Μυστήριος θάνατος υπουργού του Λουκασένκο: Ηταν ο οργανωτής της αεροπειρατείας στην πτήση Αθήνα – Βίλνιους της Ryanair το 2021

FILE PHOTO: Το αεροσκάφος της Ryanair λίγο μετά την προσγείωσή του στο Minsk. EPA/ONLINER.BY HANDOUT — BEST QUALITY AVAILABLE — HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Ο Λευκορώσος υπουργός που ήταν υπεύθυνος για την παράνομη εκτροπή πτήσης της Ryanair από Αθήνα για Βίλνιους, προκειμένου να συλληφθεί ο αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος Ραμάν Πρατάσεβιτς, πέθανε μυστηριωδώς.

Ο Αλεξέι Αβραμένκο πέθανε ξαφνικά στις 4 Ιουλίου σε ηλικία 46 ετών, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από την κυβέρνηση.

Το πρακτορείο δεν ανέφερε αιτία θανάτου.

  • Αυτός είναι ο δεύτερος αιφνίδιος ανεξήγητος θάνατος αξιωματούχων του Λουκασένκο μέσα σε ένα χρόνο. Τον Νοέμβριο του 2022 ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας Βλαντιμίρ Μακέι πέθανε από άγνωστα αίτια.

Ο Αβραμένκο ήταν υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Λευκορωσίας και από αυτή τη θέση βρέθηκε πίσω από την παράνομη εκτροπή της επιβατικής πτήσης FR4978 προς το αεροδρόμιο του Μινσκ στις 23 Μαΐου 2021, καθώς ταξίδευε από την Αθήνα στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

  • Αυτό σημαίνει ότι ως υπουργός Μεταφορών υπέβαλλε απευθείας αναφορά στον δικτάτορα της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο  όταν συνέβη το περιστατικό με την πτήση FR4978.
FILE PHOTO: Το αεροσκάφος της Ryanair λίγο μετά την προσγείωσή του στο Minsk. EPA/ONLINER.BY HANDOUT — BEST QUALITY AVAILABLE — HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ο Πρατάσεβιτς διηύθυνε ένα κανάλι στο Telegram που χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τους αντιπάλους του Λουκασένκο για να οργανώνονται οι μαζικότατες   διαδηλώσεις ενάντια στο εκλογικό πραξικόπημα του Αυγούστου 2020 που έδωσε στον  Λουκασένκο μια έκτη θητεία στην εξουσία.

FILE PHOTO: Στόχος της πρωτοφανούς κρατικής αεροπειρατείας από πλευράς Λευκορωσίας ήταν η σύλληψη του αντιπολιτευόμενου δημοσιογράφου Ρομάν Πορτάσεβιτς ο οποίος εικονίζεται σε παλαιότερη σύλληψή του. EPA/STRINGER *** Local Caption *** 53411871

Οι διαδηλώσεις, που διήρκεσαν για μήνες, ήταν η μεγαλύτερη μαζική κινητοποίηση και  αντίθεση στον  Λουκασένκο από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 1994.

Οι αρχές της Λευκορωσίας απάντησαν στις διαδηλώσεις με βάναυση καταστολή που οδήγησε στη σύλληψη περισσότερων από 35.000 ανθρώπων, σε χιλιάδες ξυλοδαρμούς από την αστυνομία και στο κλείσιμο δεκάδων μέσων ενημέρωσης και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Ο Πρατάσεβιτς ζούσε στην εξορία εκείνη την εποχή, αλλά μαζί με την κοπέλα του συνελήφθησαν, όταν η πτήση της Ryanair από την Ελλάδα στη Λιθουανία διατάχθηκε να προσγειωθεί στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, το Μινσκ. 

Οι αρχές της Λευκορωσίας δήλωσαν ότι υπήρχε απειλή για βόμβα, αλλά αργότερα δήλωσαν ότι δεν βρέθηκαν εκρηκτικά στο αεροσκάφος.

Το περιστατικό προκάλεσε οργή στις δυτικές χώρες – συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ – με αξιωματούχους να το καταδικάζουν ως ισοδύναμο με αεροπειρατεία.

  • Ο Πρατάσεβιτς προσήχθη σε δίκη με την κατηγορία της οργάνωσης ταραχών και της συνωμοσίας για την κατάληψη της εξουσίας. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση τον Μάιο του 2022.

Ο ιδρυτής του καναλιού Nexta Telegram, Stsiapan Putsila, και ένας άλλος συντάκτης του καναλιού, Yan Rudzik, καταδικάστηκαν ερήμην σε κάθειρξη 20 και 19 ετών αντιστοίχως. Και οι δύο παραμένουν εξόριστοι.

Μετά τη σύλληψη, ο Πρατάσεβιτς εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας πολλές φορές για να ομολογήσει , να καταγγείλει την αντιπολίτευση και να ζητήσει συγγνώμη από τον Λουκασένκο – εμφανίσεις που οι συγγενείς αλλά και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης είπαν ότι έγιναν υπό πίεση.

Τόσο ο Πρατάσεβιτς όσο και η κοπέλα του αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι  και τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Τον Μάιο του 2022, η κοπέλα καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση. Ζήτησε από τις αρχές της Λευκορωσίας να την εκδώσουν στη χώρα καταγωγής της, τη Ρωσία, για να εκτίσει εκεί το υπόλοιπο της ποινής της. Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας συμφώνησε. Δεν έγινε σαφές πότε θα μπορούσε να συμβεί αυτό.

Η αρχηγός της εξόριστης αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβιατλάνα Τσιχανόφσκαγια, χαρακτήρισε τις ποινές στους Πρατασέβιτς, Πούτσιλα και Ρούντζικ «περιφρόνηση της δικαιοσύνης» εκ μέρους του «καθεστώτος της Λευκορωσίας», το οποίο διεξήγαγε «ψεύτικη δίκη».

Η Τιχανόφσκαγια έγραψε σε ένα tweet ότι ο Πρατάσεβιτς ήταν «όμηρος του καθεστώτος από την αεροπειρατεία της Ryanair .

Τον περασμένο Μάιο, ο Πρατάσεβιτς ανακοίνωσε ότι είχε λάβει προεδρική χάρη, ανέφερε τότε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας.

«Κυριολεκτικά μόλις υπέγραψα όλα τα σχετικά έγγραφα ότι μου δόθηκε χάρη. Αυτά, φυσικά, είναι απλά υπέροχα νέα», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna λέει ότι σχεδόν 1.500 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί στη Λευκορωσία σε σχέση με δραστηριότητες της αντιπολίτευσης.

Αυτό περιλαμβάνει τον ιδρυτή της Viasna, Ales Bialiatski, έναν από τους βραβευμένους με Νόμπελ Ειρήνης 2022. Τον Μάιο καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών.

Με πληροφορίες από The Daily Mail

Η πιο υψηλή θερμοκρασία που έζησε ποτέ ο πλανήτης καταγράφηκε στις 3 Ιουλίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: