Η υπόγεια κλιματική αλλαγή εκτός από επικίνδυνη είναι και ύπουλη: Η υπερθέρμανση του εδάφους φέρνει καταβυθίσεις στις μεγάλες πόλεις

Photo by Ricky Esquivel via Pexels




Μετά τις πολύχρονες προειδοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή, οι επιστήμονες επισημαίνουν τώρα τον κίνδυνο για ένα ακόμη ύπουλο φαινόμενο, έναν «σιωπηλό κίνδυνο» που μπορεί να απειλήσει πόλεις των ΗΠΑ όπως το Σικάγο και η Νέα Υόρκη.

Μια ομάδα ερευνητών από το –ειρήσθω εν παρόδω, κορυφαίο- Πανεπιστήμιο Northwestern αποκαλεί το νέο φαινόμενο ως «υπόγεια κλιματική αλλαγή», ισχυριζόμενη ότι αυτή προκαλείται από τη θερμότητα που εκλύουν υπόγειες ανθρωπογενείς δραστηριότητες και κατασκευές όπως σήραγγες, γκαράζ στάθμευσης και υπόνομοι.

Η ερευνητική ομάδα λέει ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες κάνουν το έδαφος να διογκώνεται, να συστέλλεται, να βυθίζεται και τελικά να ρηγματώνεται, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να «μετατοπίσει» -βλέπε γκρεμίσει- κτίρια στην επιφάνεια.

Οι ερευνητές μελέτησαν την περιοχή του Σικάγο για την συγκεκριμένη εργασία, διαπιστώνοντας ότι έχει υποστεί υπερβάλλουσα θέρμανση 5,6 βαθμών Φαρενάιτ από το 1951 και πρόκειται να βυθιστεί οκτώ χιλιοστά μέχρι το 2051.

Και ενώ οι αλλαγές είναι ανεπαίσθητες, η ερευνητική ομάδα σημειώνει στη μελέτη της ότι αρκούν ακόμη και αυτές για να διαταραχθεί η υποδομή και άλλες λειτουργίες της επιφάνειας.

«Όταν η θερμότητα διαχέεται προς το έδαφος, τότε ασκεί σημαντική πίεση στα υλικά, τα οποία διαστέλλονται και συστέλλονται με τις μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες».

Η ερευνήτρια Rotta Loria αποκαλεί το Σικάγο «ζωντανό εργαστήριο», αλλά σημειώνει ότι η υπόγεια κλιματική αλλαγή επισυμβαίνει σε πολλές περισσότερες αστικές περιοχές, όπως η Νέα Υόρκη.

«Όλες οι αστικές περιοχές που υποφέρουν από υπόγεια κλιματική αλλαγή είναι επιρρεπείς σε προβλήματα με τις υποδομές», λέει η Loria.

Μετά τη συλλογή δεδομένων θερμοκρασίας στο Σικάγο, η ομάδα χρησιμοποίησε τα δεδομένα για να δημιουργήσει προσομοιώσεις ώστε να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν οι θερμοκρασίες μέχρι το 2051.

Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις, οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν τη διόγκωση του εδάφους και την προεπέκτασή του σε ύψος πάνω έως και 12 χιλιοστά.

Μπορούν επίσης να προκαλέσουν συστολή και βύθιση του εδάφους – κάτω από το βάρος ενός κτιρίου – έως και οκτώ χιλιοστά.

Αν και οι αλλαγές είναι ανεπαίσθητες, η ομάδα θεωρεί ότι αυτές θα επηρεάσουν τη λειτουργική απόδοση των θεμελίων των κτιρίων.

«Με βάση τις προσομοιώσεις στον υπολογιστή μας, δείξαμε ότι οι παραμορφώσεις του εδάφους μπορεί να είναι τόσο έντονες που οδηγούν σε προβλήματα τις αστικές υποδομές», λέει η Rotta Loria.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών από την Ισπανία δημιούργησε ένα νέο μοντέλο που εκτιμά τους κινδύνους τοπικών καθιζήσεων παγκοσμίως.

«Δεν μιλάμε για κτίρια που θα καταρρεύσουν ξαφνικά. Τα πράγματα βυθίζονται πολύ αργά«.

«Οι συνέπειες για τη λειτουργικότητα των δομών και των υποδομών μπορεί να είναι πολύ κακές, αλλά χρειάζεται πολύς χρόνος για να τις δούμε.

«Ομως είναι πολύ πιθανό η υπόγεια κλιματική αλλαγή να έχει ήδη προκαλέσει ρωγμές και υπερβολικούς οικισμούς θεμελίων που δεν συνδέαμε με αυτό το φαινόμενο επειδή δεν το γνωρίζαμε».

Με πληροφορίες από Daily Mail

Βορειοαφρικανικός «Κέρβερος» χτυπά με καύσωνα διαρκείας Ελλάδα και Μεσόγειο: 40άρια ακόμη και για δύο εβδομάδες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: