Η Ελλάδα βρίσκεται πια ενώπιον ανορθόδοξου πολέμου: Μπας και οι φωτιές είναι αυτό που σκεφτόμαστε όλοι; Μήπως δεν είναι τυχαία περιστατικά; (video)

Συντρίμμια από το καναντέρ που κατέπεσε κατά την διάρκεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον Πλατανιστό Ευβοίας, Τρίτη 25 Ιουλίου 2023. Αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θάνατο του κυβερνήτη, σμηναγού Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ – Hellas Journal

Προκαλεί απέραντη θλίψη ο «πυρπολισμός» της Ελλάδας -και χρησιμοποιείται επίτηδες η λέξη, διότι τα μέτωπα της φωτιάς σε πολλές περιοχές της χώρας, υποψιάζουν αρκετούς ανθρώπους, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι πρόκειται για συντονισμένη ενέργεια.

Όμως, μπορούμε να πούμε χωρίς δισταγμό ότι η Ελλάδα είναι σε «πόλεμο». Βρίσκεται ενώπιον μαζικής επίθεσης, ακόμα και αν χαρακτηρίζονται τυχαία περιστατικά η ταυτόχρονη εμφάνιση των πυρκαγιών από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο και άλλες περιοχές της χώρας.

Εμείς μπορεί να μην έχουμε καμία απόδειξη, αλλά η κυβέρνηση -όπως συμβαίνει σε όλες τις σοβαρές χώρες- πρέπει να ερευνήσει όλες τις εστίες της φωτιάς διότι πάνω απ’ όλα έχει υποχρέωση. Και οι δορυφόροι, ως γνωστόν, μπορεί να δείξουν τα πάντα.

  • Κάτι δεν «κολλά» στα αφηγήματα που έχουμε ακούσει περί τυχαίων περιστατικών ή και εμπρηστών, που απλά μπορεί να είναι «πυρομανείς». Ο τρόπος με τον οποίο εμφανίστηκαν οι πυρκαγιές, ιδιαίτερα στη Ρόδο και στην άλλη άκρη της Ελλάδας, στην Κέρκυρα, ομοιάζει ως σχέδιο, που έχει στόχο τη χώρα.

Πως μπορούν να σβηστούν οι φωτιές, όταν για να φύγουν οι δυνάμεις αέριες και επίγειες και να πάνε από τη Ρόδο στην Κέρκυρα, θα χρειαστούν μερικές ώρες. Καμία χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει τα μέτωπα της φωτιάς, όπως αυτά που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες.

Κάθε χρόνο συμβαίνουν «τα ίδια και τα αυτά» και κάθε χρόνο ακούμε υποσχέσεις ότι του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι και θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις φωτιές. Και κάθε χρόνο, τα αποτελέσματα είναι τα ίδια.

Μεγάλες καταστροφές, που φέτος αποτέλεσαν και σοβαρό κτύπημα στον τουρισμό. Μπορεί η Ελλάδα να πέτυχε την εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων, αλλά είναι βέβαιο πως ο τουρισμός, η μεγαλύτερη βιομηχανία της Ελλάδας, θα υποφέρει. Τελικά συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν το Νοέμβριο, και ας ελπίσουμε πως δεν θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι μας.

Τις φωτιές προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν πολιτικά λίγα ευτυχώς κόμματα, που ομιλούν εκ του ασφαλούς. Όταν μία τραγωδία είναι εθνική, σπεύδεις και εσύ να βοηθήσεις, δεν προσπαθείς να αποκομίσεις κομματικά κέρδη. Διότι «εκεί που είσαι ήμουνα, εκεί που είμαι θα έρθεις», λένε οι σοφοί.

  • Και η Νέα Δημοκρατία που πρωτοστάτησε στην κριτική για την άλλη τραγωδία, στο Μάτι, όπου χάθηκαν 100 και πλέον άνθρωποι, βλέπει ότι από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα γεγονότα που ξεδιπλώνονται ενώπιον μας.

Οι πυροσβέστες, οι εθελοντές, τα μέλη των οργανώσεων, οι απλοί άνθρωποι που έσπευσαν να παλέψουν με τις φλόγες, είναι οι ήρωες μας. Και μας θλίβει όταν ακούγονται κατηγορίες εναντίον τους. Τι να σου κάνουν οι άνθρωποι; Πόσα να αντέξει ένα σώμα που παλεύει τις φλόγες και κάτω από θερμοκρασίες Σαχάρας.

Άκουσα και διάβασα μαρτυρίες των ξένων και ένοιωσα υπερηφάνεια. Και άκουσα και φωνές δικών μας, που ρωτούσαν τάχατες ρητορικά «που είναι και τι κάνουν οι πυροσβέστες». Να σας πούμε εμείς τι κάνουν… Θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τους για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.

  • Η Ελλάδα έχασε χθες δύο παλικάρια, δύο πιλότους, που πολεμούσαν τις φωτιές στην Εύβοια. Η απώλεια πρέπει να συμπεριληφθεί στις τραγωδίες του τόπου. Πόσες φορές ανέβηκαν στον ουρανό και κατέβηκαν στη θάλασσα, για να σώσουν τα δάση και τις περιουσίες των ανθρώπων. Έπεσαν στο καθήκον και ορθά χαιρετίστηκαν ως ήρωες.

Δεν είμαστε ειδικοί για να γνωρίζουμε πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το «έργο», του οποίου είμαστε θεατές κάθε χρόνο. Αλλά ο πολιτικός κόσμος πρέπει να καταλάβει επιτέλους ότι απαιτείται εθνική ενότητα. Οι φωτιές που καταστρέφουν κάθε χρόνο την Ελλάδα αποτελούν εθνική απειλή.

Υπάρχει και άλλος ένας, σημαντικός παράγοντας, που πρέπει επιτέλους να αποφασίσει ότι οι εμπρηστές που συλλαμβάνονται πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά. Είναι η Δικαιοσύνη αυτός ο παράγοντας. Συνήθως οι ποινές είναι τόσο ασήμαντες που είναι ως να λένε και …συγνώμη στους εμπρηστές, που τους ενόχλησαν!

Όπως έγραψε η Ιωάννα Μάνδρου στην Καθημερινή:

Ποιος γνωρίζει τον ηλικιωμένο που έβαλε φωτιά με 9 μποφόρ στο Νταού Πεντέλης, πριν από πέντε χρόνια και προκάλεσε την τραγωδία στο Μάτι με τους 104 νεκρούς και τους δεκάδες εγκαυματίες;

(Για την ιστορία, σημειώνει η δημοσιογράφος και τα εξής: Ο συγκεκριμένος εμπρηστής είναι κατηγορούμενος στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και δεν «πατάει» στο δικαστήριο… Ούτε ζήτησε δημόσια ποτέ συγγνώμη… Ούτε πήγε φυλακή έστω για μια μέρα!)

Αυτά. Η φράση «δεν υπάρχει σωτηρία» αρμόζει για την περίσταση…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η μόνη αλήθεια είναι ότι η Δημοκρατία επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την προδοσία, τον Ιούλιο του 1974: Η όποια συμφωνία για το Αιγαίο δεν θα αντέξει χωρίς την Κύπρο (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: