Η συγκρουσιακή συνάντηση δύο μισητών εχθρών: Ο Νετανιάχου πάει στην Άγκυρα, αφού προηγουμένως “θα τα πει” με τον Μητσοτάκη και τον Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία

epa10728111 Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks as the ‘Elbit Hermes 900’ unmanned aerial vehicle is seen in the background during a visit in Palmachim air force base in Rishon Lezion, Israel, 05 July 2023. EPA, ABIR SULTAN




Το σύνολο του σημερινού έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου αναφέρεται στην είδηση της επικείμενης συνάντησης στις 28 Ιουλίου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου (Netanyahu) και του τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) στην Άγκυρα.

Χωρίς να αφιερώνουν ιδιαίτερο σχολιασμό, πρακτορειακά ρεπορτάζ και τηλεγραφήματα αναδημοσιεύουν το χθεσινό σχετικό ανακοινωθέν της τουρκικής Διεύθυνσης Επικοινωνιών.

-Ενδεικτικά, ανυπόγραφο ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα Times of Israel με τίτλο «Ο Netanyahu θα συναντηθεί με τον Erdogan στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά για Ισραηλινό πρωθυπουργό τα τελευταία 15 χρόνια- Η επίσκεψη Netanyahu θα λάβει χώρα λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Παλαιστίνιου ηγέτη Mahmoud Abbas»

Αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Netanyahu θα ταξιδέψει στην Τουρκία στις 28 Ιουλίου, όπου θα έχει συνομιλίες με τον τούρκο Πρόεδρο Erdogan, όπως ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Πέμπτης τα Γραφεία και των δύο ηγετών.

Ο Netanyahu θα γίνει δεκτός από τον τούρκο Πρόεδρο λίγες μόνον ημέρες μετά το ταξίδι του Παλαιστίνιου ηγέτη Mahmoud Abbas στην Τουρκία στις 25 Ιουλίου, ανακοίνωσε η τουρκική Προεδρία.

«Ο πρόεδρος Erdogan θα υποδεχτεί τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο και τον ισραηλινό πρωθυπουργό στην Τουρκία στη διάρκεια της ίδιας εβδομάδας», ανέφερε επίσης η ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας. Οι ηγέτες θα συζητήσουν «τις σχέσεις Τουρκίας- Παλαιστίνης και τις τελευταίες εξελίξεις στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, καθώς και άλλα επίκαιρα διεθνή θέματα», επισημαίνεται ακόμη.

Το γραφείο Netanyahu επιβεβαίωσε την επίσκεψη, την πρώτη ισραηλινού πρωθυπουργού μετά τον Ehud Olmert το 2008. Πέρυσι ο ισραηλινός Πρόεδρος Isaac Herzog είχε συναντηθεί με τον Erdogan στην Τουρκία, ενώ ο τέως πρωθυπουργός Yair Lapid είχε συναντηθεί μαζί του στη Νέα Υόρκη το φθινόπωρο.

Η διπλωματική προσπάθεια της Τουρκίας λαμβάνει χώρα σε μια συγκυρία, κατά την οποία η ειρηνευτική διαδικασία Ισραήλ- Παλαιστινίων βρίσκεται σε αδιέξοδο, υπό το φως μεγάλης αύξησης περιστατικών βίας, της μεγαλύτερης εδώ και χρόνια, στη Δυτική Όχθη. (…)

-Επισημαίνεται επιπλέον ανυπόγραφο ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής ιστοσελίδας ch10.co.il με τίτλο «Πολιτική κατάρρευση; Η σειρά προγραμματισμένων συναντήσεων του Netanyahu που ενοχλεί τους πολέμιούς του».

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για προγραμματισμό μιας «ιστορικής συνάντησης» μεταξύ του ισραηλινού πρωθυπουργού και του τούρκου Προέδρου και, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

Οι αντίπαλοι του πρωθυπουργού Netanyahu προέβλεψαν την πολιτική κατάρρευσή του, ωστόσο μία μετά την άλλη εμφανίζονται εκπλήξεις:

Στη διάρκεια της εβδομάδας o Netanyahu είχε μακρά συνομιλία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Biden, με τον οποίο πρόκειται να συναντηθεί σύντομα.

Ακολούθησε μια ενθουσιώδης πρόσκληση από τον βασιλιά του Μαρόκου, ενώ για το τέλος της επόμενης εβδομάδας προγραμματίζεται συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Erdogan- προηγουμένως μάλιστα θα λάβει μέρος σε Σύνοδο Κορυφής με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου στη Λευκωσία. (…)

 Ο Netanyahu και ο Erdogan συνομίλησαν πρόσφατα τηλεφωνικά, για πρώτη φορά μετά το 2013 (…) και συμφώνησαν να γυρίσουν μια νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση των σχέσεων αυτών.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Τουρκία λίγες μόνον ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας με τους ηγέτες της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη και της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Λευκωσία.

Στόχος της κίνησης είναι να καταστεί σαφές ότι η προώθηση των σχέσεων (του Ισραήλ) με την Τουρκία δεν αποβαίνει σε βάρος των σχέσεων του με τις Ελλάδα και Κύπρο. (…)

Κατόπιν άνωθεν εντολής: Οι Τούρκοι …καταγγέλλουν με άθλιο τρόπο την ανάρτηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας για την μαύρη επέτειο της εισβολής και το “Δεν Ξεχνώ”… Ξύδι!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: