Ο Ερντογάν επαναπροσδιορίζει τις σχέσεις της Τουρκίας και της Δύσης: Κάνει τώρα το καλό παιδί για να πάρει πρόσκληση ώστε να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο μέχρι το τέλος του χρόνου

FILE PHOTO: epa10741858 Islamist President of Turkey Recep Tayyip Erdogan attends a press conference during the NATO’s summit in Vilnius, Lithuania, 12 July 2023. EPA, TIM IRELAND




Της ASLI AYDINTASBAS, Washington Post

Ο βασικός στόχος του Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) είναι ξεκάθαρος εδώ και καιρό: Χρειάζεται τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) για να του πουλήσουν τα F-16.

Για πολλούς νομοθέτες όμως, στο Κογκρέσο, η Τουρκία έχει υπάρξει «άπιστος σύμμαχος» και εκφράζουν επιφυλάξεις για την δημοκρατική οπισθοδρόμηση της Τουρκίας και την απειλητική της ρητορική έναντι των γειτόνων της, στους οποίους περιλαμβάνεται η Ελλάδα.

Σύμφωνα με πηγές της αρθρογράφου, ο Λευκός Οίκος σημείωσε πρόοδο το Σαββατοκύριακο πείθοντας τους ηγέτες του Κογκρέσου, και ειδικότερα τον Ρόμπερτ Μενέντεζ (Bob Menendez), ότι είναι καλύτερο να κρατηθεί η Τουρκία εντός του ΝΑΤΟ, προχωρώντας με την πώληση.

(Σ.Σ.: Στο σημείο αυτό η αρθρογράφος κάνει λάθος. Ο γερουσιαστής Μενέντεζ δεν έχει κάνει καμία συμφωνία με τον Λευκό Οίκο. Πρώτον θα τοποθετηθεί όταν η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ψηφίσει υπέρ της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Και δεύτερον, η ψήφος του θα εξαρτηθεί στο κατά πόσον υπάρχει πραγματική αμερικανική εγγύηση από την αμερικανική κυβέρνηση).

Τα μαχητικά F-16 μπορεί να μην δοθούν αμέσως, αλλά είναι πιθανό να δόθηκαν ισχυρές διαβεβαιώσεις ότι τελικά θα παραδοθούν. Ο Erdogan ενδεχομένως να εξασφάλισε και κάποιες παραχωρήσεις από την Ευρώπη.

  • Ως μέρος της συμφωνίας, η Σουηδία συμφώνησε να υποστηρίξει την επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης  της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ.). Με την Ουάσιγκτον να ασκεί πιέσεις παρασκηνιακά, γίνεται αντιληπτό ότι και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ανοιχτά σε διαπραγματεύσεις. 

Το συμπέρασμα της Aydintasbas είναι ότι έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας προκειμένου να υπάρξει μία προσπάθεια αντιστροφής της οπισθοδρόμησης της Τουρκίας. 

Σύμφωνα με την αρθρογράφο, ο Erdogan, το Σαββατοκύριακο, έδειξε ότι μπορεί να είναι ένας κρίσιμης σημασίας εταίρος για την Ευρώπη δείχνοντας αλληλεγγύη για την Ουκρανία.

Υπέγραψε νέες συμφωνίες για την άμυνα και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, και επιτρέποντας τον επαναπατρισμό αρκετών Ουκρανών στρατιωτικών διοικητών οι οποίοι κρατούνταν στην Κωνσταντινούπολη, ως μέρος της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων με την Ρωσία,  προκάλεσε την οργή του Κρεμλίνου. 

Ο Erdogan γνωρίζει ότι οι ατελείωτες γεωπολιτικές ακροβασίες του έχουν απομακρύνει την Ευρώπη, η οποία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Τουρκίας. Δεν έκανε καλή εκτίμηση για το πόσο ενωμένο θα είναι το ΝΑΤΟ έναντι της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και πόσο κάτι τέτοιο έχει προκαλέσει την αντίδραση της Ευρώπης. Τελικά, ο Erdogan, αναφέρεται, είναι πραγματιστής.

Με μία ασταθή Ρωσία στην πόρτα του και μία προβληματική οικονομία στο εσωτερικό, γνωρίζει ότι η Τουρκία χρειάζεται καλύτερες σχέσεις με την Δύση. Στη Σύνοδο Κορυφής του Vilnius, o Erdogan θα χειροκροτηθεί ως πολιτικός άνδρας και μπορεί να χρησιμοποιήσει το momentum για να δει, τι άλλες συμφωνίες μπορεί να κάνει. Αλλά το παράθυρο ευκαιρίας για καλύτερες σχέσεις με το ΝΑΤΟ και τη Δύση δεν θα είναι ανοιχτό για πάντα. 

Η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει προθυμία, να εργαστεί και στα εσωτερικά ζητήματα. Το αίτημα της για απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες από την ΕΕ, θα πρέπει να συνοδεύεται με ουσιαστικές αλλαγές στον  δρακόντειο αντιτρομοκρατικό της νόμο. Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι, θα ήταν φρόνιμο να εξετάσουν προσεκτικά τι θα ήταν πρόθυμος να διαπραγματευθεί ο Erdogan. 

  • Η συμφωνία με τη Σουηδία, δυνητικά, ενέχει την πιθανότητα η Τουρκία να ευθυγραμμιστεί περαιτέρω στο θέμα της Ουκρανίας, και να αντιτεθεί στην Ρωσία, στη Συρία και τη Μαύρη Θάλασσα. 

Αυτό δεν είναι μικρό πράγμα, και η Διοίκηση Biden θα πρέπει να αισθάνεται δικαιολογημένα υπερήφανη που το πέτυχε. Ο Biden και ο Erdogan πρόκεινται να συναντηθούν στο Vilnius, και o Erdogan, ενδεχομένως να λάβει πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο για αργότερα, εφέτος.

Αν  και οι δύο, η Δύση και η Τουρκία, παίξουν σωστά τα χαρτιά τους, ένας ευρύτερος επαναπροσδιορισμός μπορεί να βρίσκεται στο προσκήνιο.

ΠΗΓΗ: Ανάλυση της Asli Aydintasbas στην εφημερίδα Washington Post με τίτλο “How the Biden administration sealed the Sweden deal with Erdogan”. Κεντρική θέση της αρθρογράφου είναι ότι έχει έρθει η στιγμή ενός επαναπροσδιορισμού (reset) των σχέσεων Τουρκίας και Δύσης, ενώ θεωρεί ότι ο Erdogan ενδεχομένως να λάβει πρόσκληση να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον μέσα στη χρονιά. 

Τα 12.000 ψέμματα του Ερντογάν για τα F-16: Ο ψευτονταής της Μεσογείου απειλεί καθημερινά και επί χρόνια την Ελλάδα με αυτά τα αεροσκάφη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: