Βορειοαφρικανικός «Κέρβερος» χτυπά με καύσωνα διαρκείας Ελλάδα και Μεσόγειο: 40άρια ακόμη και για δύο εβδομάδες

Αναζητώντας δροσιά σε λίμνη της Ελβετίας…. EPA/SALVATORE DI NOLFI




Σε έναν σκληρό και παρατεταμένο καύσωνα εισέρχεται η χώρα αρχής γενομένης από αύριο, Τετάρτη.

Το κύμα του καύσωνα δεν αφορά μόνον την Ελλάδα μας αλλά ευρύτερες περιοχές της Μεσογείου και είναι ενδεικτικό της βίαιης κλιματικής αλλαγής.

Χιλιάδες τουρίστες -και προετοιμάζονται για καυτές θερμοκρασίες αυτή την εβδομάδα στη Μεσόγειο, αφού ο αντικυκλώνας που σχηματίζεται στην έρημο Σαχάρα με την ονομασία Κέρβερος (Cerberus) έχει αρχίσει να επεκτείνεται προς τα βόρεια.

Σαρδηνία και Σικελία προβλέπεται να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν σχεδόν το ρεκόρ των 48°C.

Οι θερμοκρασίες στη Μεσόγειο, ως σύνολο, πλησιάζουν σε επίπεδα ρεκόρ. Το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ των 48,8 C κατεγράφη στη Φλορίντια της Σικελίας στις 11 Αυγούστου 2021.

  • Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται πιο γρήγορα στον πλανήτη, λένε οι ειδικοί και μάλιστα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος Copernicus πρόσφατα γνωστοποίησε ότι η περασμένη εβδομάδα ήταν πιθανότατα η πιο καυτή από τότε που ξεκίνησαν οι σχετικές καταγραφές πίσω στα 1940.

Η θερμοκρασία αναμένεται να ανέλθει στους 45 βαθμούς στη νότια Ισπανία και στους 44 βαθμούς στην Ελλάδα, στους 42 βαθμούς στην Κύπρο, στους 38 στην Κροατία ενώ και στη Γαλλία θα αναρριχηθούν στους 37 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Ο ζεστός καιρός αναμένεται να διαρκέσει σε όλη τη Μεσόγειο για περίπου δύο εβδομάδες, πιστεύουν οι μετεωρολόγοι.

Η Ιταλία θα πληγεί περισσότερο ενώ αξιωματούχοι άρχισαν από χθες να εκδίδουν προειδοποιήσεις για εννέα μεγάλες πόλεις σε όλη την ηπειρωτική χώρα – Μπολτσάνο, Φλωρεντία, Φροζινόνε, Παλέρμο, Περούτζια, Ριέτι, Ρώμη, Τορίνο και Βιτέρμπο.

  • Μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Ιταλός μετεωρολόγος Στέφανο Ρόσι δήλωσε στη La Stampa ότι δεν είναι τυχαίο ότι ο αντικυκλώνας πήρε το όνομά του από τον τρικέφαλο σκύλο Κέρβερο που φυλάει τις πύλες του κάτω κόσμου στην ελληνική μυθολογία.

«Μεταφορικά, τα τρία κεφάλια δείχνουν τις τρεις κύριες κλιματικές ζώνες στις οποίες θα χωριστεί η Ιταλία», είπε ο Rossi. Πρόσθεσε ότι τα επίπεδα υγρασίας σε όλη την Ιταλία θα «εκτιναχθούν» και ότι οι νυχτερινές θερμοκρασίες δεν θα πέσει κάτω από τους 22 βαθμούς Κελσίου.

Στα καθ’ ημάς

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, σταδιακή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία στη χώρα τις επόμενες ημέρες καθώς πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα καλύψουν τη Μεσόγειο.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του θερμού κύματος, είναι ότι θα επηρεάσει το σύνολο των 22 χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς και τα Βαλκάνια, όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί.

Στη χώρα μας, κορύφωση της θερμής μεταφοράς αναμένεται το τριήμερο Παρασκευή 14/07 – Κυριακή 16/07, οπότε θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν στα επίπεδα των 42-44 βαθμών Κελσίου. Ακολουθούν δύο ενδεικτικοί προγνωστικοί χάρτες.

Για μακρά περίοδο πολύ υψηλών θερμοκρασιών προειδοποιούν και οι μετεωρολόγοι:

 

Σε ανάρτησή του (τη Δευτέρα) ο Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει:

Μπορεί ο καύσωνας να κάνει την εμφάνιση του από την Τετάρτη 12 Ιουλίου, η κορύφωση του όμως αναμένεται να έρθει την προσεχή Παρασκευή και πιθανώς και το Σάββατο, όπου αυτές οι δυο ημέρες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες με τον υδράργυρο τοπικά να αγγίζει τους 42-43°C και τοπικά και λίγο παραπάνω.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, σας παρουσιάζω τις θερμοκρασίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, δηλαδή μακριά από τις ακτές.

Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι κατά πάσα πιθανότητα θα επικρατήσει το παρακάτω σενάριο :

Α. Από την Τετάρτη 12 Ιουλίου εισερχόμαστε σε συνθήκες καύσωνα.

Β. Την Πέμπτη η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Γ. Την Παρασκευή και το Σάββατο θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες και θα είναι δυο αρκετά δύσκολες ημέρες. Ίσως τοπικά σημειωθούν ακόμη και 44-45°C.

Δ. Την Κυριακή, για λίγο, πιθανότατα έως τη Δευτέρα, θα μπει ένα δυνατό μελτέμι (βοριάς) που θα ρίξει τη θερμοκρασία κατά 3-5°C στην ανατολική και νότια Ελλάδα. Δηλαδή από τους 42-43°C θα πάμε στους 38-39°C. Τότε ειδικά, ο κίνδυνος πυρκαγιών θα είναι εξαιρετικά μεγάλος.

Ε. Από την ερχόμενη Δευτέρα η θερμοκρασία θα τραβήξει πιθανότατα πάλι την ανηφόρα.

ΣΤ. Είναι ακόμα άγνωστη η διάρκεια αυτού του καύσωνα. Ενδέχεται να διαρκέσει πολύ. Το θέμα αυτό, της χρονικής διάρκειας δηλαδή του καύσωνα, ακόμη ερευνάται διότι είναι πολλές οι μέρες μπροστά μας με αποτέλεσμα να είναι επισφαλής η πρόγνωση.

Z. Ο άνεμος ακόμα δεν έχει “κλειδώσει”. Έστω και μια μοίρα αλλαγή στην κατεύθυνση του, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Γι’ αυτό και χρειάζεται να περιμένουμε ακόμη λίγα 24ωρα ώστε να σιγουρευτούμε για τις πιθανές μέγιστες θερμοκρασίες αλλά και τις περιοχές που αυτές θα σημειωθούν.

ΠΡΟΣΟΧΗ :
Όλα τα παραπάνω αποτελούν εκτιμήσεις σύμφωνα πάντα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές. Όπως γνωρίζετε, όταν γίνονται εκτιμήσεις η προγνώσεις για μια εβδομάδα μπροστά, ενέχει ο κίνδυνος να υπάρξουν τελικά ορισμένες διαφοροποιήσεις.

Αναλόγως «δυσοίωνες» είναι και οι εκτιμήσεις του Κλέαρχου Μαρουσάκη, όπως παρατίθενται στο κατωτέρω βίντεο.

 




Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στην πρόγνωση του καιρού σημειώνει πως αυτό το θερμό κύμα είναι «προέκταση του ακραίου καύσωνα που πλήττει τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μεσογείου. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα έρθει με το μέγιστο της ισχύς του στη χώρα μας».

Ο ίδιος σημειώνει πως το μελτέμι που θα επικρατήσει στο Αιγαίο θα δροσίζει τα νησιά μας και τα ανατολικά ηπειρωτικά και συνιστά προσοχή καθώς αυτό αυξάνει αυτόματα τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Τέλος, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζει πως «από την Κυριακή τα περισσότερα σενάρια συγκλίνουν σε αργή αποκλιμάκωση της όλης κατάστασης. Ακόμη δεν έχει σταθεροποιηθεί αυτή η εξέλιξη παρόλα αυτά μέρα με τη μέρα κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος».

Η οικογένεια δεν βίωσε πένθος: Κατάθεση ψυχολόγου πραγματογνώμονα στη δίκη Πισπιρίγκου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: