Νέα προειδοποίηση του Προέδρου Μπάιντεν στον Σι Τζινπίνγκ: Του διεμήνυσε να «προσέχει» διότι η κινεζική οικονομία «εξαρτάται» από τις δυτικές επενδύσεις!

epa10733201 US President Joe Biden delivers remarks on lowering health care costs during an event in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 07 July 2023. EPA, SHAWN THEW




Ο Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε νωρίτερα φέτος στον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, μετά την επίσκεψη του δεύτερου στη Μόσχα και τη συνάντησή του με τον αρχηγό του ρωσικού κράτους Βλαντίμιρ Πούτιν, να «προσέχει».

H κινεζική οικονομία «εξαρτάται» από τις δυτικές επενδύσεις, ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο CNN, το συγκεκριμένο απόσπασμα της οποίας μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο.

«Είπα: Αυτή δεν είναι απειλή. Είναι παρατήρηση», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν.

«Αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, 600 αμερικανικές εταιρείες αποσύρθηκαν από τη Ρωσία. Και μου έχεις πει ότι η οικονομία σου εξαρτάται από τις επενδύσεις από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Λοιπόν, πρόσεχε. Πρόσεχε», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν τάχθηκε σήμερα από το Πεκίνο υπέρ ενός «υγιούς ανταγωνισμού» ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, χώρα από την οποία οι ΗΠΑ είναι «σχεδόν αδύνατο» να αποσυνδεθούν, παρά τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα σ’αυτές τις δύο μεγαλύτερες παγκόσμιες δυνάμεις.

«Επιθυμούμε έναν υγιή οικονομικό ανταγωνισμό, όχι το νόμο του ισχυρότερου, με ένα σύνολο δίκαιων κανόνων, που να μπορεί να ωφελήσει και τις δύο χώρες», δήλωσε η Γέλεν στη διάρκεια συνάντησής της στο Πεκίνο με τον κινέζο πρωθυπουργού Λι Τσιάνγκ, ο οποίος είναι στη χώρα του αρμόδιος ειδικά για τα οικονομικά ζητήματα.

Η υπουργός Οικονομικών, η οποία πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή της στην Κίνα αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2021, ζήτησε επίσης οι «διαφωνίες» να «μη επιδεινώσουν αχρείαστα» τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται ενώ αμερικανοί πολιτικοί αξιωματούχοι ζητούν εδώ και μήνες να μειωθεί η εξάρτηση της Ουάσινγκτον από τη γιγάντια χώρα της Ασίας, με φόντο την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων.

Η Γέλεν ζήτησε να υπάρξει σύνεση στο σημείο αυτό. «Μια αποσύνδεση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα ήταν αποσταθεροποιητική για την παγκόσμια οικονομία», προειδοποίησε.

Η επίσκεψή της πραγματοποιείται μερικές εβδομάδες έπειτα από εκείνη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να αποκαταστήσει άμεσες επαφές με το Πεκίνο, έπειτα από τρία χρόνια σχεδόν πλήρους απομόνωσης της Κίνας λόγω της υγειονομικής κρίσης.

«Στην κυβέρνηση Μπάιντεν, η κα Γέλεν μοιάζει να είναι πιο ρεαλίστρια» απ’ ό,τι άλλοι, υπογραμμίζει μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τάο Ουενζάο, μέλος της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών.

«Η επίσκεψή της είναι ευπρόσδεκτη και από πρακτική άπόψη αναμένεται ότι θα επιτρέψει στα δύο μέρη να πλησιάσουν το ένα το άλλο», εκτιμά.

«Πιστεύω πως αναδιαμορφώνουμε τις σινοαμερικανικές σχέσεις», πρόσθεσε ο Τάο.

Σήμερα το πρωί, η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών είχε ήδη μια «πραγματική συζήτηση» με τον πρώην ομόλογό της, τον πρώην αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε, και με τον απερχόμενο διοιητή της κινεζικής κεντρικής τράπεζας Γι Γκανγκ, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών.

«Συζήτησαν για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και γι’ αυτές των ΗΠΑ και της Κίνας αντιστοίχως», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Reuters και το AFP
Ουάσιγκτον, United States – Πεκίνο, China

Ο υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ τηλεφώνησε εκτάκτως στον Έλληνα Πρωθυπουργό: Τι συζητήθηκε στο βραδυνή συνομιλία των δύο ανδρών;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: