Στον «Τύμβο της Μακεδονίτισσας» ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας: Ο κ. Γεραπετρίτης κατάθεση στεφάνι και στα Φυλακισμένα Μνήματα

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την κατάθεση στεφάνου στα Φυλακισμένα Μνήματα. Photo via Twitter, @GreeceMFA




Το στρατιωτικό κοιμητήριο «Τύμβος της Μακεδονίτισσας» επισκέφθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την παραμονή του στη Λευκωσία, όπου κατέθεσε στεφάνι και υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε και τα Φυλακισμένα Μνήματα. Στο χώρο αυτό οι αποικιοκράτες Εγγλέζοι κρέμασαν ήρωες της ΕΟΚΑ, που πάλαιψαν με νύχια και με δόντια για την απελευθέρωση από τον βρετανικό ζυγό.

Αναφορικά με την Τουρκία, ο κ. Γεραπετρίτης στις δηλώσεις του, εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να αξιοποιήσει το τρέχον θετικό κλίμα και να διαμορφώσει συνθήκες για διάλογο βασισμένο στο Δίκαιο της Θάλασσας με στόχο τη διευθέτηση της διμερούς διαφοράς για διευθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

«Μένει να διαπιστώσουμε αν η Τουρκία επιθυμεί ειλικρινά να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της και στις εθνικές της προτεραιότητες», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «μείζονα προτεραιότητα συνιστά η επίλυση του Κυπριακού».

Αναφερόμενος στη δημιουργία τριμερών και πολυμερών σχημάτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «επιδιώκουμε σταθερά την εδραίωση ενός περιφερειακού πλαισίου ασφάλειας μέσω του διαλόγου, της συνεργασίας και της προσήλωσης όλων των πλευρών στο διεθνές δίκαιο».

Διευκρίνισε ότι τα σχήματα αυτά δεν αποκλείουν κανέναν, πάντα όμως υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται σεβαστές οι αρχές και οι αξίες του Χάρτη του ΟΗΕ και η πιστή τήρηση του διεθνούς δικαίου.

«Υποστηρίζουμε σθεναρά την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ στον μηχανισμό 3+1», υπογράμμισε. «Ομοίως επενδύουμε στο σημαντικό τριμερές σχήμα συνεργασίας με την Αίγυπτο και αντίστοιχα με τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αριστες σχέσεις, κοινός στόχος, κοινός βηματισμός για βιώσιμη λύση του Κυπριακού: Γεραπετρίτης -Κόμπος από τη Λευκωσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: