Το γερμανικό Spiegel προσπαθεί να πάρει εκδίκηση για το ψέμα με τη “νεκρή Μαρία”: “Βλέπει” λάθη του Λιμενικού στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου

FILE PHOTO: Λιμενικοί συνοδεύουν σε αυτοκίνητα τους φερόμενους ως διακινητές έξω από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023. EPA, GIANNIS KOLESIDIS




Στην ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel δημοσιεύεται εκτενές ρεπορτάζ κατόπιν έρευνας δημοσιογραφικής ομάδας του Spiegel και των Lighthouse Reports, Reporters United, El Pais, Siraj (δίκτυο Σύρων δημοσιογράφων) και της εκπομπής „Monitor“ της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, σχετικά με το πρόσφατο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου.

Η έρευνα των δημοσιογράφων καταλήγει στο συμπέρασμα ότι έγιναν -αν μη τι άλλο- πολύ σοβαρά λάθη από την πλευρά του ελληνικού Λιμενικού, ενώ το ρεπορτάζ βασίζεται σε μαρτυρίες επιζώντων του ναυαγίου και στην εξέταση οπτικοακουστικού υλικού και των πρακτικών από τις καταθέσεις των επιζώντων.

Κάποιοι από τους επιζώντες υποστηρίζουν ότι το Λιμενικό ήταν αυτό που προκάλεσε την ανατροπή του αλιευτικού, άλλοι τονίζουν ότι οι ελληνικές Αρχές καθυστέρησαν την επιχείρηση διάσωσης, ενώ εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες ως προς την προθυμία των Αρχών να υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεσης, καθώς μάλιστα διατυπώνεται η υποψία ότι το Λιμενικό διαστρέβλωσε τις καταθέσεις των επιζώντων.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το Λιμενικό γνώριζε ήδη από τις 13 Ιουνίου, μία ημέρα πριν το ναυάγιο, ότι το σκάφος κινδύνευε, ενώ διασωθέντες δηλώνουν ότι η προσπάθεια του λιμενικού να ρυμουλκήσει το σκάφος, με μεγάλη ταχύτητα και κάνοντας ελιγμούς, προκάλεσε την ανατροπή του.

Από την πλευρά του το Λιμενικό παρουσίασε μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων, όπως επισημαίνεται, αναφέροντας στα πρακτικά του ότι το σκάφος βρισκόταν σε σταθερή πορεία και κατόπιν ανετράπη, χωρίς όμως να καταγράφεται η αιτία της ανατροπής.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δε, παραδέχθηκε ότι το Λιμενικό έριξε σκοινί στο σκάφος, όχι όμως για να το ρυμουλκήσει, ενώ εκπρόσωπος του Λιμενικού δήλωσε στο CNN ότι ενδεχομένως να προκλήθηκε πανικός στο κατάστρωμα που οδήγησε στην ανατροπή.

Το Spiegel σημειώνει ότι δεν υπάρχουν καθοριστικές αποδείξεις για τις δύο εκδοχές, σχολιάζει όμως ότι εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο ευσταθεί η εκδοχή των ελληνικών Αρχών, ακόμα και από την Frontex.

Λόγος γίνεται για τα όσα δήλωσε η Frontex περί προσφοράς βοήθειας, την οποία αρνήθηκε το Λιμενικό, αλλά και για το drone που εστάλη τελικά σε άλλο περιστατικό και παρατίθεται δήλωση αξιωματούχου στις Βρυξέλλες, ο οποίος τονίζει ότι δεν πρόκειται για σύμπτωση, καθώς συστηματικά οι ελληνικές Αρχές διώχνουν τις μονάδες της Frontex, ιδίως σε περιπτώσεις που κατόπιν αποδεικνύεται ότι είναι αμφιλεγόμενες.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται και στην κατηγορία περί pushbacks σε βάρος της Ελλάδας και σημειώνει ότι πρόσφατα ο Εντεταλμένος της Frontex για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα συνέστησε αναστολή της συνεργασίας της Υπηρεσίας με τις ελληνικές Αρχές, καθώς και ότι η Frontex έστειλε στην Ελλάδα ομάδα προκειμένου να πάρει καταθέσεις από επιζώντες.

Τα έως τώρα αποτελέσματα αυτής της έρευνας της Frontex έρχονται σε αντίθεση με την ελληνική εκδοχή, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο δύο στελέχη της Frontex.

Οι περισσότεροι επιζώντες δεν θεωρούν ότι θα υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεσης, επισημαίνεται στη συνέχεια, ενώ λόγος γίνεται για μαρτυρίες των επιζώντων ότι το Λιμενικό προκάλεσε την ανατροπή του αλιευτικού, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στα πρακτικά των καταθέσεων, ενώ συχνά το λεκτικό που χρησιμοποιείται στις καταθέσεις είναι ακριβώς το ίδιο, παρόλο που οι μεταφραστές ήταν διαφορετικοί, και μάλιστα σε μία περίπτωση ανέλαβε χρέη μεταφραστή υπάλληλος του Λιμενικού, αναφέρει το Spiegel.

Τέλος, σημειώνεται ότι απαντώντας σε σχετικό ερώτημα οι ελληνικές Αρχές δήλωσαν ότι δεν μπορούν να δώσουν πληροφορίες γιατί πρόκειται για εμπιστευτική έρευνα.

ΠΗΓΗ: SPIEGEL – “We Thought They Knew What They Were Doing”

Γιατί ο πρωθυπουργός της Σουηδίας ήταν “μέσα στη τρελή χαρά” στις Βρυξέλλες; Εάν ο Ερντογάν αλλάξει γνώμη και πει το “ναι” τότε θα χάσουν η Ελλάδα και η Κύπρος (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: