«Ούτε συζήτηση!» Δεν είναι ο Πούτιν – είναι σωσίας του αυτός που εμφανίζεται δημοσίως μετά την ανταρσία της Wagner, λένε εμπειρογνώμονες [videos]

FILE PHOTO: Ο Πούτιν, σε μια ασυνήθιστη σκηνή – φιλά κοπέλα και βγάζει σέλφι. Στιγμιότυπο από την επίσκεψή του στο Νταγκεστάν η οποία αναζωπύρωσε τη συζήτηση για σωσίες…EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Μετά την πρόσφατη ένοπλη εξέγερση της Wagner και την προέλασή της προς τη Μόσχα, ο  Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποίησε σωσία κατά την πρώτη  του δημόσια εμφάνιση αναφέρουν εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού Newsweek .

Ο λόγος γίνεται για την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Πούτιν στην νότια ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν εμφανιζόμενος για πρώτη φορά δημοσίως εκτός Κρεμλίνου μετά την ανταρσία του αρχηγού της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Έκτοτε έκανε άλλες τέσσερις εμφανίσεις, ενώ σήμερα δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες του  – αυτή τη φορά όμως μέσα στο Κρεμλίνο όπου αγκαλιάστηκε μ’ ένα 8χρονο κοριτσάκι…

Πάντως, όπως και να’ χει, η αμφιλεγόμενη επίσκεψη στο Νταγκεστάν έχει αναζωπυρώσει τις φήμες που επιμένουν ειδικά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ότι ο Πούτιν έχει και χρησιμοποιεί πολυάριθμους σωσίες σε δημόσιες εμφανίσεις του.

Ενώ το Κρεμλίνο αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς , οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η διαφορά μεταξύ της συνήθους συμπεριφοράς του Πούτιν και των πρωτοκόλλων ασφαλείας αποδεικνύει την εμπλοκή σωσία.

Ανησυχίες για ρωγμές στο Κρεμλίνο…

Οι ισχυρισμοί των ειδικών για χρήση σωσία από πλευράς του έτσι κι αλλιώς φοβικού και εμμονικού με την ασφάλειά του Πούτιν,  έρχεται μετά τις ανησυχίες για ρωγμές στη σταθερότητα του Κρεμλίνου μετά την ανταρσία της Wagner.

Τα βίντεο από την επίσκεψη του Πούτιν στο Νταγκεστάν προκάλεσαν ανησυχία σε διάσημους Ρώσους εθνικιστές στρατιωτικούς μπλόγκερ και δυτικούς δημοσιογράφους, οι οποίοι εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσον ήταν πράγματι ο Πούτιν, αφού ανέλυσαν την συμπεριφορά του ατόμου που εμφανίζεται στο βίντεο.

Στα βίντεο που κυκλοφορούν ευρέως, ο Πούτιν φαίνεται να έρχεται σε ένθερμη επαφή με μέλη του κοινού,  να σφίγγει τα χέρια με ενθουσιασμό και ακόμη και να φιλά μια μαθήτρια στο κεφάλι καθώς ποζάρουν για φωτογραφία.

  •  Αυτές οι ενέργειες έχουν τροφοδοτήσει αμφιβολίες σχετικά με την αυθεντικότητα του ατόμου που εμφανίζεται στο βίντεο.

Ο Μάθιου Γουάιμαν, ανώτερος λέκτορας πολιτικής με ειδίκευση στη Ρωσία στο Πανεπιστήμιο Keele του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι απολύτως βέβαιος ότι το άτομο που φαίνεται στο βίντεο είναι αναμφισβήτητα ένας σωσίας.

Ο Γουάιμαν υποστηρίζει ότι είναι ανήκουστο για τον Πούτιν να συμμετέχει σε μια δημόσια εκδήλωση λίγες μέρες αφότου η σταθερότητα της εξουσίας του απειλήθηκε από την εξέγερση της Wagner. Σύμφωνα με τον Γουάιμαν, ο Πούτιν, γνωστός για την προσοχή του, θα απέφευγε να εκτεθεί σε άγνωστες ομάδες ανθρώπων.

 Υποστηρίζοντας αυτή την άποψη και η Μαρίνα Μάιρον, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο King’s College του Λονδίνου, υπογραμμίζει αξιοσημείωτες αλλαγές στη συμπεριφορά του Πούτιν κατά την επίσκεψη στο Νταγκεστάν, ιδιαίτερα την πρωτοφανή διαχυτικότητά του όταν αλληλεπιδρά με το πλήθος.

Αυτές οι αποκλίσεις από τα καθιερωμένα μοτίβα συμπεριφοράς του Πούτιν οδήγησαν τους ειδικούς να αμφισβητήσουν την αυθεντικότητα του ατόμου που απεικονίζεται στο βίντεο.

 

 

Σωσίες της πανδημίας;

Έχουν εμφανιστεί ρεπορτάζ στο παρελθόν που υποστήριζαν ότι ο Πούτιν εφάρμοσε αυστηρά μέτρα καραντίνας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωναϊού για να προστατευτεί από κινδύνους μόλυνσης. Ήταν γνωστό ότι είχε επιβάλλει για τον εαυτό του ένα αδιαπέραστο φράγμα καραντίνας.

  • Ωστόσο, το βίντεο από το Νταγκεστάν δείχνει τον Πούτιν να βγάζει selfies και να αλληλεπιδρά στενά με απλούς ανθρώπους, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προηγούμενες πρακτικές του. Εν ολίγοις, αυτά δεν έχουν ξαναγίνει…

Οι παρατηρητές επισήμαναν επίσης  ότι οι κινήσεις του Πούτιν φαίνονται πιο άκαμπτες και ελεγχόμενες σε σύγκριση με τις προηγούμενες δημόσιες εμφανίσεις του.

Η χρήση σωσία από τον Πούτιν αποτελεί αντικείμενο εικασιών εδώ και χρόνια.

  • Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα ισχυριστεί ότι ο ηγέτης του Κρεμλίνου χρησιμοποιεί σωσίες, υποστηρίζοντας την παρουσία τουλάχιστον τριών διαφορετικών ατόμων που υποδύονται τον Πούτιν κατά τη διάρκεια δημόσιων εμφανίσεων. 

Οι θεωρίες γύρω από τη χρήση των σωσιών  από τον Πούτιν εστιάζονται συχνά σε λεπτομέρειες όπως οι χειρονομίες, η γλώσσα του σώματος και οι λοβοί των αυτιών.

Αν και είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί οριστικά η παρουσία ενός σωσία  κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Νταγκεστάν, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν μπορεί να υιοθέτησε σκόπιμα μια διαφορετική προσέγγιση για να ενισχύσει τη δημόσια εικόνα του.

Η εικαζόμενη χρήση σωσία κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου εγείρει ανησυχίες για τη σταθερότητα του Κρεμλίνου και τις επιπτώσεις των πρόσφατων γεγονότων.

Οι ειδικοί λένε ότι το Κρεμλίνο πιθανότατα προσπαθεί να προβάλει μια εικόνα ομαλότητας και συνέχειας μετά την εξέγερση της Wagner.

Το Newsweek απευθύνθηκε στο Κρεμλίνο για να σχολιάσει τους ισχυρισμούς, αλλά δεν έλαβε απάντηση τη στιγμή της δημοσίευσης.

Mε πληροφορίες από The Jerusalem Post/ Newsweek

Μυστήριος θάνατος υπουργού του Λουκασένκο: Ηταν ο οργανωτής της αεροπειρατείας στην πτήση Αθήνα – Βίλνιους της Ryanair το 2021

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: