Έσβησε η θρυλική φωνή του Τόνι Μπένετ, έφυγε σε ηλικία 96 ετών: Ο άνθρωπος που ο μεγάλος Φρανκ Σινάτρα αναγνώρισε ως τον καλύτερο τραγουδιστή…

Στιγμιότυπο από video clip όπου ο Τόνι Μπένετ τραγουδά μαζί με την Lady Gaga «I Got you under my skin».




Ο Τόνι Μπένετ, θρυλική φωνή και παρουσία της αμερικανικής -και δη νεοϋρκέζικης ποπ και τζαζ μουσικής, πέθανε σε ηλικία 96 ετών.

Ο Μπένετ κατάφερε να κερδίσει και νεότερους θαυμαστές συνεργαζόμενος, σε μεγάλη μάλιστα ηλικία, με  διάσημους, σύγχρονους σταρ.

Γεννημένος Anthony Dominick Benedetto, από οικογένεια Ιταλοαμερικανών, ο Μπένετ κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ το 1952.

Εξακολούθησε να μπαίνει στα charts των ΗΠΑ σε κάθε επόμενη δεκαετία της ζωής του.
Τις δερκαετίες του 1980 και του 1990 η καριέρα του γνώρισε νέα άνθηση σαρώνοντας μάλιστα τα βραβεία Grammy.
Σε μία συνέντευξή του στον βρετανικό Independent το 2008, ο Μπένετ είπε ότι δεν εκπλήσσεται από την διαρκώς ανανεούμενη επιτυχία του.

«Η καλή μουσική είναι καλή μουσική», είχε πει. «Δεν με απασχολεί αν κάποιος που με ακούει είναι μεγάλος ή νέος. Στην πραγματικότητα, από πολλές απόψεις δεν με ενδιαφέρουν καθόλου οι νέοι. Με ενδιαφέρει η ηλικία. Οι άνθρωποι μαθαίνουν να ζουν σωστά όταν φτάσουν σε κάποια ηλικία, ξέρεις; Ο αείμνηστος Duke Ellington μου είχε πει κάποτε ότι τον προσέβαλε πραγματικά η λέξη «κατηγορία μουσικής».

«Η μουσική δεν έχει κατηγορία. Είτε είναι καλή είτε δεν είναι. Και τραγουδάω καλά τραγούδια, υπέροχα τραγούδια, γραμμένα από τους καλύτερους τραγουδοποιούς. Είναι αυτή η ποιότητα που τους κάνει να διαρκούν. Πιστέψτε με, ο κόσμος θα τραγουδάει αυτά τα τραγούδια για πάντα».

Ο Μπένετ διαγνώστηκε με τη νόσο του Αλτσχάιμερ το 2016.

Ισως το πιο διάσημο τραγούδι του ήταν το θαυμάσιο «I Left My Heart in San Francisco».

Ο Φρανκ Σινάτρα είχε αποκαλέσει κάποτε τον Μπένετ «τον καλύτερο τραγουδιστή στη δουλειά αυτή» όταν ο Μπένετ είχε αρχίσει να γίνεται σταρ ήδη από τη δεκαετία του 1950.

Ο Μπένετ κέρδισε 20 βραβεία Grammy, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου του δια βίου επιτεύγματος.

Και όσο μεγάλωνε, τόσο πιο ποικίλοι και διαφορετικοί γίνονταν οι συνεργάτες του.

Ο Μπένετ κόντευε ήδη τα 90 όταν, το 2014, ηχογράφησε ένα άλμπουμ με ντουέτα το 2014. Ανάμεσα στα ντουέτα αυτά η Lady Gaga με την οποία μάλιστα έκανε και παγκόσμια περιοδεία το 2015.

Στο ίδιο, δημοφιλέστατο άλμπουμ «Duet» με τον Τόνι Μπένετ τραγούδησαν επίσης ο Paul McCartney, η Aretha Franklin αλά και οι U2.

Ο Μπένετ γιόρτασε τα 90ά του γενέθλια το 2016 με ένα πάρτι στη Νέα Υόρκη που προσέλκυσε διασημότητες όπως ο Μπρους Γουίλις και ο Τζον Τραβόλτα.

Το Empire State Building φιλοξένησε μια φωτεινή παράσταση προς τιμήν του. Δημοσίευσε επίσης απομνημονεύματα το 2016 με τίτλο «Just Getting Started».

Με πληροφορίες από Reuters, ΒΒC

Κωνσταντίνος Βολανάκης: Ο Ελληνας Θαλασσογράφος- Στα έργα του έκρυβε ή αποκάλυπτε τα μυστικά της Ελληνικής θάλασσας: Εκθεση έργων του στα Χανιά [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: