Το απόγευμα κατατίθεται στη Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης: Ξεκινά αμέσως η τριήμερη διαδικασία, δεν θα μετατραπεί σε ψήφο εμπιστοσύνης

FILE PHOTO: Άποψη της αίθουσας της ολομέλειας της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Το μεσημέρι της Τρίτης κατατίθεται στη Βουλή η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ με υπογραφές από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέας Αριστεράς, την Πλεύσης Ελευθερίας και στήριξη της Ελληνικής Λύσης.

Στις 3 μετά το μεσημέρι όταν και ξεκινούν οι εργασίες του σώματος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να ζητήσει το λόγο για να επιχειρηματολογήσει. Εφόσον διαπιστωθεί και τυπικά ότι την πρόταση στηρίζουν τουλάχιστον 30 βουλευτές, η Βουλή είναι υποχρεωμένη να διακόψει κάθε άλλη εργασία προκειμένου να πραγματοποιηθεί τριήμερη συζήτηση και τελικά ονομαστική ψηφοφορία.

Η κορύφωση της συζήτησης αναμένεται την Πέμπτη με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Η συνεδρίαση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού για να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον Κανονισμό και το Σύνταγμα η πρόταση δυσπιστίας γίνεται αποδεκτή μόνο αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 151 “υπέρ”σε διαφορετική περίπτωση απορρίπτεται ενώ παράλληλα αφαιρείται το δικαίωμα κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας για ένα εξάμηνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της κυβέρνησης θα απαντήσει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης ο οποίος και θα ενημερώσει το Σώμα ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκινήσει η συζήτηση αμέσως και όχι μετά την παρέλευση 48ώρου. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην μετατρέψει την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης, τυπικά τουλάχιστον, γιατί ουσιαστικά είναι ακριβώς το ίδιο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να περάσουν στην αντεπίθεση απαντώντας σε μία προς μία στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για το δυστύχημα στα Τέμπη και στα περί συγκάλυψης από την πλευρά της κυβέρνησης. Οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν κατακόρυφα κατά τη συζήτηση, με τα κυβερνητικά στελέχη και τους βουλευτές της ΝΔ να αναλαμβάνουν να αποδομήσουν την επιχειρηματολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα. Αυτό φάνηκε ήδη από τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και την καταγγελία του για οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση της χώρας.

Ενδεικτική, πάντως, του κλίματος που επικρατεί στα υψηλόβαθμα κυβερνητικά κλιμάκια ήταν και η αποστροφή του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος με χθεσινή του ανάρτηση στο Facebook υπογράμμισε ότι «ισχυρά οικονομικά συμφέροντα δεν επιθυμούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει την πολιτική ισχύ που του έδωσε ο λαός στις πρόσφατες εθνικές εκλογές». «Γύρω από αυτά τα συμφέροντα συνασπίστηκε η αντιπολίτευση και όλοι μαζί αντί για πολιτικά επιχειρήματα προβάλουν τους συγγενείς τον νεκρών, ενώπιον των οποίων όλοι μας υποχωρούμε διότι έτσι πρέπει να κάνουμε», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Για το κυβερνών κόμμα, η κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά και η εικόνα ότι βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών είναι ενδεχομένως και ένα εφαλτήριο συσπείρωσης. Άλλωστε, η κομματική συσπείρωση ήταν ένας διακεκηρυγμένος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει των ευρωεκλογών, με δεδομένο ότι υφίστανται οι παράμετροι της χαλαρής ψήφου, αλλά και της ψήφου διαμαρτυρίας.

Οι προετοιμασίες και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πάντως, είναι εντατικές ενόψει του επικείμενου κοινοβουλευτικού τριημέρου. Στον σημερινό πρωινό καφέ έγινε αναλυτική συζήτηση για τη διαδικασία.

Πάντως, από τις αρχικές τοποθετήσεις η πρόταση δυσπιστίας της Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται μπορεί να αποσπάσει την στήριξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Πλεύσης Ελευθερίας προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός τουλάχιστον 50 βουλευτών και να γίνει αποδεκτή. Σύμφωνα με πληροφορίες το τελικό κείμενο θα δοθεί από το ΠΑΣΟΚ για συνυπογραφή σήμερα το πρωί μόνο σε αξιωματική αντιπολίτευση, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας καθώς η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί τις ΚΟ Ελληνικής Λύσης, Σπαρτιατών και Νίκης εκτός δημοκρατικού τόξου.

Αντίστροφη μέτρηση για την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Καυτό τριήμερο στη Βουλή για τα Τέμπη, τα παίζουν όλα για όλα τα κόμματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: