Κωνσταντίνος Βολανάκης: Ο Ελληνας Θαλασσογράφος- Στα έργα του έκρυβε ή αποκάλυπτε τα μυστικά της Ελληνικής θάλασσας: Εκθεση έργων του στα Χανιά [videos]

Εργο του Κωνσταντίνου Βολονάκη φωτο ΥΠΠΟ




Μία ακόμα σημαντική έκθεση ανοίγει το βράδυ της Παρασκευής τις πύλες της για το κοινό. Στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Κωνσταντίνος Βολανάκης: Νόστος της θάλασσας, έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη».

Η έκθεση, όπως ανακοινώθηκε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, θα έχει διάρκεια έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, αναφερόμενος στην έκθεση τόνισε: «Πίσω από κάθε πινελιά του, ο Βολανάκης κρύβει ή αποκαλύπτει κάθε φορά κι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της θάλασσας, με την απεραντοσύνη της οποίας δεν κουράστηκε να αναμετριέται. Ικανός να “διαβάζει” ακόμη και τις πιο διακριτικές αλλαγές στο χρώμα ή την επιφάνεια της, ως άλλος ψυχογράφος, την αποθέωσε, κι εκείνη του χάρισε δίκαια τον τίτλο του κορυφαίου Έλληνα θαλασσογράφου».

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, Γιάννης Γιαννακάκης, επισήμανε: «Ας επιτρέψουμε στο βλέμμα μας να περιπλανηθεί στις διαφορετικές ώρες της ημέρας και να απολαύσει τις αλλαγές του φωτός -από την αυγή μέχρι το βαθύ σκοτάδι- όπως αντανακλάται στην υγρή επιφάνεια: στην απόλυτη μούσα του Κωνσταντίνου Βολανάκη».

Στον θαλασσινό κόσμο του Κωνσταντίνου Βολανάκη μύησε μέσα από την τοποθέτησή του, αλλά και την ξενάγηση που ακολούθησε, ο επιμελητής της έκθεσης και έφορος της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων, Θοδωρής Κουτσογιάννης, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία, ο Βολανάκης υπήρξε -και παραμένει βεβαίως- ο κορυφαίος Έλληνας θαλασσογράφος. Αρκετοί και επίσης σημαντικοί Νεοέλληνες ζωγράφοι ακολούθησαν ουσιαστικά τον εικαστικό δρόμο που άνοιξε ο Βολανάκης.

Ωστόσο, κανείς δεν απέδωσε τη θάλασσα -την ελληνική θάλασσα- με τη δική του δεξιοτεχνία, τη δική του αγάπη για τον κόσμο της θάλασσας και την ναυτοσύνη. Μπορούμε επιπλέον να πούμε ότι ο Βολανάκης δικαιούται μία άξια θέση μεταξύ των Ευρωπαίων ομοτέχνων του».

Στην συνεισφορά του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στην προβολή και ανάδειξη έργων τέχνης αναφέρθηκε η εκπρόσωπος του Ιδρύματος, ιστορικός τέχνης Μαρία Μυγάδη, επισημαίνοντας ότι μέσω της συγκεκριμένης έκθεσης δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να «συναντήσει», σημαντικά έργα τέχνης.

Για μία έκθεση ιδιαίτερης σημασίας έκανε λόγο η υπεύθυνη επικοινωνίας της έκθεσης Μαίρη Αδαμοπούλου, ενώ ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης Μανώλης Πετράκης τόνισε ότι η έκθεση προβάλει την ιστορία και των ναυτοσύνη του τόπου.

Η έκθεση αναπτύσσεται και στους τρεις ορόφους της Δημοτικής Πινακοθήκης. Στο ισόγειο ο θεατής εισάγεται στο θέμα με τα έργα του Βολανάκη που εστιάζουν σε λιμάνια και μεγάλα πλοία, αποκαλύπτοντας το πάθος του ζωγράφου για τη θάλασσα και τον κόσμο της.

Στον πρώτο όροφο αναπτύσσονται δύο συγγενικές θεματικές ενότητες, με έργα σε «ήρεμα νερά» και «γαλήνιες ακτές». Στον δεύτερο όροφο, αναπτύσσονται δύο ακόμη ενότητες, με καράβια «στη δίνη των κυμάτων», μεγάλα πλεούμενα που παλεύουν σε ταραγμένα κύματα και με έργα «νυχτερινά», στα οποία ο ζωγράφος εκμεταλλεύεται δεξιοτεχνικά το φως του φεγγαριού ή του πυροφανιού για να αποδώσει με έντονη αντίθεση φωτός-σκιάς, την νυχτερινή όψη της θάλασσας.

Μία ιδιαίτερη ενότητα, τιτλοφορούμενη «Στη δίνη της Ιστορίας», με δύο ιστορικά ναυτικά θέματα δομείται αρθρωτά, διασυνδέοντας το ισόγειο με τον πρώτο όροφο: πρόκειται για δύο από τα πιο ξεχωριστά έργα της έκθεσης, την μνημειακή «Ναυμαχία της Σαλαμίνας», που ο Βολανάκης φιλοτέχνησε το 1882 και αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, μία από τις αριστουργηματικές συνθέσεις του, και την «Πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κ. Κανάρη».

Η έκθεση, με 57 επιλεγμένα έργα του ζωγράφου, έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Σε αυτήν περιλαμβάνονται ελαιογραφίες που ανήκουν στο Αρχηγείο Ναυτικού, τη Βουλή των Ελλήνων και την Τράπεζα της Ελλάδος. Αρχαίες ελληνικές τριήρεις, ιστιοφόρα, ατμόπλοια και βάρκες, σε θρυλικές ναυμαχίες, πυρπολήσεις αλλά και καθημερινές σκηνές έχουν «αράξει» στους καμβάδες του ζωγράφου.

Η έκθεση «Κωνσταντίνος Βολανάκης: Νόστος της θάλασσας, έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» αποτελεί την πρώτη παρουσίαση της δουλειάς του ζωγράφου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη. Την έκθεση θα συνοδεύσει έγχρωμος, πλήρως εικονογραφημένος δίγλωσσος (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογος. Κατά τη διάρκεια της θα προγραμματιστούν οργανωμένες ξεναγήσεις για ενήλικες και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων.

Συνδιοργανωτές της έκθεσης είναι ο Δήμος Χανίων, η Δημοτική Πινακοθήκη, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και η Περιφέρεια Κρήτης με την αρωγή του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ ανταπόκριση Α. Νομικού
Ελλάδα Χανιά 

«Ελα να μάθεις στην Πλατεία Βάθης τι ζωή περνώ»: Πέθανε ο σπουδαίος στιχουργός Μιχάλης Μπουρμπούλης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: