Μετά την κατακραυγή αλλάζει στάση ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου: Θα ασκηθούν ιδιωτικές διώξεις για το θάνατο του στρατιώτη Θανάση Νικολάου

Η μητέρα του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου διαδηλώνει ζητώντας την τιμωρία των δολοφόνων του. Φωτογραφία μέσω του Φιλελεύθερου




Οριστικά την ερχόμενη εβδομάδα καταχωρούνται οι ιδιωτικές ποινικές διώξεις κατά τεσσάρων προσώπων σε σχέση με τις αρχικές έρευνες για τον θάνατο του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου το 2005, αναφέρει σε ρεπορτάζ η εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Χρίστος Τριανταφυλλίδης έχει καταλήξει στις κατηγορίες που θα περιλαμβάνει το κατηγορητήριο και απομένει να ξεκαθαρίσει κατά πόσον η άσκηση ιδιωτικής ποινικής δίωξης θα γίνει κατά τεσσάρων προσώπων ή κατά πέντε.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος είχε καταδικαστεί από το ΕΔΑΔ για πλημμελή διερεύνηση της υπόθεσης, με την οικογένεια να καταχωρεί αστική αγωγή κατά της Δημοκρατίας αξιώνοντας αποζημιώσεις.

Όσον αφορά στην αγωγή αυτή, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης έδωσε οδηγίες και πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα, η πλευρά της Δημοκρατίας να αλλάξει στάση και αντί ένσταση που υπέβαλλε τόσο καιρό, να δηλωθεί ότι όντως υπήρξε αμέλεια από πλευράς Δημοκρατίας στον χειρισμό της υπόθεσης.

Αυτό, εκτιμάται ότι θα έχει θετική εξέλιξη, τόσο στην καταχώρηση ιδιωτικής ποινικής υπόθεσης όσο και στην ίδια την αγωγή, αφού ανοίγει πλέον ο δρόμος για συμβιβαστική απόφαση.

Σημειώνεται ότι αυτή η αλλαγή στάσης του Γενικού Εισαγγελέα δεν είναι η πρώτη επί της υπόθεσης, αφού παλαιότερα υποβαλλόταν ένσταση στο Δικαστήριο για την εκταφή των λειψάνων του Θανάση, όπως και για την μεταφορά τους στην Ελλάδα.

Αυτά άλλαξαν αφού ήρθη η ένσταση, ενώ παράλληλα, διορίστηκαν ποινικοί ανακριτές αυτοί που υπέδειξε η οικογένεια και ακολούθως έγινε νέα ποινική ανάκριση από την Αστυνομία, όπως ζητούσαν οι ποινικοί ανακριτές.

Όπως δήλωσε στον «Φιλελεύθερο» ο κ. Τριανταφυλλίδης, η κατηγορία που θα περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο θα αφορά κατ’ ισχυρισμό παραβίαση υπηρεσιακού καθήκοντος. Η υπόθεση θα καταχωρηθεί στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας, θα πάρει αριθμό και θα ορίστει η πρώτη εμφάνιση. Στη συνέχεια τα κατηγορητήρια θα επιδοθούν στους επηρεαζόμενους και θα κλητευθούν.

Όπως εξήγησε, η διαφορά με την κανονική δίωξη είναι πως στην ιδιωτική ποινική δίωξη δεν υπάρχει ανάμειξη της Αστυνομίας. Οι ποινικές διώξεις θα στρέφονται κατά τριών πρώην μελών της Αστυνομίας, που κατά τον επίδικο χρόνο κατείχαν θέσεις – κλειδιά στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού, και είχαν την ευθύνη των οδηγιών για τον τρόπο που διερευνήθηκε ο θάνατος του Θανάση.

Επίσης θα ασκηθεί και κατά ιδιώτη ιατροδικαστή. Τότε, όπως φάνηκε και από την πρώτη θανατική ανάκριση, ο θάνατος του 26χρονου αποδόθηκε ως αιφνίδιος με πιθανή αιτία την πτώση από ύψος. Ωστόσο, 16 χρόνια αργότερα και μετά από εξειδικευμένες εξετάσεις στην Ελλάδα του υοειδούς οστού, ο θάνατός του αποδόθηκε σε στραγγαλισμό, αφού το οστό αυτό ήταν σπασμένο.

Στο μεταξύ, σε χθεσινές δηλώσεις της στο Sigma η μητέρα του Θανάση, Αντριάνα, είπε ότι οι δύο εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνονται στη Λεμεσό και στη Λευκωσία, γίνονται γιατί κάποιοι γνώριζαν για 18χρόνια και σιωπούσαν.

Η δήλωση του Νίκου Δένδια που συγκλόνισε τους Έλληνες της Κύπριους: Σαν υπουργός Άμυνας πλέον τοποθετείται επίσημα ότι η Ελλάδα θα είναι δίπλα στην Κύπρο ότι και να συμβεί… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: