Ο Μιτεράν, ο Κολ, ο Ανδρέας Παπανδρέου ή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα αναζητούσαν ποτέ δουλειά στον ιδιωτικό τομέα; Διάττοντες αστέρες στο πολιτικό καμίνι…

epa10690401 A poster featuring former Prime Minster Boris Johnson pictured in London, Britain, 14 June 2023. EPA, NEIL HALL




Του ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ
Διευθυντή της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κάτι έχει αλλάξει στην πολιτική, και όχι μόνο στην Ελλάδα. Μέχρι πριν από μία δεκαετία περίπου, κανείς Eυρωπαίος πολιτικός, που είχε αναλάβει κάποια υψηλή θέση, δεν σκεπτόταν ότι μπορεί να χρειαστεί να βρει και μια κανονική δουλειά.

Η πολιτική ήταν ένα κλειστό σύστημα που εξασφάλιζε κάποιου είδους προστασία και σχετική μονιμότητα.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τον Μιτεράν, τον Κολ, τον Ανδρέα Παπανδρέου ή τον Κων. Καραμανλή να φεύγουν ξαφνικά από την πολιτική και να αναζητούν κάποια δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Είχαν αντοχή στον χρόνο και ένα στάτους που δεν επηρεαζόταν από το αν κέρδιζαν ή έχαναν εκλογές.

Κοιτάξτε τι συμβαίνει τώρα! Από πού να αρχίσει κανείς; Ο Μπόρις Τζόνσον, ένας πρωθυπουργός που εξελέγη με ισχυρή πλειοψηφία και εντολή, βρίσκεται εκτός Κοινουβουλίου επειδή –κυρίως– δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές του ανάγκες, αλλά και στο πόθεν έσχες.

  • Μια σειρά από ροκ σταρ της πολιτικής αποθεώθηκαν στο TikTok και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο τέλος δεν άντεξαν το καμίνι της πολιτικής.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ήταν ο νεότερος επικεφαλής κυβέρνησης παγκοσμίως και όλοι προέβλεπαν ότι το άστρο του θα έλαμπε στο ευρωπαϊκό πολιτικό στερέωμα για δεκαετίες. Σήμερα εργάζεται για ένα fund στην Καλιφόρνια.

Η πρώην Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν ήταν ένα ακόμη αστέρι που έλαμψε και έσβησε. Το φθινόπωρο θα αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματός της και θα αναζητήσει «μια καινούργια ζωή». Τα παραδείγματα είναι πολλά.

Το ερώτημα είναι γιατί· γιατί έχουμε τόσο πολλούς πολιτικούς ηγέτες μιας ή δύο χρήσεων το πολύ. Και γιατί, επίσης, η πιο δυναμική δημοκρατία και οικονομία στον κόσμο καταλήγει με δύο ηλικιωμένους διεκδικητές της προεδρίας.

Βασικός λόγος είναι η τοξικότητα. Είναι άλλο πράγμα να μπαίνεις στο καμίνι και άλλο σε θάλαμο αερίων, να εισπνέεις κάθε μέρα τοξικότητα χωρίς να μπορείς να βρεις πουθενά ιδιωτικότητα.

Αναρωτιέται κανείς αν Μιτεράν, Παπανδρέου κ.ά. θα άντεχαν σε αυτό το περιβάλλον, με τις αδυναμίες και τα πάθη τους σε κοινή θέα… Η πολιτική ήταν πάντοτε ένα σπορ για σκληρά παιδιά, αλλά τώρα δικαιολογεί και επίδομα επικινδυνότητας.

Και βέβαια, υπό κανονικές συνθήκες, δεν είναι ένα επάγγελμα που έχει σοβαρά οικονομικά οφέλη. Ειδικά στην εποχή μας, ακόμη και κάποια παράπλευρα προνόμια, του τύπου οι πτήσεις σε business class, μπαίνουν στο στόχαστρο της κριτικής.

  • Γιατί, όμως, πολλά αστέρια της πολιτικής λιώνουν όταν φτάνουν ψηλά; Ισως γιατί είναι προϊόντα και σκλάβοι της υπερεπικοινωνίας. Ξεχνούν ότι η πολιτική είναι μαραθώνιος, απαιτεί στρατηγική και ότι στο τέλος κρίνονται από τις πράξεις και τα έργα.

Το να χρησιμοποιείς το TikTok σαν μέσο είναι αναγκαίο και ανοίγει δρόμους επικοινωνίας. Αν όμως είσαι προϊόν του TikTok και μόνο, δεν θα αντέξεις στον χρόνο.

Στην εποχή μας, μπορείς να κάνεις πολιτική καριέρα εάν έχεις «άστρο», αλλά ο κίνδυνος να μπεις στην κατηγορία των διαττόντων αστέρων που αναζητούν κάποια δουλειά είναι μεγάλος.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το τουρκολάγνο ΝΑΤΟ «εξαφάνισε» την Κύπρο από τους χάρτες του! Ευθυγράμμιση με το τουρκικό αφήγημα για τη δήθεν «εκλιπούσα» Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία αντέχει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: