Τα κέρδη, οι ζημιές και οι ευκαιρίες στις ευρωτουρκικές σχέσεις: Οι εγχώριες ελίτ δεν αντιλαμβάνονται την ευνοϊκή συγκυρία για την Ελλάδα και την Κύπρο

File Photo: Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας. Photo via Turkish Presidency




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ, Βρυξέλλες

Η Αθήνα τα τελευταία χρόνια έπεισε έμπρακτα ότι συνειδητοποιεί εκείνο που η πλειονότητα των πολιτών υποδείκνυε: ο τουρκικός επεκτατισμός αντιμετωπίζεται με πανεθνική στρατηγική αποτροπής, στηριγμένη στον ορθολογισμό της οικονομικής, διπλωματικής, και προπάντων της αμυντικής ισχύος κι ετοιμότητας.

Πρωτίστως, η ετοιμότητα της Αθήνας για ασύμμετρη στρατιωτική ανταπόδοση σε περίπτωση τουρκικής απόπειρας για κατάληψη νησιού, κατέστησε την πολεμική επιλογή απαγορευτική για την Τουρκία.

Ταυτοχρόνως, οι «παγωμένες» ευρωτουρκικές σχέσεις, η αντιπαλότητα Ερντογάν με τη Δύση και η πτωτική πορεία της τουρκικής οικονομίας κατέστησαν την αναζήτηση διεξόδου από τον Ερντογάν αναπόφευκτη.

Για αυτό, προβλέπαμε εδώ και καιρό ότι τα τουρκικά αδιέξοδα δημιουργούν σοβαρή ευκαιρία για Αθήνα-Λευκωσία να πρωτοστατήσουν στην επαναδιαμόρφωση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ενώ λοιπόν η μόνιμη τουρκική επιδίωξη ήταν να προχωρήσουν Ελλάδα-Τουρκία σε διάλογο για «διμερείς διαφορές» με τα «κεκτημένα» της τουρκικής επιθετικότητας αναλλοίωτα, η Αθήνα ενεργώντας σωστά, ανέδειξε τις παράνομες διεκδικήσεις ενάντια στο διεθνές δίκαιο, κερδίζοντας ανάλογα καταδικαστικές αποφάσεις και ψηφίσματα.

Αυτό όμως δεν κράτησε. Την κρίσιμη ώρα του επανακαθορισμού των Ευρωτουρκικών σχέσεων, η Αθήνα επανήλθε στην πολιτική του κατευνασμού, παρέχοντας «οξυγόνο» στην τουρκική επιδίωξη για «διμερείς διαφορές».

Έτσι, η συγκυρία για θεσμοθέτηση των τουρκικών παρανομιών ως ενεργειών εναντίον της ΕΕ στο πλαίσιο των Ευρωτουρκικών σχέσεων και όχι ως διαφορών της Τουρκίας με την Ελλάδα ή την Κύπρο, χάθηκε.

Είναι γνωστό ότι η αθηναϊκή ελίτ έχει εμμονή με τον παραμερισμό της τουρκικής κατοχής της Κύπρου και σιωπά για το «Τουρκολυβικό Μνημόνιο», που ακρωτηριάζει κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας-Κύπρου.

Κι έτσι, επιστρέφουμε εκεί που η Τουρκία επέμενε, σε «διάλογο» και «διμερείς διαφορές», με τους μονίμως εγχώριους «χαρούμενους» να νομίζουν ότι το τουρκικό θηρίο χόρτασε. Θα πέσουν όμως έξω, όπως έξω έπεσαν όσοι για δεκαετίες νόμιζαν ότι θα χορτάσει το τουρκικό θηρίο εγκαταλείποντας την Κύπρο.

  • Η κοντόφθαλμη πολιτική των εγχώριων ελίτ δεν τους επιτρέπει να αντιληφθούν πόσο μας έχει «χαντακώσει» η εμμονή τους. Ένα παράδειγμα που φανερώνει τη διαχρονική φοβία και πλαδαρότητα απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό αρκεί:

Για χρόνια ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος πρότεινε την ρύθμιση ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδας, συνδέοντας έτσι την ενδιάμεση θαλάσσια περιοχή, ενόσω η Τουρκία «κοιμόταν», αλλά η Αθήνα παρέμεινε απαθής, από φόβο για το … τέλος του κόσμου.

Το τίμημα εκείνης της «απάθειας» επέτρεψε στην Τουρκία να «εισβάλει» χρόνια αργότερα στον ενδιάμεσο θαλάσσιο χώρο με το «Τουρκολυβικό Μνημόνιο», ενώ στην Αθήνα οι ελίτ διαπιστώνουν σήμερα … θετικές ευκαιρίες διαλόγου με την Τουρκία.

Φυσικά, τουρκικές ενστάσεις θα υπήρχαν σε μια ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου και θα μπορούσαν να τεθούν σε διεθνή σώματα όπως την Χάγη (που τώρα εμείς προτείνουμε και η Τουρκία αρνείται), με δεδομένο εθνικό κέρδος, όπως έγινε με την ρύθμιση ΑΟΖ Αιγύπτου-Κύπρου: Κάθε τουρκική παρέμβαση εντός της ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου θα ήταν ξεκάθαρα παράνομη.

Την ευνοϊκή συγκυρία ενώπιόν μας τεκμηριώνει μεταξύ άλλων ο διεθνούς εμβέλειας αναλυτής Μάικλ Ρούπιν και την προασπίζεται ο Γερουσιαστής Μενέντεζ, αλλά δεν το αντιλαμβάνονται οι εγχώριες ελίτ!

(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S και D), και Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το ανθρώπινο ποτάμι του θρήνου που συνεχίζεται στην Κύπρο, ο λαός που επιμένει να αντιστέκεται: Η φοβερή ιστορία της αρραβωνιαστικιάς του αγνοούμενου καταδρομέα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: