Προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή (live): Ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

Στιγμιότυπο από την ορκομωσία της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Με ομιλίες υπουργών και βουλευτών συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η 3η μέρα της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Μετά τις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών και το κλείσιμο της διαδικασίας με την ομιλία του πρωθυπουργού θα ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με την οποία ολοκληρώνεται η τριήμερη διαδικασία.

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν τη δεύτερη ημέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ζήτημα των σιδηροδρόμων αλλά και την ακρίβεια και τους θεσμούς της Δικαιοσύνης, με τους επικεφαλής των κομμάτων να ασκούν αιχμηρή κριτική.

Παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας στη Βουλή. «Υπάρχουν ζητήματα στον Ποινικό Κώδικα, τα οποία πρέπει να τα επαναρρυθμίσουμε» ανέφερε ο κ. Φλωρίδης.

Είχε προηγηθεί ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος στο βήμα, ο οποίος σε σύντομη παρέμβασή του, κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία «τι θα γίνει με το σκάνδαλο της δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ και τι θα γίνει με την ασυλία των τραπεζικών στελεχών».

Ο σιδηρόδρομος, η τραγωδία των Τεμπών, το νερό και το υπερταμείο ήταν τα θέματα που στάθηκαν η αφορμή να ανέβουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον υπουργό Μεταφορών και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε: «υπάρχουν δύο σχολές σκέψης, τη μια την εκφράζεται εσείς με τους μουσαμάδες και τις εκθέσεις».

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «ελπίζαμε να ακούσουμε μια κουβέντα από Πρωθυπουργό για σιδηρόδρομο ,ούτε μία συγγνώμη».

Ακολούθως είπαν:

Χρήστος Σταϊκούρας: «Σε λίγες ημέρες θα υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ΟΣΕ».

Νίκος Παππάς: «ακούσαμε μόνο μία κουβέντα για το ζήτημα της ΕΥΔΑΠ».

Χρήστος Σταϊκούρας: Στο υπερταμείο μπήκαν επί ΣΥΡΙΖΑ».

Οι τιμές στα τρόφιμα και η ακρίβεια ήταν το πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης και στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ , με το Μιχάλη Κατρίνη να σχολιάζει: «εκατό τις εκατό έχουν αυξηθεί τιμές και πρόστιμα πουθενά» και τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να απαντά: «Πέστε μου πότε ελληνική κυβέρνηση έκανε τόσους ελέγχους».

Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε στον Νίκο Παππά για το σερβιτόρο στη Ρόδο λέγοντας πως όχι μόνο ζήτησε να γίνει έλεγχος για το περαστικό αλλά κι ότι το 2023 οι έλεγχοι άγγιξαν τις 65 χιλιάδες.

«Ο εργαζόμενος έκανε το αμφίβιο», είπε ο Ν. Παππάς και ο Α. Γεωργιάδης δήλωσε: «δεν είστε καλά ενήμερος , ενημέρωσα μέχρι και μητέρα του».

Την πρώτη μέρα των προγραμματικών δηλώσεων ο Σωκράτης Φάμελλος, ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως το κόμμα του δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση το γκριζάρισμα της πολιτικής για να μην έχει αντίπαλο το σύστημα: «Η ψήφος δεν είναι λευκή επιταγή, είμαστε εδώ για τα συμφέροντα της πατρίδας και της κοινωνίας».

Ισχυρή αντιπολίτευση από το ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην πρώτη του εμφάνιση στη βουλή, λέγοντας ότι θα είναι στιβαρή αντιπολίτευση, υπεύθυνη και αξιόπιστη.

Υψηλοί τόνοι και από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, με το ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να δηλώνει: « Έχετε αντίπαλο κύριοι κυβέρνησης και θα κάνει τα πάντα να σας δυσκολέψει».

Να διαχωρίσει τη θέση του από την Χρυσή Αυγή επιχείρησε ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Β. Στίγκας, λέγοντας: «αβάσιμη η εικασία ότι είμαστε συνεχιστές άλλου κόμματος».

Επίθεση στην κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς από τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο: «Θα έχετε εδώ τον εφιάλτη σας».

Αντιδράσεις προκάλεσε η αναφορά του προέδρου της Νίκης, Δημ. Νάτσιου, στην προστασία του αγέννητου παιδιού, όπως είπε χαρακτηριστικά: «Θα προστατέψει το υπουργείο Οικογένειας σύμφωνα με τη παράδοση και επιταγές εκκλησίας το δικαίωμα που έχει εξ άκρας συλλήψεως το αγέννητο παιδιού»;

Με αιχμές για την κυβέρνηση μίλησε στη Βουλή η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Πηγή: ertnews

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: