Προς νέα παράταση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων: Δεν πήγαν ακόμα στο «ραντεβού» 2,5 εκατ. φορολογούμενοι

FILE PHOTO: Άποψη από αίθουσα εισαγωγής δεδομένων φορολογικών δηλώσεων στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ




Προβληματισμός επικρατεί στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, λόγω του αργού ρυθμού με τον οποίο προχωράει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Ενώ καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Ιουλίου, το 40% των υπόχρεων δεν έχει υποβάλει ακόμα τη φορολογική του δήλωση, καθιστώντας ισχυρό το ενδεχόμενο μιας νέας παράτασης έως το τέλος Αυγούστου, όπως έγινε και πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέχρι χθες, Δευτέρα 3 Ιουλίου, είχαν υποβληθεί 3.844.976 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατ. που εκτιμάται ότι θα μπουν τελικώς στο σύστημα.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2022 μέχρι τα τέλη του Ιουλίου, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η αποπληρωμή του φόρου σε οκτώ δόσεις από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο του 2024. Ισχύει και φέτος η έκπτωση του 3% για όλους όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό της οφειλής.

Σε περίπτωση που υπάρξει παράταση θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώσουν χωρίς πρόστιμο την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος μαζί με τη δεύτερη δόση μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 3.844.976 φορολογικές δηλώσεις και με βάση την εκκαθάριση το 30% πληρώνει επιπλέον φόρο που κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1.058 ευρώ ενώ το 70% των φορολογουμένων είτε δεν πληρώνουν καθόλου φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2022 είτε έχουν επιστροφή που κινείται στα 350 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος:

  • Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως 31 Ιουλίου 2023.
  • Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.
  • Σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση.
  • Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν το φόρο με πλαστικό χρήμα θα κερδίσουν και την έκπτωση 3% που προβλέπεται στην εφάπαξ οφειλή.

Οι προθεσμίες για τις τροποποιητικές

Όσοι φορολογούμενοι προχωρήσουν στη διόρθωση της δήλωσης δεν επιβαρύνονται με πρόστιμο εφόσον αυτή υποβληθεί έως τις 31 Ιουλίου 2023, καθώς η παράταση που δόθηκε για την υποβολή των αρχικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ισχύει και για τις τροποποιητικές.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν διορθωτική φορολογική δήλωση, συνυποβάλλοντας, εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 ή το έντυπο Ε3 τα οποία συνοδεύουν το έντυπο Ε1.

Μόλις οι ενδιαφερόμενοι επιλέξουν την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί.

Πηγή: ertnews, Κ. Τσάβαλος

Δικαιούχοι και προϋποθέσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Τι πρέπει να ξέρετε για την άδεια αναψυχής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: