Πολύ περίεργες δηλώσεις του Προέδρου Μπάιντεν: Ομιλεί για ταυτόχρονη ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας της Ελλάδας και της Τουρκίας, και ένταξη της Σουηδίας

epa10729968 US President Joe Biden departs the White House in Washington, DC, USA, 06 July 2023. EPA, JIM LO SCALZO, POOL




“Η σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ έρχεται επίσης καθώς η Σουηδία επιδιώκει να ενταχθεί στη δυτική συμμαχία, μια κίνηση που αντιμετώπισε αντίσταση από την Τουρκία και την Ουγγαρία”.

Τα παραπάνω δήλωσε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν στο αμερικανικό δίκτυο CNN, αναμειγνύοντας όμως, ο ίδιος σε κάποιο παιγνίδι, όπως το χαρακτηρίζει, και την Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε στο καλωδιακό δίκτυο CNN ότι είναι αισιόδοξος ότι η Σουηδία θα γίνει τελικά δεκτή στο ΝΑΤΟ. Σημείωσε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η Τουρκία, η οποία την ίδια στιγμή επιδιώκει να εκσυγχρονίσει τον στόλο των F-16, όπως και η Ελλάδα, η οποία ψήφισε υπέρ της ένταξης της Σουηδίας.

«Η Τουρκία αναζητά τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Και ο (Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος) Μητσοτάκης στην Ελλάδα αναζητά επίσης κάποια βοήθεια», είπε ο Μπάιντεν.

«Και λοιπόν, αυτό που προσπαθώ, ειλικρινά, να πράξω είναι λίγο μια “κοινοπραξία”, όπου ενισχύουμε το ΝΑΤΟ όσον αφορά τη στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας και επιτρέπουμε στη Σουηδία να εισέλθει Αλλά είναι στο παιχνίδι. Δεν έχει γίνει.”

Σημειώνουμε ότι την Παρασκευή τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και σήμερα, στον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, ο Αμερικανός ομόλογός του Λόιντ Όστιν.

Όπως σημειώναμε το πρωί: Οι εξελιξεις “τρέχουν” στην Ουάσιγκτον εν όψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, και εφόσον βεβαίως η Τουρκία καταφέρει να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά F-16. Διότι προς το παρόν το αίτημα της είναι “παγωμένο” στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αμερικανοί νομοθέτες, προτείνουν στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τη δημιουργία εποπτικού μηχανισμού που θα διασφαλίζει ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία δεν θα χρησιμοποιήσει τα νέα μαχητικά F-16, εάν επιτευχθεί φυσικά συμφωνία, για να παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η επιστολή εστάλη στον υπουργό Εξωτερικών, των Ηνωμένων Πολιτειών, από Αμερικανούς νομοθέτες μέλη της Ομάδας Ελληνικών Θεμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΕΔΩ

Ο Δένδιας επικοινώνησε με τον Lloyd Austin ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ: Στο επίκεντρο οι αμυντικές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: