Η Frontex απειλεί την Αθήνα: Εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει και να αφήσει την Ελλάδα έρμαιο των άθλιων που διακινούν άμοιρους πρόσφυγες και μετανάστες

FILE PHOTO: Επιχείρηση της FRONTEX στη Μεσόγειο για διάσωση προσφύγων και μεταναστών. Photo via Frontex




Η Υπηρεσία Προστασίας των Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) Frontex εξετάζει το ενδεχόμενο να τερματίσει την αποστολή της στην Ελλάδα λόγω παραβιάσεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αυτό πληροφορήθηκε η WELT AM SONNTAG από κύκλους της Υπηρεσίας που εδρεύει στη Βαρσοβία. Υπόβαθρο των διαβουλεύσεων, οι οποίες εντάθηκαν αυτή την εβδομάδα, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι ελληνικές Αρχές Ασφαλείας αντιμετωπίζουν τους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα δια της θαλασσίας οδού.

Τα παραπάνω αναφέρει το πρωτοσέλιδο, κεντρικό ρεπορτάζ του επικεφαλής του Τμήματος Ερευνητικής Δημοσιογραφίας της εφημερίδας Tim Röhn. Σημειώνει, μεταξύ άλλων:

Περίπου 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις 14 Ιουνίου σε ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο. Το υπερφορτωμένο σκάφος είχε ξεκινήσει από τις ακτές της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία, αλλά απέκλινε της πορείας του και βρέθηκε στην ελληνική ζώνη διάσωσης στα ανοιχτά της Πύλου.

Μιλώντας στη WELT AM SONNTAG, αρκετοί επιζώντες κατηγόρησαν το Ελληνικό Λιμενικό ότι χρησιμοποίησε ένα σχοινί για να ανατρέψει το σκάφος και στη συνέχεια εγκατέλειψε τον τόπο του εγκλήματος.

Οι Αρχές στην Αθήνα κλήθηκαν και πάλι αυτή την εβδομάδα να δώσουν εξηγήσεις για την επιχείρηση. «Δεν πρόκειται απλώς για γενική περιφρόνηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά για κατηγορίες ποινικού χαρακτήρα», δήλωσε υψηλόβαθμος υπάλληλος της Frontex στη WELT AM SONNTAG. Σύμφωνα με το Άρθρο 46 του Κανονισμού της Frontex, ο Εκτελεστικός Διευθυντής έχει το δικαίωμα να αναστείλει οποιαδήποτε δραστηριότητα σε περίπτωση «σοβαρών ή πιθανών επανειλημμένων παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων ή υποχρεώσεων παροχής διεθνούς προστασίας».

Το τέλος της συνεργασίας με την Αθήνα χαρακτηρίζεται με δραματικούς όρους εντός της Υπηρεσίας ως «έσχατη επιλογή». Αυτή τη στιγμή 518 στελέχη της Frontex επιχειρούν στην Ελλάδα. Έχουν αναπτυχθεί 11 σκάφη και 30 οχήματα, ενώ αεροσκάφη και drones να παρακολουθούν τα ελληνικά ύδατα, όταν αυτό απαιτείται.

Στις 19 Ιουνίου, τρεις ευρωβουλευτές συμμετείχαν σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Frontex. Από τα πρακτικά που βρίσκονται στη διάθεση της WELT AM SONNTAG προκύπτει το πόσο μεγάλη είναι η αγανάκτηση στην Υπηρεσία για τις συνθήκες που επικρατούν στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών. Ο Jonas Grimheden, Εντεταλμένος Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex, φέρεται να είπε ότι καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν προκαλεί τόσες σκέψεις, όσες η Ελλάδα. Η πιθανότητα παράνομων «Pushbacks» είναι μεγάλη και δεν υπάρχουν ενδείξεις για βελτίωση της κατάστασης, πρόσθεσε. Επιπλέον, δεν τηρήθηκε και η υπόσχεση για χρήση καμερών στα πλοία.

Σε σχέση με ένα περιστατικό της 22ας Απριλίου, ο Grimheden φέρεται να είπε: «Οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν από δύο ομάδες της Frontex να μην αναφέρουν τον εντοπισμό και τη συνάντηση με σκάφος μεταναστών». Όταν όμως αυτές το έκαναν, η Αθήνα ανέφερε σκοπίμως λανθασμένες συντεταγμένες για να κάνει πιο δύσκολη τη διάσωσή τους.

Επιπλέον, οι κατηγορίες των New York Times αληθεύουν: Στις 11 Απριλίου απήγαγαν δώδεκα μετανάστες στη Λέσβο, τους έβαλαν σε φουσκωτή βάρκα και τους εγκατέλειψαν στην ανοιχτή θάλασσα: «Ένα συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ σκάφος συμμετείχε στην επιχείρηση».

Σε σχέση με αυτά τα δύο περιστατικά, ο ίδιος ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Frontex Hans Leijtens απευθύνθηκε την Πέμπτη στο Δημήτριο Μάλλιο, ο οποίος συμμετέχει επίσης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Frontex ως επικεφαλής της ελληνικής Συνοριοφυλακής. Η επιστολή κάνει λόγο για «επιβεβαίωση σοβαρών καταγγελιών».

Είναι «υψίστης σημασίας» για τη Frontex να λάβει έως τις 10 Ιουλίου όλες τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο Ελληνικό Λιμενικό, αναφέρεται περαιτέρω.

Σύμφωνα με πληροφορίες της WELT AM SONNTAG, ο Grimheden επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή «έκθεση για σοβαρό περιστατικό» στα ανοιχτά της Πύλου. Μόλις η έκθεση θα είναι διαθέσιμη, αναμένεται να αποφασιστεί η πλήρης ή μερική απόσυρση της Frontex από την Ελλάδα επί τη βάσει «αξιόπιστων πραγματικών περιστατικών». Και το πάγωμα των πληρωμών είναι επίσης υπό συζήτηση.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της 19ης Ιουνίου, ο Εντεταλμένος Θεμελιωδών Δικαιωμάτων προέτρεπε ήδη από τότε «να ληφθούν τα σοβαρότερα δυνατά μέτρα». Οι προϋποθέσεις του Άρθρου 46 «πληρούνται πλήρως», υποστήριξε. Ο Grimheden τάχθηκε υπέρ της αναστολής της συμμετοχής, μέχρις ότου «αποκατασταθεί μία σχέση εμπιστοσύνης με τις ελληνικές Αρχές».

Η ίδια η Αθήνα αρνείται ότι έχουν παραβιαστεί κανόνες. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν διαπράχθηκαν ποτέ «παράνομες ενέργειες» από τις δυνάμεις που συμμετέχουν στις διάφορες επιχειρήσεις.

Τίτλος: «Η Υπηρεσία της ΕΕ Frontex απειλεί με αποχώρηση από την Ελλάδα», με υπότιτλο: «Μετά το ναυτικό δράμα στα ανοιχτά της Πύλου με τους εκατοντάδες νεκρούς, οι Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες διαβουλεύονται για τη διακοπή της συνεργασίας τους με την Αθήνα. Και άλλα περιστατικά προκαλούν φρίκη»

ΠΗΓΗ: WELT AM SONNTAG, Tim Röhn – Frontex threatens to withdraw from Greece

Το γερμανικό Spiegel προσπαθεί να πάρει εκδίκηση για το ψέμα με τη “νεκρή Μαρία”: “Βλέπει” λάθη του Λιμενικού στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: