεβάτι μου.”

Στη συνέντευξη τόνισε ότι θα συνεχίσει να ζητά υψηλότερες αμυντικές δαπάνες, κάτι για το οποίο έχει αγωνιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του ρόλου του.

Η είδηση της αποχώρησης από την πολιτική, έρχεται εβδομάδες αφότου ο  Γουάλας είπε ότι δεν ήταν πλέον υποψήφιος για επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ , έναν ρόλο που ευρέως αναφέρεται ότι επεδίωκε.

Η ανακοίνωση ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ θα συνέχιζε στο αξίωμα ουσιαστικά έβαλε τέλος στις ελπίδες του να γίνει ο επόμενος επικεφαλής του στρατιωτικού μπλοκ.

Ο Γουάλας είπε στην εφημερίδα: «Ενώ είμαι περήφανος που δούλεψα με τόσους καταπληκτικούς ανθρώπους και βοήθησα να συνεισφέρω στην προστασία αυτής της σπουδαίας χώρας, το κόστος να θέτω το αξίωμα μπροστά από την οικογένειά μου είναι κάτι για το οποίο λυπάμαι πολύ».

Πριν εισέλθει στην πολιτική ως μέλος του κοινοβουλίου της Σκωτίας το 1999, ο Γουάλας υπηρέτησε στον στρατό ως αξιωματικός στη Φρουρά της Σκωτίας.

Εξελέγη για πρώτη φορά το 2005 και προηγουμένως υπηρέτησε ως υπουργός στο τμήμα της Βόρειας Ιρλανδίας και στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Το τι θα ακολουθήσει είναι ασαφές.

Με πληροφορίες από BBC

Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου σε Ουάσιγκτον και Νιου Τζέρσεϊ: Υπογράφει τη συμφωνία ένταξης της Εθνικής Φρουράς στο πρόγραμμα SPP των ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: