Ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τον “φάκελο της Κύπρου” όταν οι προκάτοχοι του είχαν αρνηθεί: Για 41 χρόνια ήταν απόρρητα τα έγγραφα της προδοσίας της Χούντας

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέρχεται από το Ζάππειο Μέγαρο όπου έδωσε συνέντευξη τύπου στην οποία ανακοίνωσε την παραίτησή του από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Του ΓΙΑΝΝΑΚΗ Λ. ΟΜΗΡΟΥ*

Με αφορμή την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρώ ότι είναι χρέος μου να υπομνήσω ότι ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας τερμάτισε την απαράδεκτη άρνηση των προκατόχων του να συμφωνήσουν σε παράδοση του υλικού του «φακέλου της Κύπρου» στην Κυπριακή Βουλή.

Δηλαδή τα πλήρη πρακτικά της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για την προδοσία της Κύπρου. Ιδού τα γεγονότα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολιτευτικής περιόδου, μετά τη διερεύνηση του Φακέλου της Κύπρου, υπήρχε μια σκιά στις σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής και της Ελληνικής Βουλής.

  • Αιτία, η άρνηση της Βουλής των Ελλήνων να ανταποκριθεί στο αίτημα της Κυπριακής Βουλής και να της παραδώσει το υλικό το οποίο είχε συλλέξει η «Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή» της Βουλής των Ελλήνων για την προδοσία της Κύπρου, παρά τις επανειλημμένες και έντονες οχλήσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μάλιστα, επί των ημερών του αείμνηστου Σπύρου Κυπριανού στην Προεδρία της Βουλής, είχε δημιουργηθεί κλίμα σοβαρής έντασης και δημόσιων αντεγκλήσεων με την Αθήνα για το θέμα αυτό.

Ευρισκόμενος στην Αθήνα το 2015, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, όταν το αντίστοιχο αξίωμα στην Ελληνική Βουλή κατείχε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, έθεσα ως στόχο να την πείσω για την ανάγκη να δοθεί τέρμα σε αυτή την ιστορική εκκρεμότητα. Πολύ διακριτικά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, συμφωνήσαμε ότι το θέμα έπρεπε να λήξει.

Δεδομένου ότι σε κοινοβουλευτικά συστήματα τον καθοριστικό λόγο για τις σημαντικές αποφάσεις της Βουλής έχει ο πρωθυπουργός, επιδίωξα να συναντήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Του εξήγησα ότι ήταν αδιανόητο να υπάρχουν οποιεσδήποτε αναστολές ή δισταγμοί στο να δοθεί στην Κύπρο το υλικό του Φακέλου, δεδομένου μάλιστα ότι οι όποιοι φόβοι για τυχόν διασάλευση των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είχαν ξεπεραστεί από δημόσιες τοποθετήσεις και ομολογίες Αμερικανών αξιωματούχων.

Ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε. Κι έτσι, στις 21 Ιανουαρίου 2016, στην Αθήνα, προχωρήσαμε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση στη συνομολόγηση Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, για την ψηφιοποίηση και παράδοση στον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής ολόκληρου του συλλεγέντος υλικού από την «Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή», για τον Φάκελο της Κύπρου.

Με αυτόν τον τρόπο τερματίστηκε μια ιστορική εκκρεμότητα, δεκαετίες μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

* Πρώην Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Εξήγγειλε και υλοποίησε το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου, που ακύρωσε ο Σημίτης: Στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, που αναδείχθηκε σε εθνικό ηγέτη…

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου είναι απαράδεκτος, πρόδωσε μία χαροκαμένη μάνα: Αν «έκανε ό,τι μπορούσε», δεν κάνει… Να πάει σπίτι του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: