Η δεξιά και η ακροδεξιά «ηττήθηκαν» δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ, που ελπίζει να παραμείνει στην εξουσία: Δεν έγινε η ανατροπή στις εκλογές της Ισπανίας

epa10765195 PSOE’s candidate Pedro Sanchez (R) reacts prior to delivering a speech to supporters to value the electoral results in Madrid, Spain, 23 July 2023. EPA, JJ Guillen




Ο ισπανός σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος διατηρεί πιθανότητες να παραμείνει στην εξουσία, καθώς περιόρισε τα κέρδη της αντιπολίτευσης, δήλωσε αργά το βράδυ πως η δεξιά και η άκρα δεξιά «ηττήθηκαν» στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση.

«Η αντιδραστική συμμαχία του Λαϊκού Κόμματος (σ.σ. δεξιά) και του Βοξ (σ.σ. άκρα δεξιά), που πρότεινε να αναιρεθεί όλη η πρόοδος που κάναμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ηττήθηκε», είπε ο κ. Σάντσεθ σε πλήθος ενθουσιωδών υποστηρικτών των Σοσιαλιστών μπροστά στην έδρα της παράταξής του, στο κέντρο της Μαδρίτης.

«Αυτοί που θέλουμε η Ισπανία να συνεχίσει να προχωράει μπροστά είμαστε πολύ περισσότεροι», πρόσθεσε.

Ο ηγέτης του κόμματος Βοξ (άκρα δεξιά) Σαντιάγο Αβασκάλ εκτίμησε αργά το βράδυ ότι ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα προσπαθήσει να εμποδίσει τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας του Λαϊκού Κόμματος (δεξιά) με την παράταξή του, παρότι κατ’ αυτόν είναι ο ηττημένος των χθεσινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Ισπανία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), αρά τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων των τελευταίων μηνών για άνετη επικράτηση της ισπανικής δεξιάς, το Λαϊκό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα βρίσκονται στήθος με στήθος ως προς τα ποσοστά στις πρόωρες ισπανικές εκλογές.

Tο μπλοκ της δεξιάς/ακροδεξιάς δεν εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και οι σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ διατηρούν μία ευκαιρία να παραμείνουν στην εξουσία χάρη στο παιγνίδι των συμμαχιών.

Μετά την καταμέτρηση του 90% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα εξασφαλίζει 136 έδρες, μακριά από τις 150 έδρες που επεδίωκε ο ηγέτης του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, το ακροδεξιό Vox 33, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 122 και η αριστερή συμμαχία Sumar 31 έδρες.

Ομως ο Πέδρο Σάντσεθ βρίσκεται εν δυνάμει σε ευνοϊκότερη θέση από τον αντίπαλό του και μπορεί να ελπίζει ότι θα παραμείνει στην εξουσία εξασφαλίζοντας την υποστήριξη μικρών βασκικών και καταλανικών κομμάτων.

Εάν δεν επιτευχθεί βιώσιμη πλειοψηφία, νέες εκλογές είναι πιθανόν να προκηρυχθούν σε μία χώρα που γνώρισε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2015 μέχρι το 2019.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP και το Reuters
Μαδρίτη, Spain

Αναβάλλεται η επίσκεψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Λευκωσία, είναι υπό ιατρική παρακολούθηση: Σε εγχείρηση υπεβλήθη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, έβαλε βηματοδότη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: