Ο Αντώνης Μανιτάκης για τους ακροδεξιούς «Σπαρτιάτες»: Οι δύο λόγοι που ο Αρειος Πάγος δεν μπορεί να ακυρώσει την εκλογή τους

File photo: Ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΤΑΛΑΕΒΙΤΣ ΙΓΚΟΡ




Την εκτίμηση ότι για το θέμα του κόμματος «Σπαρτιάτες» θα γίνουν ενστάσεις και προσφυγές στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά δύσκολα θα ανακύψει οποιοδήποτε θέμα (π.χ ακύρωσης της εκλογής), εξέφρασε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Συνταγματιολόγος Αντώνης Μανιτάκης.

Και πρόσθεσε: «Ενδεχομένως να κάνει προσφυγή και ο ίδιος ο Κασιδιάρης αν θέλει να πάει στην Ευρώπη, στο Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Μπορεί να το κάνει αυτό και να δείξει ότι δεν έχει σχέση με τους Σπαρτιάτες. Νομικά δεν πιστεύω ότι ο Άρειος Πάγος θα μπορούσε να ακυρώσει τώρα την εκλογή του κόμματος αυτού, τη συμμετοχή τους στην κατανομή των εδρών, για δύο λόγους κατά τη γνώμη μου. Ο ένας είναι ότι για να το κάνει θα πρέπει να έχει αδιάσειστα στοιχεία ότι είναι πραγματικός ηγέτης ο Κασιδιάρης. Πρέπει να έχει πειστήρια το Δικαστήριο.

Δεν νομίζω ότι έχει τέτοια πειστήρια τώρα, που να αποδεικνύει πράγματι ότι ο Κασιδιάρης έχει ιδρύσει, είναι πραγματικός ηγέτης, αντικειμενικά κριτήρια. Και το δεύτερο είναι, όταν το κόμμα αυτό έχει επιτραπεί ήδη από τον Άρειο Πάγο σύμφωνα με τα τυπικά κριτήρια και τον τυπικό έλεγχο που κάνει ο Άρειος Πάγος, θα είναι πολύ δύσκολο για τον Άρειο Πάγο, να επικαλεστεί άλλα εκτός από αυτά τα έλαβε υπόψη του.

Διότι την προηγούμενη φορά, πήγαν τα κριτήρια στην ανακήρυξη του κόμματος. Το τρίτο είναι, ότι αυτή τη στιγμή για να γίνει κάτι τέτοιο, για να διαπιστωθεί ότι παρανόμως συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία το κόμμα αυτό, πρέπει να ξαναγίνουν εκλογές σε όλη τη χώρα. Άρα για λόγους νομικούς αλλά και πραγματικούς θεωρώ αδύνατον να ανακύψει οποιοδήποτε ζήτημα στον Άρειο Πάγο για τους Σπαρτιάτες» επισήμανε ο κ. Μανιτάκης.

Οι αλλαγές που θέλει ο Μητσοτάκης σε εκλογικό νόμο και Σύνταγμα: Συνταγματική η αύξηση του 3% σε 5% λέει ο Μανιτάκης, δεν χρειάζεται καν αυξημένη πλειοψηφία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: