Ο δείκτης ξαναδείχνει ειρήνη στο Αιγαίο; Τούρκος αρθρογράφος φίλος του Ερντογάν θυμίζει ότι η Ελλάδα και η Τουρκία ακύρωσαν στρατιωτικές ασκήσεις…

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δηλώσεις μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και την Τουρκία, ξαναγεννήθηκαν οι ελπίδες για ειρήνη στο Αιγαίο. Η πρώτη συνάντηση μετά την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν και του Κυριάκου Μητσοτάκη πρόκειται να γίνει στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας στο Βιλνίους.

Έτσι ξεκινά το αρθρο γνώμης του προβεβλημένου αρθρογράφου Aydin Hasan της ευρείας κυκλοφορίας, φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Milliyet, με τίτλο «Ο δείκτης ξαναδείχνει ειρήνη στο Αιγαίο». Αναφέρει τα εξής:

Μετά τις εκλογές, οι δύο πλευρές του Αιγαίου ήρθαν σε συμφωνία ώστε να μεταφερθεί ο διάλογος που λάμβανε χώρα τους τελευταίους μήνες σε επίπεδο ηγετών. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθούν σε διμερή συνάντηση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Λιθουανία στις 11-12 Ιουλίου.

Σε περίπτωση όπου εξελιχθεί θετικά η συνάντηση αυτή, ενδέχεται τους επόμενους μήνες να πραγματοποιηθεί περαιτέρω συνάντηση συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.[…] Στις δεύτερες εκλογές, το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Μητσοτάκη, κέρδισε την πλειοψηφία στη Βουλή.

Στο τηλεφώνημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου τον κάλεσε προκείμενου να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του, προσδιορίστηκε και η ημερομηνία της συνάντησής τους για τις 11-12 Ιουνίου στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

  • Μετά από τον σεισμό

Μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στο Καχραμανμαράς και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα, οι σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας μπήκαν σε θετικό κλίμα.

Στις 12 Φεβρουαρίου ο (τότε) Έλληνας υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε την σεισμόπληκτη περιοχή . Ο ΥΠΕΞ της εποχής Mevlut Cavusoglu και ο Δένδιας έκαναν κοινή δήλωση Τύπου στο Χατάι.

Στις 4 Απριλίου, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο στη σεισμόπληκτη περιοχή.

Στις 4 Απριλίου, ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, επισκέφθηκε επίσης την περιοχή του σεισμού και συναντήθηκε με τον τότε υπουργό Εσωτερικών Süleyman Soylu.

  • Δεν πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις

Η Ελλάδα κάθε χρόνο κατά τους μήνες Μάϊου-Ιούνιου πραγματοποίει διακλαδικές ασκήσεις με την ονομασία «ΚΑΤΑΙΓΙΣ» καλύπτοντας όλη την θάλασσα του Αιγαίου.

Ωστόσο φέτος η Ελληνική Κυβέρνηση πραγματοποίησε δραστηριότητες μικρότερης κλίμακας για την διατήρηση των προτύπων εκπαίδευσης στο Αιγαίο.

To TCG ANADOLU είχε προγραμματίσει να συμμετάσχει στην άσκηση «DENİZKURUDU» [«Θαλασσόλυκος»] στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο μεταξύ 1-9 Ιουνίου. Στην άσκηση αυτήν θα συμμετείχαν 107 πολεμικά πλοία, εκατοντάδες πολεμικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και SİHA και 18.000 άτομα προσωπικό.

Ωστόσο μετά το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε και ως κίνηση καλής θελήσεως μεταξύ των δυο χωρών, η τεράστια αυτή άσκηση ματαιώθηκε.

  • Μεταφορά σε επίπεδο ηγετών

Με τη συνάντηση που πρόκειται να διεξαχθεί στο Βίλνιους, ο διάλογος που αποκαταστάθηκε μετά τις εκλογές στις δύο χώρες θα μεταφερθεί σε ηγετικό επίπεδο.

Σε περίπτωση όπου η συνάντηση αύτη εξελιχθεί θετικά προβλέπεται να συνεδριάσει εκ νέου το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στα τέλη του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο.

  • Η συνάντηση στο Κιόσκι του Βαχντετίν

Η συνάντηση χωρίς γραβάτες του Ερντογάν με τον Μητσοτάκη στις 13 Μαρτίου 2022, στο Κιόσκι του Βαχντετιν στην Κωνσταντινούπολη, ήταν πολύ σύντομη.

Ο Μητσοτάκης είχε δηλώσει τότε τα εξής: «Είχαμε μια θετική και ειλικρινή συνάντηση με τον Ερτνογάν. Συμφωνήσαμε ότι είναι πιο σημαντικό να επικεντρωνόμαστε στα θέματα που μας ενώνουν παρά στα θέματα που μας χωρίζουν».

Ο λόγος που κόπηκαν οι πολιτικοί δεσμοί ήταν ότι αμέσως μετά από αυτές τις δηλώσεις ο Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, προσπάθησε να εμφανίσει την Τουρκία ως μια επιθετική χώρα. Αυτός ήταν ο λόγος που έκανε τον Ερντογάν να πει «Μητσοτάκης γιοκ», δηλαδή: «Δεν υπάρχει πλέον για εμένα ο Μητσοτάκης. Δεν θα συμφωνούσα ποτέ να κάνω μια συνάντηση μαζί του».

Ωστόσο με το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε μετά τον σεισμό και αφού ο Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα ήθελε να ξανασυναντηθούν, η ένταση μεταξύ των δύο αρχηγών μειώθηκε.

  • Τα πρότζεκτ που αναβλήθηκαν

Λόγω της έντασης που προέκυψε πέρυσι, η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο του 2022.

Στην ατζέντα της συνάντησης ήταν: Η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών στα 7 δισ. δολάρια και στη συνέχεια στα 10 δισ. δολάρια. Η έναρξη δρομολογίων πλοίων για μεταφορά φορτίου και επιβατών μεταξύ Σμύρνης και Θεσσαλονίκης. Η δημιουργία γραμμής τραίνων υψηλής ταχύτητας μεταξύ Κωνσταντινούπολης – Θεσσαλονίκης. Η κατασκευή δεύτερης γέφυρας αυτοκινητοδρόμου στη συνοριακή διάβαση Κήπων – Ύψαλα και, τέλος, αύξηση των αεροπορικών πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών.

ΠΗΓΗ: Milliyet Aydin Hasan

Ποιος τον ρώτησε; Προαναγγέλλει την αποστασιοποίησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αντώναρος: «Αν είχαν κουκούτσι μυαλό οι επίδοξοι διάδοχοι…»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: