Τελικά, κούρσα για δύο στον ΣΥΡΙΖΑ; Νέος «αρχηγός», είτε ο Αλέξης Χαρίτσης είτε η Έφη Αχτσιόγλου: Όλα θα κριθούν μεταξύ τους και ίσως… χωρίς εκλογές, λένε οι πηγές

FILE PHOTO: Αλέξης Χαρίτσης (Δ), Έφη Αχτσιόγλου (Α) και Ευκλείδης Τσακαλώτος (Κ) ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Ρεπορτάζ HELLAS JOURNAL

Η παραίτηση Τσίπρα είναι προφανές ότι άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι επίσης λογικό σε ένα σχεδόν προσωποκεντρικό σύστημα εξουσίας, όπως είχε μετατραπεί με τα χρόνια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να υπάρχουν ισχυρές αναταράξεις για την επόμενη μέρα.

Πόσω μάλλον, όταν ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα άθροισμα «φυλών» που είχαν συνομολογήσει ένα διαρκές μορατόριουμ με εγγυητή τον Αλέξη Τσίπρα.

Η αποχώρησή του και η αποχή του από τις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη διαδόχου προκαλούν ένα ξαφνικό σεισμό τις συνέπειες του οποίου είναι δύσκολο να διαχειριστεί η ηγετική ομάδα. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ότι θα ακολουθήσει και… τσουνάμι.

Σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις έχει αποδειχθεί ότι η διάδοχος κατάσταση δύσκολα γίνεται αποδεκτή από όλες τις τάσεις και τις συνιστώτες. Πολύ περισσότερο όταν δεν υπάρχει άμεση προοπτικής εξουσίας που πάντα δρα ως συγκολητική ουσία.

Έτσι, αυτή τη στιγμή όλα διεξάγονται στο παρασκήνιο, σε ιδιωτικές συναντήσεις, σε ταβέρνες και σε… εξοχικά μπαλκόνια μακριά από αδιάκριτα αυτιά και μάτια.

Οι τροχιοδεικτικές βολές είναι καθημερινές σχεδόν από τις περισσότερες πλευρές, αλλά η δυσκολία κοινής πλεύσης είναι εμφανής.

Ήδη, αναβλήθηκε η νέα συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει πλήρης διαφωνία και άρα να προκληθεί ζημιά στην εικόνα αλλά και στο… ηθικό. Μετατέθηκε για τη Δευτέρα, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις ενώ η κορύφωση θα είναι η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής στις 15 και 16 Ιουλίου.

Αν δεν μεσολαβήσει κάποια σημαντική εξέλιξη που θα προκαλέσει την αναβολή της, εκεί πλέον θα γνωρίζουμε τα πάντα για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κατάθεση των υποψηφιοτήτων είναι κομβική. Ακόμη κι αν είναι περισσότερες από μία, που μάλλον θα είναι, η νέα ηγεσία θα είναι ήδη γνωστή από τώρα.

Η ανοικτή ψηφοφορία των μελών μάλλον θα λάβει τυπικό χαρακτήρα. Νικητής θα είναι όποιος εκ των Αλέξη Χαρίτση ή Έφης Αχτσιόγλου καταθέσει υποψηφιότητα ανεξαρτήτως αντιπάλου ή αντιπάλων.

Αν όμως, παρά τις ενδείξεις και τις πληφορορίες βρεθούν αντίπαλοι, με ξεχωριστές υποψηφιότητες, τόσο η μάχη θα είναι σκληρή παρότι η κυρία Αχτσιόγλου φαίνεται να προηγείται με βάση τις μετρήσεις της κοινής γνώμης.

Πως διαμορφώνεται το τοπίο των υποψηφίων

  • Η Έφη Αχτσιόγλου έχει για αρκετούς το προβάδισμα καθώς έχει πέρασμα στον κόσμο και τελικά θα έχει και τη στήριξη της Ομπρέλας.
  • Ο Αλέξης Χαρίτσης έχει κερδίσει πολλούς πόντους και γενικότερα θεωρείται τεχνοκράτης που συνδυάζει και πολιτική και αποτέλεσμα.
    Οι δυό τους, παρότι έχουν εκκίνηση από διαφορετικές κομματικές τάσεις, φέρονται να συζητούν και να προσπαθούν να συμφωνήσουν αν μπορούν να αποτελέσουν ένα «άτυπο» δίδυμο ηγεσίας. Κανείς δεν γνωρίζει που και πως θα καταλήξουν, αλλά από αυτό το αποτέλεσμα θα κριθούν τα πάντα.

Από εκεί και πέρα, το χάος. Πλασαρίσματα, προσωπικές στρατηγικές, στόχευση στην επόμενη ημέρα.

Θεωρητικά υποψήφιοι από φήμες, πηγαδάκια, διαρροές, μισές δηλώσεις θα μπορούσαν να είναι:

  • Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που μάλλον δεν θα το αποφασίσει τελικά. Θα μπορούσε να το κάνει απέναντι στον Τσίπρα για να καταγράψει δυνάμεις, αλλά όχι απέναντι σε κάποιον άλλο.
  • Ο Παύλος Πολάκης ο οποίος προφανώς γνωρίζει ότι δεν έχει καμία ελπίδα να εκλεγεί αλλά όμως ελπίζει σε μια… επίδειξη δύναμης που θα τον κατοχυρώσει την επόμενη μέρα με το νέο αρχηγό, αν και όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές το πεπρωμένο φυγείν αδύνατο.
    Στην ίδια κατηγορία ανήκουν η Ρένα Δούρου (σε δίκη για το Μάτι) και ο Νίκος Παππάς (καταδικασμένος από το Ειδικό Δικαστήριο) που όμως γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι και οι δύο καθώς οι κοινές δυνάμεις που θα τους υποστήριζαν θα διασπαστούν και θα μοιάζουν ελάχιστες. Μένει να αποφασίσουν μεταξύ τους, όχι μόνο το ποιός αλλά και το έαν…

Τέλος, ο Διονύσης Τεμπονέρας αποσύρθηκε πριν καν ξεκινήσει η κούρσα καταθέτοντας δική του πολιτική πλατφόρμα και θα περιμένει τις μελλοντικές εξελίξεις χτίζοντας δημόσια εικόνα και συμμαχίες.

Φυλές και φύλαρχοι στο νέο περιβάλλον

Ανεξαρτήτως όμως του ποιός και πως θα γίνει πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ σημασία έχει και προφανώς συνεκτιμάται και για την υποψηφιότητα το τοπίο που θα έχει μπροστά του όταν κάτσει στην προεδρική καρέκλα.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν το τοπίο μοιάζει με πεδίο μάχης στην Ουκρανία. Οι ψηφοφόροι έφυγαν ή έστω απείχαν αλλά είναι δύσκολο να επιστρέψουν, Τα απλά στελέχη επίσης αποσύρονται ιδίως αν προέρχονται από τη διεύρυνση προς το ΠΑΣΟΚ.

Άρα, συσπειρωμένοι μένουν οι παλιότεροι, αυτοί που με τα μίση τους και τα πάθη τους πάντα έβρισκαν τον τρόπο να καταλήγουν σε μια «χρυσή τομή» που τους επέτρεπε  α συνεχίσουν. Βέβαια οι εξελίξεις έχουν αποδεσμεύσει φυγόκεντρες δυνάμεις και εξαρτάται από την ικανότητα και την πειθώ της νέας ηγεσίας να εμφανίσει το νέο συγκολητικό αφήγημα που θα δώσει προοπτική.

Φαινόμενα όπως το επεισόδιο μεταξύ Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παναγιώτη Ρήγα είναι ενδεικτικά της δυσκολίας να μπουν οι διαφορές κάτω από το χαλί.

Παράλληλα, μια νέα παράξενη σχέση που διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η μερική «αυτονόμηση» του Χρήστου Σπίρτζη από την προεδρική και πλειοψηφικότερη όλων των τάσεων Κίνηση Μελών (Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης, Ξενογιαννακοπούλου κ.ά.) και η επαναλαμβανόμενη διαφωνία του με τις φαστ τρακ διαδικασίες για την εκλογή αρχηγού και συνεδρίου.

Ενδιαφέρον έχει και η στάση του Δημήτρη Βίτσα που δεν βρίσκεται σε καμία περίπτωση στο ίδιο μήκος κύματος με τον Χρήστο Σπίρτζη εκτόξευσε παρόμοιες βολές, τύπου «μπορεί να λοιδορούσαμε τα 100 και τα 150 και τα 50 ευρώ επίδομα, αλλά η κοινωνία δεν το αντιμετώπιζε ως ένα άθλιο σύστημα Μητσοτάκη, τα είχε ανάγκη».

Το μόνο σίγουρο είναι, όπως διατείνεται μεταξύ πολλών, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ: «Τίποτε δεν είναι το ίδιο μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα».

Οι νέες ομαδοποιήσεις όχι μόνο για τη στήριξη των υποψηφιοτήτων αλλά κυρίως για τη διαμόρφωση της εικόνας και των θέσεων του νέου ΣΥΡΙΖΑ, αν τελικά θα λέγεται έτσι, καθώς υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για αλλαγή του ονόματος θα καταδείξουν και το μέλλον.

Αν δηλαδή θα συνεχίσει να αποτελεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή θα διολισθήσει προς μονοψήφια νούμερα.

Με δεδομένο ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ένα χαμένο παιχνίδι,, το πρώτο μεγάλο crash test θα αποτελέσουν οι ευρωεκλογές του 2024.

Γιώργος Τσίπρας: Υπαρκτός αλλά δευτερεύων ο κίνδυνος διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: