Ενώ ανακοινώθηκε ακόμα ένας θάνατος ομήρου της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας: Το Ισραήλ έπληξε την πρωτεύουσα της Συρίας, 8 στρατιωτικοί τραυματίες

epa11315421 Police officers separate Pro-Israel supporters and pro-Palestinian supporters outside a pro-Palestinian encampment at McGill University in Montreal, Quebec, Canada, 02 May 2024. EPA, GRAHAM HUGHES




Ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί τραυμάτισαν οκτώ σύρους στρατιωτικούς κοντά στη Δαμασκό, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Συρίας σήμερα.

Χθες Πέμπτη αργά το βράδυ, «ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα από την κατεύθυνση του συριακού κατεχόμενου (σ.σ. υψιπέδου του) Γκολάν, στοχοποιώντας εγκατάσταση κοντά στη Δαμασκό (…) τραυματίζοντας οκτώ στρατιώτες», ανέφερε το υπουργείο.

Το Ισραήλ πολύ σπάνια σχολιάζει δημόσια τους βομβαρδισμούς που εξαπολύει στη Συρία κατά περίπτωση. Διαμηνύει ωστόσο συχνά πως δεν πρόκειται να επιτρέψει στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του, να μεγεθύνει περαιτέρω την παρουσία του στην επικράτεια της Συρίας, με την οποία γειτνιάζει.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία που διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, ανέφερε πως το Ισραήλ έπληξε κρατικό κτίριο σε περιοχή στα όρια της Δαμασκού, που χρησιμοποιεί η λιβανική Χεζμπολά από το 2014.

Αντίθετα, πηγή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στις συριακές δυνάμεις ασφαλείας ανέφερε ότι η τοποθεσία που βομβαρδίστηκε βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την περιοχή του χώρου λατρείας Σαγέντα Ζαϊνάμπ, όπου έχουν εγκαταστάσεις δυνάμεις της λιβανικής παράταξης Χεζμπολά και του Ιράν, προσθέτοντας όμως ότι το κτίριο που χτυπήθηκε δεν βρίσκεται στα χέρια ούτε της Χεζμπολά, ούτε των Ιρανών.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε εκατοντάδες βομβαρδισμούς στη Συρία, στη συντριπτική πλειονότητά τους από αέρος, μετά το ξέσπασμα το 2011 του πολέμου στη χώρα αυτή, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως εγκαταστάσεις ή δυνάμεις οργανώσεων που πρόσκεινται στο Ιράν, ή του συριακού στρατού.

Οι επιχειρήσεις αυτής της φύσης κλιμακώθηκαν μετά το ξέσπασμα την 7η Οκτωβρίου του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς.

Τη 19η Απριλίου, εξαπολύθηκαν ισραηλινοί βομβαρδισμοί εναντίον θέσης του συριακού στρατού στο νότιο τμήμα της συριακής επικράτειας.

Τη 13η Απριλίου, το Ιράν προχώρησε σε —άνευ προηγουμένου— απευθείας επίθεση εναντίον του Ισραήλ, με πάνω από 350 drones, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, που καταρρίφθηκαν, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, από το Ισραήλ με τη βοήθεια των ΗΠΑ και άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας.

Η Τεχεράνη έκανε λόγο για «νόμιμη άμυνα» μετά την πολύνεκρη επίθεση την οποία απέδωσε στο Ισραήλ και η οποία κατέστρεψε το προξενείο της στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

Ο εξαιρετικά περίπλοκος πόλεμος στη Συρία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους και μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε πρόσφυγες και βίαια εκτοπισμένους από τον Μάρτιο του 2011.

  • Θάνατος ομήρου της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας

Ισραηλινός όμηρος στη Λωρίδα της Γάζας αφότου ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς επιτέθηκε σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου κηρύχθηκε επίσημα νεκρός, ανακοίνωσαν σήμερα οι ισραηλινές αρχές και οικείοι του.

Ο Ντρορ Ορ, 49 ετών, σκοτώθηκε αυθημερόν, όμως το πτώμα του παραμένει στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου, τόνισε σε ανακοίνωσή του το κιμπούτς Μπεερί, όπου ζούσε.

Η συγκεκριμένη κοινότητα συγκαταλέγεται σ’ αυτές που υπέστησαν τα βαρύτερα χτυπήματα στην επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Η σύζυγός του Γιονάτ επίσης σκοτώθηκε στην επίθεση, ενώ δυο από τα τρία παιδιά του ζευγαριού, ο Νόαμ και η Άλμα, 17 και 13 ετών αντίστοιχα, απήχθησαν και απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός για μια εβδομάδα στα τέλη του Νοεμβρίου.

«Έχει πλέον επιβεβαιωθεί ότι ο Ντρορ Ορ, που απήχθη από τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, δολοφονήθηκε και το πτώμα του κρατείται στη Γάζα», ανέφερε η ισραηλινή κυβέρνηση μέσω X, προσθέτοντας πως τα παιδιά του, η Άλμα, ο Νόαμ και ο αδελφός τους Γιαχλί, είναι πλέον ορφανά.

Η είδηση του θανάτου του Ντορ Ορ έρχεται στο φως καθώς οι χώρες που μεσολαβούν —το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ— αναμένουν την απάντηση της Χαμάς στην πιο πρόσφατη πρόταση για νέα κατάπαυση του πυρός, που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων.

Η ανακωχή μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου επέτρεψε να απελευθερωθούν 105 όμηροι, συμπεριλαμβανομένων 80 Ισραηλινών και ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων που κρατούνταν στο Ισραήλ. Και στη μια και στην άλλη πλευρά, επρόκειτο κυρίως για γυναίκες και παιδιά.

Ο πόλεμος ξέσπασε όταν στην άνευ προηγουμένου έφοδο που εξαπέλυσε ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου έχασαν τη ζωή τους 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Άλλοι 250 και πλέον άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακο. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, 129 από αυτούς παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά τουλάχιστον 35 πιστεύεται πως είναι νεκροί.

Στην ευρεία στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε το Ισραήλ σε αντίποινα στον παλαιστινιακό θύλακο, υποσχόμενο να αφανίσει τη Χαμάς, έχασαν τη ζωή τους κάπου 34.600 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Δαμασκός, Syrian Arab Republic
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ιερουσαλήμ, Israel

Με διπλή γραμμή συνεδρίασε το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ: Ενδεχόμενο ανακωχής, απελευθέρωση ομήρων και στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: